Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Sinu koji ima 8 godina je otekao obraz i zalio se na bol pri dodiru obraza..posto je bio bolestan u tom trenutku malo sam se uplasila i odvela ga kod doktora koji mi je rekao da mu petica pokvarena i da je to od zuba,sad me interesuje on se vise ne zali na bol obraza na zub se nije ni zalio ali ima otvrdak na desnima na mestu gde se zalio na bol pa koliko treba da se taj otvrdak povuce da bih ga mogla odvesti stomatologu?Pije antibiotik zbog virusa ali moram da napomenem da mu je pomoglo i za taj problem ali jos ima mali otvrdak..hvala

Marina - 11. 02. 2018.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
dr Srđan Nebrigić
dr Srđan Nebrigić doktor stomatologije

Poštovana Marina,

promena na desnima koju opisujete je najverovatnije fistula kroz koju se drenira zapaljenski sadržaj. Ona je posledica hroničnog zapaljenja u kosti oko vrha korena zuba, nastalog kao posledica oboljenja zubne pulpe, i sprečava pojavu otoka, ali se ne može tvrditi da do ponovne pojave otoka ne može doći.

Ukoliko je fistula porekla mlečnog zuba, navedeni zub uzročnik je potrebno otvoriti radi drenaže sadržaja, i ostaviti otvorenim kako bi čuvao prostor u vilici za stalni zub zamenik, prilikom čega treba voditi računa o čišćenju zuba posle svakog obroka, kako ne bi došlo do ponovnog stvaranja otoka.

Ukoliko se jave ponavljani otoci i bolovi, preporučuje se vađenje mlečnog zuba uz izradu držača prostora, koji će čuvati prostor za stalni zub zamenik.

Nažalost, bez potrebne stomatološke intervencije fistula neće spontano nestati, te Vam savetujemo da što pre posetite stomatologa, po mogućnosti specijalistu dečije i preventivne stomatologije, kako bi se postavila tačna dijagnoza i odredila adekvatna terapija.

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27358 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27358
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata