Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Postovanje, pisem u ime svoje mame koja ima 53 godine. Na UZ vrata koji je radjen radi oboljenja stitaste zlezde uoceno je da je sa samom zlezdom sve u redu, ali su opisana dva limfna cvora submandibularno, jedan sa desne i jedan sa leve strane. U opisu takodje stoji da se radi u reaktivnim uvecanjima, medjutim, ona se osjeca dobro i nema znakova infekcije. Ono sto je znacajno je da je ona pre godinu dana usled jako loseg stanja u vilici izvadila nekoliko zuba odjednom te stavila neku vrstu proteze koja joj je jako smetala sledecih 10 dana. Stomatolog joj je rekao da je to jedina opcija jer ne sme nista da joj kaci na preostale zube posto se plasi da ce se rasklimati i ispasti kao sto se do tada desilo sa 3-4 zuba. To je paradontopatija? Nakon toga ona u narednih pola godine u predelu desne donje jedinice oseca konstantno zuljanje te posle 6 meseci i nesnosnog smrada uspeva pincetom sebi da izvadi deo zuba ili deo korena. Tada je sve u tom predelu bilo upaljeno. Ali ni tu nije bio kraj vec je opet pre mesec i po izvadila jos jedan deo iz istog tog mesta. Desno nema 5 i 6, a levo nema samo 6 pa kaze da zvace samo na levoj strani jer joj je desna pomalo bolna kada iziritira hranom desni. Lekar endokrinolog je obavio pregled u smislu palpacije i smatra da nije nista lose odnosno da je upravo razlog zub, ali posto ste Vi ipak strucniji za to zanima me da li je moguce da su one uopste obostrano otekle od navedenog i da se jos nisu povukle? Mogu li eventualno ostati trajno uvecanje ako proces parodontoze jos postoji, a rekla bih da postoji? Zbunjuje me mama koja negira akutne bolove a takodje i te zlezde ne opisuje kao bolne vec vise kao neprijatno osetljive. Nazad stomatologu ili nekome drugom za detaljnija ispitivanja? Unapred hvala

Jovana - 11. 04. 2019.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
dr Moana Opačić
dr Moana Opačić doktor stomatologije

Poštovana Jovana,

zaostali deo korena zuba može biti uzrok nastanka patološkog procesa u kosti (granulom, cista), što može dovesti do pojave bola, otoka, i zapaljenja limfnih žlezda u predelu vrata.

Takođe i neka druga oboljenja u usnoj duplji (prisusto patološkog procesa u kosti oko vrhova korenova zuba, prisustvo i zapaljenje parodontalnih džepova i slično) mogu biti uzrok zapaljenja limfnih žlezda vrata.

Uvećana limfna žlezda može biti posledica i nekih drugih oboljenja, te Vam savetujemo da Vaša majka uradi OPT snimak (snimak svih zuba gornje i donje vilice) i što pre poseti stomatologa, kako bi se kliničkim pregledom i analizom Rtg snimka ustanovilo o čemu je tačno reč i preduzela adekvatna terapija, a ukoliko se utvrdi da zubi nisu uzrok nastanka tegoba, stomatolog će je uputiti nadležnom specijalisti.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 26930 pitanja.
.
9
Doktora
.
9500
Zadovoljnih pacijenata
.
26930
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata