Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Poštovani, Interesuje me mogućnost sanacije i regeneracije paradontnog tkiva masivnih zuba (3 gore desno i 3 gore lijevo , zahvaćenih paradentopatijom traumatskog porijekla uz prisutnu resorpciju kosti i povlačenje desni ) kod osoba starih 50 godina.

Braco Srdić - 17. 12. 2007.
Odgovor i savet
spec.dr Branislav Čukić
spec.dr Branislav Čukić specijalista oralne hirurgije - implantolog

Poštovani Braco,

tretman potpornih struktura zuba je oblast stomatologije koja izuzetno napreduje, ali nikako se ne sme smatrati svemogućom.

Izbor indikacija je presudan za uspešnost tretmana. Postoje slučajevi gde je dovoljno samo ukloniti uzrok problema ( npr. kamenac ili traumu) i da poboljšanje bude drastično. U drugim slučajevima je neophodan konzervativni tretman parodoncijuma ( tkiva oko zuba) uz lokalnu i/ili opštu primenu antibiotika. U trećem slučaju je neophodan parodontološko hirurški tretman zuba koji daje mogućnost da se patološki sadržaj u potpunosti odstrani, a kost koja je izgubljena u odredjenim slučajevima nadomesti. Osim ugradnje veštačke kosti, ugradjuju se resorptivne membrane , fibrinski lepak, faktori rasta itd.

Sve ove procedure imaju rezultate, ako su dobro indikovane.

Godine nemaju presudni uticaj. Mnogo važniji podaci su: koliki je stepen gubitka kosti, kolika je rasklaćenost tih zuba, kakva je opšta higijena zuba, koji stepen opterećenja ili preopterećenja trpe ti zubi, prisustvo il odsustvo susednih zuba i zuba u drugoj vilici, .....

Ponekad je nažalost nemoguće naći način da se zub, usled gubitka kost, sačuva.

Još je veća šteta kada se zub koji se može sačuvati, izvadi.

Za svaki pojedinačni slučaj neophodan je pregled i donošenje adekvatnog plana terapije.

Nadam se da sam bar delimično uspeo da Vam odgovorim na pitanje.

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 26942 pitanja.
.
9
Doktora
.
9500
Zadovoljnih pacijenata
.
26942
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata