Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Postovani,izvadila sam zub pre 5 dana,bilo je tesko vadjenje.Posle 2 dana je na vilici gde je pukla zagnojilo.Otisla sam zubaru koji je pogledao i rekao da nije u pitanju gnoj iz koske vec da je to normalno.Isoila sam palitreks i samo se malo povuklo.Volela bih da cujem vas savet kako to da saniram sta da pijem i cime da ispiram.suzana

suzana - 01. 03. 2021.
Odgovor i savet
spec. dr Tatjana Gložančev-Sajkovski
spec. dr Tatjana Gložančev-Sajkovski specijalista stomatološke protetike

Poštovana Suzana,

2-3 dana nakon vađenja zuba, gornja površina ugruška postaje beličasta zbog taloženja fibrina što je normalan proces zarastanja a ne gnojenje rane što pacijente obično zbunjuje i plaši. Takođe, nakon ekstrakcije zuba, postojanje izvesnih bolova je očekivano.

Međutim u određenom broju slučajeva, može da dođe do propadanja krvnog ugruška i razvoja avleolita. Tegobe počinju najčešće 2-3 dana nakon intervencije.

Najčešći uzroci nastanka pomenute komplikacije su: ispiranje rane,  sama gradja kosti (kao što su čvrsta kompaktna , slabo prokrvljena kost ) i mehaničko narušavanje koaguluma-krvnog ugruška, koji ima funkciju zatvaranja ekstrakcione  rane.

Terapija alveolita podrazumeva kiretiranje (čišćenje) rane u cilju provociranja ponovnog krvarenja i stvaranja novog krvnog ugruška. Postoje i medikamenti koji se plasiraju u ranu kako bi se sprečilo ponovno propadanje koaguluma.

U svakom slučaju savet je da odete na kontrolu kod Vašeg stomatologa i ne preuzimate nikakvu terapiju na svoju ruku!

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 28771 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
28771
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata