Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Postovani,
Vec 2 tjedna sam imao intenzivne bolove zuba donje vilice. Od analgetika Sam pio ibuprofen, caj od metvice I stavljao luk na zub. Otisao Sam zubaru, uradjen je rendgen I ustanovljeno je da su se nakupile bakterije (crna mrlja) ispod korijena zuba. Receno je da je uzrok tome vjerovatno neadekvatna prethodna popravka tog zuba (na zubu donje vilice s lijeva je radjena plomba). Rekao Mi je da Imam 2 opcije,ili da izvadim zub ili da se odsjece vrh korijena I da se te bakterije ociste. Zubni implantat ili izgradnja mostova je poprilicno skupa, a iako se taj zub ne vidi skroz, volio bih da ga sacuvam. Narucen Sam za iduci tjedan, a mogu promijenit Termin ako ga samo budem izvadio. Sta bi Mi Vi preporucili: vadjenje, reviziju Kanala ili apikotomija. Doktor je napomenuo da je uspjesnost operacije 70-80%,a ako ne nadje retr. kanal onda je do 60%. Vrlo je nezgodno mjesto pa bi najradije da izbjegnem operaciju. Spomenuo je I da bi ga tako sacuvao 5-10 godina. Da li to znaci da bi se opet pojavila infekcija I da cu ga na kraju pored operacije morati odstraniti? Koje su komplikacije za vrijeme I posle operacije. Gledao Sam Video te operacije i Imam ogroman strah od boli I traume. Da li se smiju prati zubi na toj strain nakon operacije, cime se ciste konci I kako saznati jel operacija uspjesna.

Takodjer, Imam karijes na par ostalih zuba. Da li se to Moze isprati, ocistiti, ukloniti bez ugradnje plombi, krunice itd. Postoji li Sansa da mi bakterije nakon popravke opet udju u desni I Kanal. Koja je cijena implatanta, krunice ili mosta I izbjeljivanja zuba.

Hvala unaprijed! Pozz!

Vlad - 16. 01. 2020.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
Dr Jelena Vuletić Rakić
Dr Jelena Vuletić Rakić polivalentni stomatolog

Poštovani Vlad,

posledica nesaniranog karijesa jeste oboljenje zubne pulpe ("živca") i nastanak procesa na vrhovima korenova zuba, te Vam svakako preporučujemo da postojeće karijese pravovremeno sanirate.

U slučaju postojanja procesa na vrhu korena zuba, neophodno je sprovesti adekvatno endodontsko lečenje zuba (kanalna terapija), a po potrebi i hiruršku resekciju vrha korena apikotomija (što procenjuje oralni hirurg nakon kliničkog pregleda i nalaize Rtg snimka). Vađenje zuba predstavlja krajnju terapijsku opciju, i sprovodi se tek kada su iscrpljene sve druge mogućnosti za čuvanje zuba u vilici. 

Oralnohirurške intervencije se izvode uz primenu lokalnog anestetika, te je sama intervencija bezbolna. Otok i bol nakon sprovedene intervencije nisu neuobičajena pojava, i najintenzivniji su u prvih par dana, kada tegobe možete olakšati upotrebom nekog od analgetika (ne aspirin!). Kako bi se mogućnost pojave ostalih komplikacija svela na minimum, savetujemo da oralnohirurške intervencije sprovodi oralni hirurg.

Sprovođenje oralne higijene nakon intervencije je neophodno, sa posebnom pažnjom na regiju oko prisutnih konaca.

O tome, da li će se javiti recidiv pomenutog procesa i u kom vremenskom periodu, ne može se ništa sa sigurnošću reći, svaka tvrdnja bila bi čisto nagađanje.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 26942 pitanja.
.
9
Doktora
.
9500
Zadovoljnih pacijenata
.
26942
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata