Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Postovani/a, proslo je 2 meseca od postavljanja plombe na petici i sestici a mene su ti zubi boleli na zagrizaj kao i kada "grebem" deo na sestici koji je blizu petice. Juce sam otisao kod zubara koji mi je skinuo visak plombe, i rekao mi je da sacekam 7-10 dana ukoliko ne prodje u tom periodu onda je rekao da cemo da promenimo obe plombe. Danas osecam da mi taj deo vilice blago trne i ne znam da li da se javim zubaru ili da sacekam tih 7-10 dana.otekao kolko sam primetio nije, bol na zagrizaj malo manji, medjutim osecam da blago trne sto me nervira (pre nije trnuo) kao i kad grebem deo na sestici me isto boli. Da li mi preporucujete da se javim zubaru da mi izvadi plombu i stavi drugu ili da sacekam par dana unapred hvala :)

Milomir - 09. 08. 2019.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
dr Moana Opačić
dr Moana Opačić doktor stomatologije

Poštovani Milomir,

bol nakon postavljanja plombe može biti posledica neadekvatne okluzije odnosno "visoke" plombe (kompozitne ili amalgam) kada nakon uklanjanjem "viška" plombe, nestaje i osetljivost na zagrižaj.

Problem koji opisujete takođe može nastati nakon postavljanja belih plombi na bočnim zubima što je prouzrokovano stvaranjem mikro/nano pukotine na spoju zuba i plombe. Međutim, ukoliko se bol nastavi, potrebna je zamena plombe.

Takođe uzrok može biti i prisustvo i zapaljenje parodontalnog džepa u predelu navedenih zuba, kada je potrebno sprovesti adekvatnu parodontološku terapiju (uklanjanje zubngo kamenca i mekih naslaga, čišćenje i kiretaža parodontalnog džepa, aplikacija odgovarajućeg medikamenta).

U slučaju pojave spontanog bola (bez ikakvog nadražaja) potrebno je endodontsko lečenje zuba.

Nažalost ovim putem se ne može sa sigurnošću znati o čemu je tačno reč, te Vam savetujemo da ponovo posetite stomatologa koji će na osnovu kliničkog pregleda i po potrebi analize Rtg snimka utvrditi tačnu dijagnozu i odrediti adekvatnu terapiju.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 25849 pitanja.
.
9
Doktora
.
9500
Zadovoljnih pacijenata
.
25849
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata