Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Postovani.Imam 25.god i kronicne upale zubnog mesa.U zadnjih 8.god mogu na prste nabrojati koliko sam uspjela odspavati citavu noc radi bolova.Zubi mi pucaju ako nesto pojedem od krute hrane i odmah mi natekne zubno meso kod desni.Umnjaci su mi narasli ali totalno izlomljeni.Takoder imam velikih problema s karijesom,cetkanje zubi mi stvara veliki problem od bolova do krvarenje desni.Pa me zanima dali bih mogla izvaditi sve zube i staviti ugradbene ili protezu..jel bi to sprijecilo vjecite bolove?

Daniela - 08. 09. 2016.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
dr Srđan Nebrigić
dr Srđan Nebrigić doktor stomatologije

Poštovana Danijela,

ne podržavamo vađenje zuba ukoliko za to ne postoji jasna indikacija. Dakle, kariozne zube je potrebno sanirati, tegobe koje navodite mogu biti posledica oboljenja zubne pulpe ("živca"), i u tom slučaju je potrebno lečenje kanala korena zuba kod kojih je ustanovljeno navedeno oboljenje. Više informacija o terapiji možete pročitati ovde. Na taj način bi se rešio problem bola a zubi ostali sačuvani. Naravno, zube koji se ne mogu adekvatno sanirati potrebno je izvaditi.

Što se tiče upale desni (gingivitis), kao i parodontopatije, potrebna je parodontološka teerapija koja podrazumeva uklanjanje zubnog kamenca i mekih naslaga, kiretažu gingivalnih ili parodontalnih džepova, aplikaciju odgovarajućih medikamenata, i slično. Pored toga, potrebno je redovno i besprekorno održavanje oralne higijene, iako desni krvare (krvarenje je znak upale) potrebno je nastaviti sa četkanjem zuba a ujedno i masažom desni. Nakon adekvatne terapije i adekvatnog održavanja oralne higijene krvarenje će prestati sa prestankom upale. Više informacija o gingivitisu i parodontopatiji možete pročitati ovde.

Savetujemo da uradite OPT snimak (veliki snimak zuba obe vilice), i zakažete pregled kod stomatologa kako bi se napravio plan adekvatne terapije i rešio problem.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27225 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27225
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata