Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Postovani,
Zubi 6 i 7 donja vilica lijevo, desilo se napuknice zuba kojom prilikom mi je zubarka odstranila staru plombu sivu i stavila novu bijelu na zub 6 a zatim je bilo malo karijesa pa je i 7. plombirala, nakon toga mi se javljala osjetljivostna hladno, vruce, ledeno i zagriz, prilikom mirovanja sve je bilo ok, uraden i orthopan snimak u meduvremenu i nista nije ukazivalo da na zubima ima problem, korigovane su obje plombe, i nakon toga nista bolje nije bilo, zatim je zubarka izbrusila oba zuba i stavila neki lijek otprilike dvije sedmice, a zatim opet stavila podlogu i bijelu plombu, vec je proslo 15 dana a ja i dalje osjecam problem na tim zubima i izbjegavam da zvacem na tu stranu jer prilikom zagriza se javlja bol.
Molim Vas za pomoc i savjet.
Hvala
Lp,

Mima mimi - 19. 05. 2021.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
dr Irina Miković
dr Irina Miković polivalentni stomatolog

Poštovana Mima mimi,

bol nakon postavljanja plombe može biti posledica neadekvatne okluzije odnosno "visoke" plombe (kompozitne ili amalgam) kada nakon uklanjanjem "viška" plombe, nestaje i osetljivost na zagrižaj.

Problem koji opisujete takođe može nastati nakon postavljanja belih plombi na bočnim zubima što je prouzrokovano stvaranjem mikro/nano pukotine na spoju zuba i plombe.

U ovom slučaju osetljivost zuba na žagrižaj uglavnom spontano prolazi.

Međutim, ukoliko se bol nastavi i nakon 6 nedelja, potrebna je zamena plombe.

U slučaju pojave spontanog bola (bez ikakvog nadražaja) potrebno je endodontsko lečenje zuba.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 29474 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
29474
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata