Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

POŠTOVANI DR. CUKIC MNOGO VAM SE ZAHVALJUJEM NA PROFESIONALNOSTI I BRZOM ODGOVORU I ZELIM OVOM PRILIKOM DA VAS JOS JEDANPUT POHVALIM. STRANICA JE MNOGO DOBRO URADJENA SAMO TAKO NASTAVITE. OBZIROM DA NISAM U POTPUNOSTI OBJASNILA SITUACIJU POKUSAT CU MALO JASNIJE DA VAM OBJASNIM KAKO BISTE MI MOGLI POMOCI. NA TRANSPLANTACIJU PRIRODNOG ZUBA A NE IMPLANTATA SAM SE ODLUČILA PO PREPORUCI MOG STOMATOLOGA KOME SAM SE OBRATILA ZA RJESENJE MOJE SITUACIJE OBZIROM DA U SARAJEVU MALO LJUDI RADI TEHNIKU IMPLATIRANJA ZUBA. PRIJE OPERACIJE JA SAM U GORNJOJ VILICI IMALA NA LIJEVOJ STRANI JEDAN MOLAR ( TJ SEDMICU ) I NA DESNOJ STRANI DVA MOLARA (TJ SEDMICU I OSMICU ) UKUPNO SAMO 3 ZUBA. SVE OSTALE GORNJE ZUBE SAM IZVADILA 1999 GOD. DO MOMENTA MOJE ODLUKE DA IMPLANTIRM ZUB NOSILA SAM PARCIJALNU PROTEZU SA ZICAMA KOJA MI JE VREMENOM JAKO STANJILA KOST GORNJE VILICE KOJA JE INACE GENETSKI VEOMA MALA ( ja sam imala prirodno krupne zube a malu vilicu) POSTO SAM HTJELA DA IZBJEGNEM NEUGODNOSTI STALNOG VADJENJA PROTEZE RADI PRANJA I DA POPRAVIM ESTETSKI IZGLED LICA ODLUCILA SAM SE NA TRANSPLANTACIJU ZUBA KAKO BI NAPRAVILA ADEKVATNU ZAMJENSKU PROTEZU, JER PRIJE TOGA NIJE BILO MOGUCNOSTI DA SE NAPRAVI MOST ZBOG PREVELIKOG RASPONA IZMEDJU GORNJIH ZUBA. PO PREGLEDU I URAĐENOM ORTOPAN SNIMKU JE USTANOVLJENO DA JE DOSLO DO VELIKE ABRAZIJE GORNJE ZUBNE KOSTI TE DA JE MOGUCNOST TRANSPLANTACIJE JEDINO IZVODLJIVA NA MJESTU GDJE JE NEKADA STAJALA MOJA CETVORKA JER JE TU BILO NAJVISE KOSTI POŠTO SAM TAJ ZUB IZVADILA PRIJE GODINU DANA.TAKO DA JE URADJENA TRANSPLANTACIJA PRIRODNOG ZUBA( KOJI JE VJEROVATNO NEKADA PRIPADAO NEKOME...!)KOST JE IZBUSENA, ZUB OBRADJEN I UBACEN NA MJESTO MOJE CETVORKE . POTOM MI JE UZET OTISAK I NAKON DVA DANA SAM DOBILA NOVU PROTEZU TJ MOST KOJI JE FIKSIRAN NA MOJA VEC IZBRUSENA TRI ZUBA I NA TAJ TRANSPLANTIRANI. OPERACIJA JE URADJENA PRIJE 25 DANA, FUNKCIJA MOSTA JE POPRILICNO ZADOVOLJAVAJUCA S TIMA DA JA SADA IMAM ESTETSKI PROBLEM. KADA PRICAM ILI SE SMIJEM ZUBI SE SKORO I NE VIDE A USNA IZGLEDA UPALO KAO DA SAM TEK IZVADILA PROTEZU I KAO DA NEMAM ZUBA UOPŠTE TAKO DA SE PITAM DA LI SAM POGRESILA STO SAM SE ODLUCILA NA OVAJ KORAK. MOJ IZGLED JE LOSIJI SADA NEGO KADA SAM IMALA PARCIJALNU PROTEZU, A JA SE PITAM DA LI POSTOJI MOGUCNOST PRIRODNE REGENARACIJE KOSTI ILI CU IPAK MORATI URADITI OPET NEKU HIRUŠKU KOREKCIJU.UKOLIKO BUDE POTREBE ILI MI NE MOGNETE POMOCI SAVJETOM JA SAM SPREMNA DOCI DO VAS NA KONSULTACIJE.PUTEM AMILA CU VAM POSLATI FOTOGRAFIJE KOJE CE VAM MOZDA BITI OD KORISTI. SRDACNO VAS POZDRAVLJAM I NADAM SE VASEM SKOROM ODGOVORU. EMINA

EMINA - 14. 01. 2008.
Odgovor i savet
spec.dr Branislav Čukić
spec.dr Branislav Čukić specijalista oralne hirurgije - implantolog

Poštovana Emina,

razlog zbog koga niste ranije dobili odgovor leži u tome što sam bio pomalo zetečen oralnohirurškom intervencijom koju ste imali i bilo mi je potrebno vreme da izlistam literaturu i internet, da se podrobnije upoznam sa dostignućima na tom polju.

I mogu Vam reći da ništa nisam našao.

U doba kada su implantati toliko napredovali da se na njihovu primenu daje 10 godina garancije, intervencije kao ta koja je vama uradjena, nikako se ne mogu smatrati redovnom procedurom. Transplantacija zuba od istog davaoca tzv. autotransplantat, je jedno vreme pre 15-20 godina bilo zanimljivo polje istraživanja i postizani su odredjeni rezultati, ali je i pored prvobitnog prihvatanja transplantata, kroz odredjeno vreme dolazilo do propadanja i odbacivanja tih zuba. Rezultati su bili nedovoljno predvidljivi i nedovoljno dugovečni. Ta ideja je polako napuštena i danas se u literaturi tek sporadično javljaju takvi slučajevi, ne kao istraživačka studija, već kao prikaz slučaja, sa vremenskom distancom od 1- 3 god.

Studiju transplantata zuba sa nepoznatog donora, nisam našao. Stoga ne mogu da dam sud ni prognozu trajanja, rezultata, takvog zahvata, a korekcija izgleda se mora bazirati na trajnosti raspoloživih struktura u usrima. Za most je neophodno znati kvalitet nosača.

Ukoliko bi ja trebao da rešim problem, rešenje bi obuhvatalo, preimplantološku intervenciju povećanja volumena kosti (augmentacija), i ugradnja adekvatnog broja implantata i na njima izrada mosta.

U ovoj situaciji, izgled gornje usne je uslovljen gubitkom protezne ploče koja je zadnjih 7-8 godina podupirala usnu i zatezala je. Usna je izgubila tonus i sada izgleda kao da visi, a samim tim pokriva zube, pa se ne vide, a izgubljena je i ona fina mimika.

Rešenje verovatno postoji, a koje je za Vas najbolje i najprihvatljivije, nažalost teško mogu da Vam kažem bez pregleda.

Možda je moguće samo podebljavanjem zuba ponovi zateći usnu, ali sumnjam.

Možda rešenje predstavlja pravljenje mosta koji bi se mogao skinuti, a imao bi proteznu ploču u regiji potpore za usnu.

Možda je rešenje ugradnja kolagena sa unutrašnje strane usne i na taj način podupiranje.

Možda je nešto peto!

U svakom slučaju: kost se neće sama regenerisati, Vaš izgled se neće promeniti bez promene na mostu ili izrade drugog rada i možda najbitnije nisam siguran u dugotrajnost i pouzdanost  transplantiranog zuba sa nepoznatog davaoca.

Srdačno 

 

 

 





Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27377 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27377
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata