Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Pozdrav,
Mozete li mi objasniti sto znaci ako je zivac mrtav, i koji je postupak saniranja takvog zuba, te hoce li se vratiti boja zubu ?

Marija - 14. 02. 2021.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
dr Irina Miković
dr Irina Miković polivalentni stomatolog

Poštovana Marija,

usled dubokog karijesa, duboke plombe, kao posledica traume zuba, dubokog parodontalnog džepa i slično, može doći do nekroze - "odumiranja" zubne pulpe ("živca") kada je potrebno sprovesti adekvatnu kanalnu terapiju - "vađenje živca".

Takođe, postoji mogućnost da je zub ranije lečen, te iz nekog razloga (neadekvatno lečenje, neadekvatno uklanjanje punjenja iz kruničnog dela zuba, prisustvo patološkg procesa i slično) je promenio boju. U tom slučaju potrebno je utvrditi uzrok prebojenosti zuba i ukloniti ga.

Samim kanalnim lečenjem zub neće vratiti prvobitnu boju, već je moguće izbeljivanje avitalnog zuba, nakon uklanjanja uzroka prebojenosti, ili ukoliko je potrebna moguća je izrada fasete ili keramičke krunice.

Savetujemo da uradite Rtg snimak navedenog zuba i posetite stomatologa kako bi se utvrdila tačna dijagnoza i odredio adekvatan plan terapije.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 28985 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
28985
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata