Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Postvani, imam plombe na gornjim jedinicama i dvojkama, zubi su zdravi plombe su postavljene samo estetski zbog razmaka izmedju jedinica, a izmedju dvojki zbog korekcije oblika. Prvi put kad sam postavila plombe, s jedne dvojke mi je ispala plomba nakon godinu dana zbog zagrizaja prilicno cvrstog zalogaja. Zatim sam tu stavila novu plombu a na drugom zubu promenila. Onda mi je s druge dvojke plomba ispala dva puta. Juce sam bila kod novog zubara koji mi je obe plombe uradio vrhunski sto se estetike tice medjutim plomba mi je ispala sinoc dok sam spavala. Ne znam u cemu je problem sto mi plomba konstantno ispada s tog zuba, i postoji li resenje da plomba vise ne ispada, ili neko drugo resenje koje ne zahteva brusenje zuba a da nije fiksna proteza?

Dina - 25. 05. 2019.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
dr Moana Opačić
dr Moana Opačić doktor stomatologije

Poštovana Dina,

do ispadanja ispuna ("plombe") može da dođe ukoliko se ne obezbedi apsolutno suvo polje rada, ukoliko je prisutan karijes, a uzrok može biti i prekomerna sila skoncentrisana na taj zub prilikom žvakanja usled predimenzionirane plombe, nepravilnog položaja zuba i slično. U nekim slučajevima zub je potrebno minimalno izbrusiti kako bi se obezbedila adekvatna retencija ispuna.

Nažalost ovim putem, a bez kliničkog pregleda nije moguće utvrditi šta je tačan uzrok te Vam savetujemo da ponovo posetite stomatologa koji će Vam predložiti najbolje rešenje u Vašem slučaju.

Srdačno

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 24584 pitanja.
.
9
Doktora
.
9500
Zadovoljnih pacijenata
.
24584
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata