Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Postovani,molim Vas da mi odgovorite,imam cerkicu koja ima 3,5 god pala je i povredila je gornje jedinice,tacnije usle su jako unutra.Doktorka je rekla da za sedam dana ako ne ispadnu da ce morati da se vade.Mene zanima dali ce njoj uskoro da niknu novi zubici ili ce to ipak biti tek sa pet,sest god. i dali ce to imati negativne posledice na nove zubice,tacnije dali ce smetati za lep izgled novih zubica.Unapred zahvalna

Gorana - 11. 02. 2008.
Odgovor i savet
spec. dr Marija Kosjer
spec. dr Marija Kosjer specijalista dečije i preventivne stomatologije

Postovana Gorana

tacna dijagnoza i odgovor na Vasa postavljena pitanja se ne mogu dati bez detaljnog stomatoloskog pregleda i analize Rtg snimka.

Pri padu Vase cerkice , kako Vi opisujete , doslo je do utisnuca ( INTRUSIO DENTIS) gornjih centralnih mlecnih sekutica ali s obzirom da ona ima 3,5 god. i da kod dece izmedju 3. i 4. godine zivota pocinje FIZIOLOSKA RESORPCIJA korenova mlecnih zuba, moguce je da je u pitanju rasklacenje (SUBLUXATIO DENTIS) pomenutih mlecnih zuba.

Zameci stalnih zuba postavljeni su iza mlecnih i od korenova mlecnih zuba odvojeni su samo tankim slojem mekog tkiva ili tankom kostanom lamelom. S toga i postoji mogucnost povrede zametaka stalnih zuba pri traumi mlecnih zuba.

Ipak, to se ne desava uvek, jer to zavisi od vise cinilaca, medju kojima su najvazniji vrsta i jacina traume, uzrast deteta, nacin zbrinjavanja itd.

Ako resorpcija korena mlecnog zuba jos nije zapocela, a dete pri udaru utisne mlecni zub tako da se njegov koren pomeri ka usnici a krunica prema nepcu, zametak stalnog zuba se ne ostecuje. U takvim slucajevima se utisnuti mlecni zub ne vadi, jer obicno dolazi do spontanog ponovnog nicanja pomenutog zuba , ali je neophodna jednomesecna kontrola.

Medjutim postoji mogucnost da se pri intruziji koren mlecnog zuba blago rotira, pri cemu se vrh, ukoliko je ne resorbovan, probije do zametka zuba zamenika, sto ima za posledicu poremecaje mineralizacije stalnog zuba, dislokacije ili zakasnelo nicanje stalnog zuba. Ako Rtg snimak potvrdi da je koren mlecnog zuba u direktnom kontaktu sa zubom zamenikom, utisnuti zub se mora vaditi.

Bitno je istaci jos jednom da mlecni zub sa zapocetom resorpcijom korena nece izazvati povredu zametka stalnog zuba, jer ce se mlecni zub zbog udarca rasklatiti , a ne intrudirati.

Mama Gordana opustite se, verujem da je Vasa doktorka dobro dijagnostikovala povredu i da preduzima sve moguce terapijske da ne bi doslo do ostecenja zametaka stalnih zuba.

Srdacno

 





Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27674 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27674
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata