Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Pozdrav,
prije mjesec ipo, dva sam otisao kod stomatologa da mi popravi zub koji je bio pokvaren, bio je velik kvar na sedmici, medjutim stomatolog je izbrusio iscistio zub i stavio plombu.
Problem je u tome sto me ta sedmica opet boli na hladno na sekundu 2 zaboli, a isto tako na zagriz zna zaboliti ne mogu da stisnem sto jace jer osjetim bol (ne mnogo jaku bol) maloprije sam bas upirao noktom sa svih strana i sa unutrasnje strane kada uprem jace tacno ima mjesto gdje kada uprem ili kucnem zaboli me.
Stomatolog mi je prije 15 tak dana kad sam bio rekao da je mozda radi desnih i da je zub u redu plomba dobra, al nisam bas siguran.
Da li znate sta moze da bude, razmisljao sam da snimim zub i odnesem nekom drugom stomatologu da vidi jel u redu?

Kio - 21. 04. 2019.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
dr Moana Opačić
dr Moana Opačić doktor stomatologije

Poštovani Kio,

Nakon postavljanja kompozitnog ispuna ("bele plombe") može se javiti kratkotrajna prolazna osetljivost na hladno, koja najčešće spontano prolazi nakon nekoliko dana ili nedelja.

Drugi uzrok osetljivosti zuba na hladno koji se javlja isključivo na nadražaj (nikad spontano) je ogoljenost dentina prouzrokovan karijesom, nekarioznom lezijom, neadekvatnim ispunom, parodontalnim džepom.

Bol na zagrižaj nakon postavljanja plombe može biti posledica neadekvatne okluzije odnosno "visoke" plombe (kompozitne ili amalgam) kada nakon uklanjanjem "viška" plombe, nestaje i osetljivost na zagrižaj.

Problem koji opisujete takođe može nastati nakon postavljanja belih plombi na bočnim zubima što je prouzrokovano stvaranjem mikro/nano pukotine na spoju zuba i plombe. U ovom slučaju osetljivost zuba na žagrižaj uglavnom spontano prolazi. Međutim, ukoliko se bol nastavi i nakon 6 nedelja, potrebna je zamena plombe.

U slučaju pojave spontanog bola (bez ikakvog nadražaja) potrebno je endodontsko lečenje zuba.

Ukoliko tegobe ne prođu u navedenom vremenskom periodu savetujemo Vam da ponovo posetite stomatologa kako bi se utvrdilo o čemu je tačno reč.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 29474 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
29474
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata