Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Poštovanje, evo ovako meni je pukao gornji lijevi centralni sjekutić jer je bio loš, a pored njega je naravno lijevi lateralni sjekutić koji treba popravi i liječiti... E sada, mene zanima dali je mogu na mjesto ovoga centralnog sjekutica staviti implantat uz podrazumijevanje da prije implantiranja ovaj lateralni sjekutić do njega izlječim i popravim (ili on ne igra ulogu?) i isto tako da svedem sve ostale zube (u slucaju da se pojavi još nešto) na to da budu popravljeni prije implantiranja navedenog, takodjer me zanima dali je uredu ako ja želim izvaditi doljnji desni drugi i doljnji ljevi drugi kutnjak bez nadomještavanja istih jer mi osobno ne smeta i nije u zoni vidljivosti, i ne osjecam potrebu da ih nadomještam. Hvala vam unaprijed, lijep pozdrav.

Antun Užarević - 16. 04. 2018.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
dr Moana Opačić
dr Moana Opačić doktor stomatologije

Poštovani Antun Užarević,

što se tiče gornjeg centralnog sekutića, potrebno je kliničkim pregledom i analizom Rtg snimka utvrditi da li se zub može sačuvati, što podrazumeva adekvatno lečenje kanala korena zuba, nadogradnju fiberglass kočićem ili livenom nadogradnjom i izradu keramičke krunice. Ukoliko stomatolog proceni da se zub ne može sačuvati, nažalost potrebno je njegovo vađenje. Ukoliko je to slučaj, najbolje rešenje za nadoknadu izvađenog zuba je ugradnja implantata i izrada krunice na implantu, a postoji i opcija izrade keramičkog mosta, što zahteva brušenje susednih zuba.

Što se tiče donjih molara ("kutnjaka"), ukoliko nisu indikovani za vađenje, tj. ukoliko se mogu adekvatno izlečiti i sačuvati (procenu donosi stomatolog na osnovu kliničkog pregleda i analize Rtg snimka), ne savetujemo njihovo vađenje. Međutim, ukoliko stomatolog proceni da su navedeni zubi za vađenje, bilo bi dobro nadoknaditi izgubljene zube, s obzirom da se nakon vađenja dešava niz promena u samoj kosti, ali i položaju susednih zuba koji vremenom mogu uzrokovati dodatne probleme i otežati kasniju terapiju. Više o tome možete pročitati ovde.

Savetujemo Vam da uradite OPT snimak (snimak svih zuba gornje i donje vilice) i posetite stomatologa, kako bi se na osnovu detaljnog kliničkog pregleda i analize Rtg snimka postavila tačna dijagnoza i odredio adekvatan plan terapije.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 26215 pitanja.
.
9
Doktora
.
9500
Zadovoljnih pacijenata
.
26215
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata