Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Pre pet dana uradjena je mala hirurška intervencija vadjenja umknjaka koji je sasvim izhikao ali horizintalno (iz korena desne strane vilične kosti) i čija krunica položajem pritiska suseda upravno na krunicisu sa desne strane (desnja donja vilica).

Vadjenje je proteklo brzi i bez problema, sećenjem desni i oslobadjanjem dela krunice ovog ne pravilno postavljenog zuba. Prepisan je Klindamicin MIP 600mg na 12 sati kao preventivni antibiotik i sve je proteklo idealno što se zuba i desni tiče: formiran ugrušak a kasnije i fibrin, i minimalno krvarenje je nestalo sutradan od vadjenja, gde je bio rez posoji modrica, bolovi i otok ne postoji, jedino movremeni, koro zanemarujući bol u predelu vilične kosti sa donje strane (ne sa desne).

Medutim, mali problem je posledica antibiotika, a to je da je drugog dana ujutru primećeno veoma primetna bela skrama (verovatni gljivica Candida albicans). Grickanjem čena belog luka i pijenjem jedne kafene kašičice maslinovog ulja dnevno, velika površina je dobila prirodnu boju i bez skrame, ali je središnji deo jezika i dalje pokriven nekom žućkastom skramom.

Šta je Vaša preporuka da se u ovim prilikama uzima kao prevenciju uništavanja i korisnih bakterija u crevnoj flori i pada imuniteta prouzrokovanim ovim i sličnim antibiotikom koje se u ovim slučajevim a daje preventivno.

Napominjem da ne pijem alkohol i ne pušim, i trdim se da se zdravo hranim (skoro vegetarijanski).

Hvala unapred.

Malo zabrinut - 14. 07. 2014.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
spec. dr Marija Kosjer
spec. dr Marija Kosjer specijalista dečije i preventivne stomatologije

Poštovani Malo zabrinut,

postoji mogućnost da nakon upotrebe antibiotika dođe do pojačane aktivnosti Candide albicans, što se ispoljava kandidijazom (soor,mlečac), oboljenjem sluzokože usne duplje. Kandidijazu je neophodno lečiti antigljivičnim lekovima, pojačanom oralnom higijenom. 

Prilikom uzimanja jakih antibiotika savetuje se uzimanje nekog probiotika kako bi se sačuvala normalna crevna flora.

Konkretan odgovor na pitanje da li su naslage na jeziku prouzrokovane kandidom (inače pomenuta gljivica ulazi u sastav normalne flore usne duplje) može se dobiti nakon uzimanja brisa sa jezika i sledstveno sa dobijenim rezultatom analize preduzima se odgovarajuće lečenje.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27358 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27358
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata