Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Prije godinu dana poceo mi je skljocati desni zglob. U tom periodu ja sam jako puno pricala i povezala sam to sa tim. Skljocanje(kao preskakanje bez bola) trajalo je 5-6 dana,u pocetku samo ujutro dok jedem,a onda je pocelo po cijele dane. Jednom prilikom mi je jako iskocilo i jedva sam zatvorila usta. od tada ne mogu vise da otvorim usta kao sto sam mogla prije,vise ne skljoca( u pocetku nisam mogla ni kasiku staviti u usta ,sada sam naucila ,al eto npr ne mogu zagristi dvije sastavljenje kriske hljeba). Nisam imala i nemam bola. Maksilofacijalni mi je rekao da je to zbog umnjaka koji mi nisu narasli(poslao me samo da snimim vilicu)-a rjesenje je operacija tj vadjenje sva 4 umnjaka sto ja nisam uradila jer kad sam dosla na red iz dr zdravstvenih problema to nisam mogla uraditi. No moj stomatolog kaze da to nije razlog za ovaj problem. Od tada je proslo godinu dana. Sta mi predlazete? Ukoliko mi je ipak operacija rjesenje,na koji nacin se umnjaci vade ako ja ne mogu da zinem dovoljno? da li ce mi je samo tako "razvaliti" ili ?? Plasim se da mi nece i vilicu slomiti,jer sam se svakakvih prica naslusala. Imam 21 godinu. Hvala

Kristina - 02. 09. 2010.
Odgovor i savet
spec. dr Tatjana Gložančev-Sajkovski
spec. dr Tatjana Gložančev-Sajkovski specijalista stomatološke protetike

Poštovana Kristina,

  škljocanje, krckanje, preskakanje, pucketanje i slični 'zvučni efekti' su posledica promena u viličnom zglobu. Naime, zglob donje vilice i lobanje je jedan veoma kompleksan sistem u čiji sastav pored mnogih struktura ulaze i ligamenti tj. zglobne veze. U određenim slučajevima se dešava da te veze oslabe i da pored navedenih simptoma dođe i do pojave bola, pa čak i nemogućnosti otvaranja usta. Zašto se to dešava ne zna se tačno, ali je sigurno da veliku ulogu imaju loše navike kao što je škripanje zubima, zatim nedostatak zuba bočne regije, ortodontske anomalije, trauma, stres  ali i nicanje umnjaka.

 Za jačanje zglobnih ligamenata, veoma je korisna sledeća vežba:

- vrh jezika se stavi što više pozadi da dodiruje meko nepce,

-usta se lagano otvaraju i zatvaraju, pri čemu jezik stalno mora biti u kontaktu sa nepcem.

Ove vežbe se izvode 3-4 puta u toku dana u seriji od 20-25.  Važna je upornost u vežbanju i to u dužem vremenskom periodu (mesec dana, pa i duže).

Takođe, potrebna je pažnja pri zevanju, izbegavanje hrane koja može imati zamku ( koštica u višnji, parčence koske u mlevenom mesu......) i ako je potrebno izradu splinta da bi se izbegle eventualne neumerene sile stiskanja noću.

Rendgen dijagnostika zgloba može dati odgovor da li je u pitanju oboljenje zgloba. Ova oboljenja spadaju u domen maksilofacijalne hirurgije.

Ukoliko Vam je maksilofacijalni hirurg savetovao vađenje umnjaka trebalo bi da ga poslušate.

 

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27668 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27668
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata