Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Sta je doktore leukoplakija i koliko ja opasna?

nikola - 30. 04. 2009.
Odgovor i savet
spec. dr Marija Kosjer
spec. dr Marija Kosjer specijalista dečije i preventivne stomatologije

              Poštovani Nikola,

leukoplakija je hronično proliferativno oboljenje koje se odlikuje hiperplazijom i keratozom (uvećanjem i orožavanjem) epitela sluzokože usne duplje.

Najčešće se javlja na gornjoj površini jezika i to bliže vrhu i bočnim stranama jezika, zatim na obraznoj sluzokoži u visini okluzalne linije(od ugla usana idući nazad ka bočnim regijama), na desnima, na podu usne duplje  kao i na rumenom delu usana. Obično se javlja kod odraslih osoba i to nakon 40. godine života.

Za nastanak leukoplakije do sada nije izolovan ni jedan specifičan uzročnik, ali se smatra da na njen nastanak utiču određeni:

   - lokalni faktori(pušenje, konzumiranje alkohola, loše navike-grickanje usnice i obraza, neodgovarajući protetski radovi, kariesom destruirani zubi, galvanske struje koje se stvaraju u ustima itd) 

  -  opšti faktori(avitaminoza, hiperholesterinemija, neki hormonalni poremećaji i druga oboljenja)

   Prve promene na oralnoj sluzokoži se manifestuju u vidu crvenila,koje se nakon određenog vremena zamenjuju beličastim trakama i pločicama. Epitel na pomenutim mestima zadebljva i postaje neravan i u daljem toku javljaju se naprsline i brazde. Nekih izraženijih subjektivnih tegoba nema, sem osećaja suvoće u ustima i eventualnog metalnog ukusa,  a u slučaju pojave brazda,  može se javiti bol pri uzimanju hrane i govora.

     Lečenje se sastoji u eliminisanju etioloških faktora, kako    lokalnih, tako i opštih faktora, zatim  medikamentozna terapija i eventualno hiruško otklanjanje promenjenih delova sluzokože ukoliko za to postoji indikacija.

    Većina leukoplakija je benigne prirode, mada su neki oblici potencijalno maligni, te Vam iz tih razloga savetujemo redovne kontrole  kod specijaliste zu bolesti usta.

    Srdačno 

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27377 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27377
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata