Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Postovani,moja cerkica ima 25 meseci,vec13 meseci pije antibiotik zbog refluksa (vracanje urina u bubreg)...profilaksu imamo do sledece jeseni..Od kako su joj izasle dvojkice se videlo da na njima ima neki beli sloj,trljali smo uporno,prali, ali to nije nestalo..Nije bilo previse vidno ,ali sam ja videla razliku.Poslednjih par meseci to belo je postalo sve jace,stomatolog je rekao da je pocetak cirkularnog karijesa i da mogu da joj mazem s tooth mousse.Redovno smo koristile,mazali dva puta na dan..posle toga nije neko vreme ni jela ni pila.Cuclu ne koristi,nikada nije,flasicu isto tako..ali je jos uvek dojim...(samo za spavanje)Posle par meseci mazanja mi se cini da je karijes jaci..cak vidim i crtice na jedinicama.DA li tooth mousse moze da zaustavi taj karijes?Da li tolika kolicina antib.i oslabljen imunitet mogu da izazovu cirkularni karijes?cula sam da taj karijes samo odnese zubice..za koliko se to vremenski desi..Slatkise i slatke napitke smo maximalno smanjili..!!Najlepsa Vam hvala i veliki pozdrav!!Milica O.

Milica O. - 01. 12. 2017.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
dr Moana Opačić
dr Moana Opačić doktor stomatologije

Poštovana Milice O.,

da bi se utvrdilo o čemu je tačno reč neophodan je klinički pregled. Promene ne bi trebalo da Vas zabrinjavaju ukoliko su lokalizovane u regiji sečivne ivice, najverovatnije je u pitanju manji poremećaj mineralizacije zuba.

Ukoliko su prisutne početne demineralizacije gleđi (tzv. "bele mrlje"), koje su u slučaju cirkularnog karijesa rasprostanjene uz ivicu desni, moguće je korišćenjem sredstava na bazi kalcijuma i fluora dovesti do remineralizacije zahvaćenih površina. Međutim, ukoliko je došlo do nastanka karijesa, neophodna je njegova sanacija (uklanjanje karijesa i postavljanje ispuna) ukoliko je moguće uspostaviti saradnju sa detetom i na taj način sprečiti dalje širenje karijesa, odnosno propadanje zubnog tkiva. Takođe, u slučaju cirkularnog karijesa trebalo bi ukloniti uzrok njegovog nastanka, pored redovnog i besprekornog održavanja oralne higijene potrebno obratiti pažnju i na navike vezane za ishranu što je bitan činilac u nastanku ove vrste karijesa. Više o svemu možete pročitati na našem sajtu u tekstu pod nazivom "karijes mlečnih zuba".

Iz svega gore navedenog savetujemo Vam da posetite specijalistu dečje stomatologije kako bi se utvrdilo o čemu je tačno reč, i kako bi dobili još korisnih saveta.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 26874 pitanja.
.
9
Doktora
.
9500
Zadovoljnih pacijenata
.
26874
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata