Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Prije mjesec dana sam otisao kod novog zubara na popravak zuba jer mi je ispao mali dio plombe i zuba. Svakako me zub nije bolio.


Receno mi je da je ispod veci karijes koji je skinut i stavljen je neki lijek I povrh njega plomba (plomba je veca). Tijekom tog postupka mi nije stavljena anestezija te sam osjecao povremeno samo laganu nelagodu/bol i nije bilo nikakve sukrvice.

Nakon toga sam osjecao bol na zagriz koja nije prolazila pa sam nakon dva tjedna otisao kod zubara gdje su mi na jednom dijelu zuba kao primjetili nesto te su napravili neku manju rupu, stavili lijek i na to su stavili privremenu plombu, pa da vidim kroz 10ak dana oce li proci.

Opet nakon 2 tjedna sam dosao jer bol na zagriz je i dalje bila prisutna, te mi je receno da je steta lijecit tj umrtvit zivac (ni ja to ne bi zelio) pa mi je skinuta kompletno plomba i opet ponovljen postupak, lijek + plomba, pa da vidim neko vrijeme hoce li mi proc bol na zagriz.

Dosad je tjedan dana proslo i bol na zagriz je jaca nego prethodna dva puta.


Zub nije slikan, zanima me da li je to preporucljivo?
Pretpostavlja li se mozda sto bi moglo bit posrijedi?
Napominjem da me zub ne boli ni na hladno ni na toplo ni u mirovanju, jedino na zagriz (nakon prva dva puta ne na lagani zagriz nego onako srednje/jaci zagriz).

Nije mi jasno kako je moguce da me nakon plombiranja zub pocinje boliti bez obzira sto je duboka plomba, ako me nikako prije popravka nije bolio kad je postojao karijes na tom mjestu?
Mislite li da bi valjalo potraziti misljenje kod drugog stomatologa? (kod ovih mi je sve objasnjeno sta su radili i nemam zamjerki, ali mozda postoji mogucnost da nisu dovoljno strucni za otkriti I rijesiti problem?)

Marko - 18. 05. 2021.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
dr Irina Miković
dr Irina Miković polivalentni stomatolog

Poštovani Marko,

bol nakon postavljanja plombe može biti posledica neadekvatne okluzije odnosno "visoke" plombe (kompozitne ili amalgam) kada nakon uklanjanjem "viška" plombe, nestaje i osetljivost na zagrižaj.

Problem koji opisujete takođe može nastati nakon postavljanja belih plombi na bočnim zubima što je prouzrokovano stvaranjem mikro/nano pukotine na spoju zuba i plombe.

U ovom slučaju osetljivost zuba na žagrižaj uglavnom spontano prolazi.

Međutim, ukoliko se bol nastavi i nakon 6 nedelja, potrebna je zamena plombe.

U slučaju pojave spontanog bola (bez ikakvog nadražaja) potrebno je endodontsko lečenje zuba.

O čemu je tačno reč neophodno je utvrditi kliničkim pregledom, te savetujemo da se konsultujete sa Vašim stomatologom.

Srdačno





Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 29474 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
29474
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata