Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Poštovani,prvo bih želela da Vam se zahvalim na prethodnom odgovoru koji ste mi dali u vrlo kratkom roku,sažeto i jasno za mene laika.Sada Vam se obraćam s obzirom da imam novi-isti problem.Naime, stavljen mi je most 14.12. (nije potpuno cementiran već privrmeno radi kontrole u sredu 23.12.) na gornjoj vilici,imam malih smetnji u predelu sedmice levo i petice desno i to tako da imam osećaj da su obe krunice veće-osećam nelagodnost-zubi mi "udaraju"non stop obraze.No,to mi nije velika briga.Brine me jedinica (ona od 09.12.).Nakon što mi je stavljen most počela sam da osećam bol na dodir u predelu-izmedju nosa i desni,pa i kada pritisnem deo kod desne nozdrve osećam bol i nekakav pritisak koji se spušta ka zubu i prožima se kroz zub.Takodje,kada provučem prstom iznad desni (unutrašnjom stranom) ,ne tik uz zub već visoko ka nosu,napipavam bolnu kvržicu koju kada pritisnem osećam isto što i u prethodnoj rečenici.Molim za odgovor na moje pitanje: šta mi je činiti?Da li da ponovo snimim tu jedinicu,napravim ortopan,odem kod ORL i ili proverim sa drugim stomatologom i ukoliko se ispostavi neka infekcija,cista,gnoj,šta već da li će se ta jedinica vaditi ili će se raditi nešto drugo?Unapred se izvinjavam ako sam bila nejasna i konfuzna i,takodje,unapred se zahvaljujem na strpljenju i odgovoru.

Neva - 19. 12. 2015.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
dr Ilija Miljević
dr Ilija Miljević doktor stomatologije

Poštovana Neva,

neophodno je utvrditi da li je lečenje zuba (jedinice) adekvatno, kao i to da li postoji patološki proces u kosti oko vrha korena zuba, te Vam savetujemo da uradite kontrolni Rtg snimak zuba i da se ponovo konsultujete sa svojim stomatologom. Postoji mogućnost i da se zub nalazi u traumatskom (prevremenom) kontaktu sa zubima suprotne vilice, da trpi dejstvo nefizioloških sila prilikom zagrižaja i da je to uzrok tegoba. Usklađivanjem zagrižaja i definitivnim cementiranjem mosta u tom slučaju tegobe bi trebalo da prestanu. Iritacija desni koja je neizbežna prilikom izrade mosta nameće se kao još jedna mogućnost u nizu.

Dakle, postoji više mogućih uzroka tegoba, te Vam nažalost bez kliničkog pregleda ne možemo dati konkretan odgovor. Ono što svakako preporučujemo jeste da se pre vremena javite svom stomatologu i da zajedničkim naporima pronađete najbolje rešenje.

Srdačno





Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 28991 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
28991
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata