Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Poštovanje, prije tjedan dana mi je vađen 2 zub do kutnjaka (dolje lijevo) zbog slomljene krunice, te je ostao samo korijen. Nakon što je izvađen doktor mi je rekao da ranu ispirem kaduljom 2 do 3 puta dnevno... Tako sam i napravila... Međutim ugrušak se isprao i rana mi je ostala suha. Tjedan dana do kontrole sam trpjela užasne bolove i pila analgetike koji baš i nisu pomogli... Kada sam došla na kontrolu doktor, kirurg mi je rekao da sljedećih tjedan dana ispirem hidrogenom (3%-tnim). Zanima me da li će ta rada ikako zarasti jer mene to jako boli i dalje... (Ne znam zašto nije ponovno izazvao krvarenje da se stvori novi ugrušak) Hvala, unaprijed

Goga89 - 01. 03. 2021.
Odgovor i savet
spec. dr Marija Kosjer
spec. dr Marija Kosjer specijalista dečije i preventivne stomatologije

    Poštovana Goga,

verovatno ste pročitali na našem sajtu da u određenom broju slučajeva nakon vađenja zuba, može da dođe do propadanja krvnog ugruška i razvoja avleolita. 

Najčešći uzroci nastanka pomenute komplikacije su: ispiranje rane, sama gradja kosti (kao što su čvrsta kompaktna, slabo prokrvljena kost ) i mehaničko narušavanje krvnog ugruška koji ima funkciju zatvaranja ekstrakcione rane.

Terapija alveolita podrazumeva kiretiranje (čišćenje) rane u cilju provociranja ponovnog krvarenja i stvaranja novog krvnog ugruška. Postoje i medikamenti koji se plasiraju u ranu kako bi se sprečilo ponovno propadanje koaguluma.

Rana će posle izvesnog vremena zarasti, ali nema razloga da trpite bol. Otiđite kod drugog oralnog hirurga koji će nakon pregleda po potrebi preduzeti odgovarajuće lečenje.

Srdačno

 

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 28771 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
28771
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata