Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Prije tri mjeseca stomatolog mi je zbrusio gornju peticu i sedmicu i napravio most.Takođe mi je zbrusio donju peticu i sedmicu da mi izravna zagriz.Počeli su jaki bolovi,završilo je vađenjem živca donje petice i tek nakon mjesec dana je trajno cementirano.otada ja stalno trpim bolove,boli me cijela vilica ,svi zubi a posebno brušeni.st. mi je neki dan slikala donju peticu i sedmicu i rekla da se na slici ništa ne vidi ali bolovi ne prestaju.Nikada prije zubi me nisu boljeli..Ne znam što da radim..Da napomenem zubi su brušeni na stepenicu.Molim savjet

Jadranka - 17. 01. 2009.
Odgovor i savet
dr Eleonora Čikarić-Stojanac
dr Eleonora Čikarić-Stojanac polivalentni stomatolog

Poštovana Jadranka,

vrlo je teško iz vašeg teksta saznatati da li su donja petica i sedmica za koje tvrdite da su uzrok bola, brušeni da budu nosači mosta ili su samo selektivno i minimalno prebrušeni da bi se uklopili sa gornjim krunicama, što ne bi smelo da dovede do pojave spontanog bola.

Ukoliko su zubi brušeni da budu nosači,to su obimnija brušenja kada može doći do upale zubnog živca koja se manifestuje jakim bolovima  te se mora pristupiti devitalizaciji zuba/umrtviti živac/.

Nakon stavljanja leka za devitalizaciju takođe se mogu javiti bolovi jer se zubna pulpa brani od stavljenog "otrova". Ovi bolovi su najintenzivniji u prva 2-3 dana a zatim kako tkivo zubnog živca odumire bolovi slabe.

Nakon brušenja zuba moguća je i reakcija od strane desni koja je takođe prolazna. Ukoliko oko tog zuba postiji "džep" treba ga obraditi pre postavljanja krunica. Ukoliko se sprovede adekvatna kanalna terapija i dobro urade krunice,nakon njihovog cementiranja nema razloga za pojavu bolova.

Dakle, tako dugotrajni bolovi i nakon devitalizacije zuba nisu dopušteni i, ili je uzrok bola neki drugi zub ili nije sprovedena adekvatna kanalna terapija.

Srdačno

 

 

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 28771 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
28771
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata