Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Postovani,imam jedno pitanje i zamolila bih vas da mi odgovorite sto pre!Naime,kada pokusawam da zinem,kao da mi se wilica malkice ukoci,a ako jace zinem,onda kao da nesto jako pukne.Ako prodje neko wreme,a da nije "puklo"imam cudan osecaj u wilici,i prosto imam potrebu da zinem ili jako stegnem wilicu.Cula sam da to moze da dowede do ispadanja wilice.Jel to istina?Od cega to nastaje,zasto se to desawa?hwala unapred!

Tamara - 28. 03. 2010.
Odgovor i savet
spec. dr Tatjana Gložančev-Sajkovski
spec. dr Tatjana Gložančev-Sajkovski specijalista stomatološke protetike

Poštovana Tamara,

 škljocanje, krckanje, preskakanje, pucketanje i slični 'zvučni efekti' su posledica promena u viličnom zglobu. Naime, zglob donje vilice i lobanje je jedan veoma kompleksan sistem u čiji sastav pored mnogih struktura ulaze i ligamenti tj. zglobne veze. U određenim slučajevima se dešava da te veze oslabe i da pored navedenih simptoma dođe i do pojave bola, pa čak i nemogućnosti otvaranja usta. Zašto se to dešava ne zna se tačno, ali je sigurno da veliku ulogu imaju loše navike kao što je škripanje zubima, zatim nedostatak zuba bočne regije, trauma, stres i mnogi drugi faktori.

Naš savet je da obavezno posetite maksilofacijalnog hirurga, koji će Vam nakon pregleda postaviti konačnu dijagnozu.

 Za jačanje zglobnih ligamenata, veoma je korisna sledeća vežba:

- vrh jezika se stavi što više pozadi da dodiruje meko nepce,

-usta se lagano otvaraju i zatvaraju, pri čemu jezik stalno mora biti u kontaktu sa nepcem.

Ove vežbe se izvode 3-4 puta u toku dana u seriji od 20-25. Važna je upornost u vežbanju i to u dužem vremenskom periodu (mesec dana, pa i duže).

Takođe, potrebna je pažnja pri zevanju, izbegavanje hrane koja može imati zamku ( koštica u višnji, parčence koske u mlevenom mesu......) i ako je potrebno izradu splinta da bi se izbegle eventualne neumerene sile stiskanja noću.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27668 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27668
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata