Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Pozdrav.Imam jedno veoma bitno pitanje.Naime moj sin uzrasta 5 godina je započeo lečenje obe gornje četvorke.Međutim u roku od par dana se zalio na bol na obe strane.Otišli smo kod naše zubarke koja je konstatovala gangrenu na obe četvorke.Ostavila ih je obe otvorene uz savet za redovno čačkanje zuba.Pitanje je,kako je moguće da u roku od par dana oba zuba pod lekom uhvati gangrena?Drugo pitanje je da li mogu da se vade ti zubi,pošto sada slabo jede jer čim mu upadne hrana boli ga i imamo problem sa čišćenjem svaki put jer ne dozvoljava čišćenje jer ga boli?.Hvala unapred.

Vese Babić - 26. 10. 2017.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
dr Srđan Nebrigić
dr Srđan Nebrigić doktor stomatologije

Poštovani Vese,

gangrena nastaje prodorom bakterija u avitalan zub (zub čija pulpa - "živac" je "mrtva"). Kod dece se najčešće dešava u slučaju velike karijesne destrukcije zuba, ispadanja privremene plombe, kao i u slučaju prodora pljuvačke i bakterija prilikom pokušaja lečenja pulpe zuba, jer je kod dece tog uzrasta saradnja otežana, a potrebno je suvo radno polje za navedenu intervenciju. U slučaju stalnih zuba gangrena se uspešno tretira lečenjem kanala korena zuba. U slučaju mlečnih zuba, oni se ostavljaju otvoreni kako bi se obezbedila drenaža sadržaja kroz sam zub i sprečila pojava bola i otoka. Savetuje se redovno i adekvatno održavanje oralne higijene, i čuvanje takvog zuba, kako bi obezbedio prostor do nicanja stalnog zuba zamenika. U slučaju ponavljanja tegoba (bol, otok) takav zub je potrebno izvaditi uz obaveznu izradu držača prostora do nicanja stalnog zuba zamenika.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 28988 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
28988
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata