Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Postovani,
Zub ( 5 gore) je pukao vertikalno ispod nivoa desni, po povrsini 1/2 zuba. Da li u tom slucaju postoji mogucnost nadogradnje? U pitanju je tzv. mrtav zub (izvadjen zivac). Ukoliko zub mora napolje, koje opcije preporucujete, izrada mosta ili ugradnja implanta?
Hvala unapred

Mima - 21. 08. 2019.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
dr Moana Opačić
dr Moana Opačić doktor stomatologije

Poštovana Mima,

potrebno je kliničkim pregledom i analizom Rtg snimka utvrditi stanje korena zuba kao i kosti oko korena zuba, te utvrditi da li je zub moguće sačuvati. Ukoliko se proceni da se zub može sačuvati, a prethodno lečenje zuba je adekvatno, potrebno je zub ojačati izradom livene nadogradnje ili ugradnjom fiberglas kočića, zatim izraditi keramičku krunicu. Ukoliko je lečenje zuba neadekvatno, prethodno je potrebno ponovno lečenje kanala korena zuba. 

Ukoliko se proceni da zub nije moguće adekvatno izlečiti i sačuvati, potrebno je njegovo vađenje. Najbolje rešenje za nadoknadu izvađenog zuba jeste ugradnja implanta, a druga opcija je izrada keramičkog mosta, što zahteva brušenje susednih zuba.

Za definitivan plan terapije neophodan je klinički pregled i analiza Rtg snimka, te Vam savetujemo da uradite Rtg snimak navedenog zuba i posetite stomatologa, kako bi se utvrdila tačna dijagnoza i sprovela adekvatna terapija.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 26942 pitanja.
.
9
Doktora
.
9500
Zadovoljnih pacijenata
.
26942
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata