Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Poštovani/a, pre dve godine mi je rađena gornja desna šestica, tačnije živac je bio problem. To je bilo sanirano sve kako treba i stavljena je plomba. Nakon 2 godine meni je deo plombe ispao ali mi to nije predstavljalo problem da nastavim sa nomalnim zivotom. Osetila sam mali pritisak nakon 3 dana na hranu i odmah sutradan sam otisla kod svog zubara. Skinula je plombu, ocistila sve i mene je u jednom trenutku zabolelo. Onda je ona sa malim iglicama ili testericama (izvinjavam se sto ne znam terminologiju) pokusavala da vidi sta me to boli u zubnom kanalu. Dala mi je lek i zatvorila zub i rekla da se javim nakon 5 dana. Medjutim mene je sutradan mnogo boleo zub, nisam imala nikakvih oteklina ali sam opet otisla kod nje gde je ona sve isto uradila samo mi je sad dala lek i protiv bolova unutra i rekla mi da se vidimo u utorak, sto je bilo juče. Takodje rekla mi je da snimim zub, što sam i uradila. U subotu me je zub malo boleo ali u nedelju u ponedeljak nije. I u utorak sam otisla kod nje opet gde je ona meni opet proveravala sa iglicama te kanale i NIŠTA me nije bolelo. Za snimak zuba rekla je da je "nešto" spusteno (ni to nije precizno rekla šta je). Onda je opet stavila lek i protiv bolova. Kada sam dosla kuci nakon sat vremena mene je zub krenuo da boli mnogo i evo danas kada sam se probudila opet sam osetila bol, ali ne konkretno bol u celom zubu vec kada izvršim pritisak tj. kad stisnem vilicu (spojim) tada me zaboli. Inače opet idem kod nje 23.01. (subotu). Moje pitanje je zbog čega me kod nje ništa nije bolelo dok mi je radila na zubu, a nakon sat vremena je krenuo da boli kad ga je zatvorila? Pritom ona nista ne prica, bilo sta da je pitam ona kao da je nesigurna a zena radi preko 40 godina kao zubarka.
Izvinjavam se sto je dugacko ali morala sam nekako da uvedem u pricu i malo detaljnije da opišem tok dešavanja. Iskreno se nadam da cete mi odgovoriti jer ja kao lajik mogu samo da mislim da je od hladnoce ili da lek deluje pa da to tako treba da boli.

Julija - 20. 01. 2021.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
dr Srđan Nebrigić
dr Srđan Nebrigić doktor stomatologije

Poštovana Julija,

na osnovu svega što ste naveli, a pogotovo jer se bol javio nakon zatvaranja zuba privremenom plombom i ponovne aplikacije leka, postoje dve opcije šta je uzrokovalo bol.

Tegobe mogu biti posledica iritacije periapeksa (tkiva oko vrha korena zuba) endodontskim instrumentima ili hemijske iritacije sredstvima za dezinfekciju kanala korena, kao i prebacivanja paste za medikaciju preko vrha korena zuba.

Takođe, tegobe mogu biti posledica prisustva infekcije kanala korena zuba koja nije adekvatno sanirana, naime, infektivni sadržaj mora celom dužinom kanala korena zuba biti uklonjen, i adekvatno tretiran za to predviđenim medikamentima.

Ukoliko se tegobe ne smire i nakon sedam dana predlažemo da zatražite pregled od strane specijaliste bolesti zuba i endodoncije kako bi se zub sačuvao.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 28750 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
28750
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata