Pitanja i odgovori


Postavite pitanje


Pitanje: pre 3 sata sam dosla od zubara koji mi je stavila zatvoren lek i plombu i sad me je pocelo da boli cam me boli svi zubi sa te strane
stanka - 26. 12. 2011. 02:09.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovani, da li biste mogli da me malo uputite kako tretirati izbrusene zube dok se ceka na izradu navlaka? Kako odrzavati higijenu, kako se hraniti i slicno. Hvala!
Sanja - 26. 12. 2011. 02:04.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovani, ja imam sledeci problem. Pre 7 godina mi je radjena intervencija na petici gore desno- zub je bio gangrenozan, i nije izvadjen u celosti, koren je postedjen, i tu mi je postavljen kocic. Nakon 3 godine, na tom mestu mi je po recima mog stomatologa doslo do hiperplazije gingive, zbog cega je i doslo do odbacivanja implanta. Stomatolog mi je tad "ocistio" tu hiperplasticnu gingivu i vratio kocic. Medjutim, nakon 3 god ponovo (tj. pre godinu dana, novembra prosle godine), meni je doslo do "klacenja" tog zuba, tj kocica, i taj zub implant mi je ispao. Ja sam ispala, na zalost, jako neodgovorna, cekala sam sve ovo vreme, nisam se obratila stomatologu, ali sad je krajnje vreme! Moje pitanje je sledece: da li je doslo do zatvaranja mog zubnog korena, tj. da li ce na to mesto opet nakon odredjene procedure, da mi se kocic vrati na mesto, ili ce nekom pretpostavljam hiruskom procedurom, taj koren biti izvadjen? Samo da napomenem da nemam nikakvih subjektivnih tegoba, tipa bola, krvarenja, jedino u poslednje vreme osecam malo pojacan foetor ex ore. Hvala unapred na odgovoru!
MStudent - 26. 12. 2011. 02:00.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovani, ovih dana stavljam krunice i mostove. Kako da odrzavam oralnu higijenu, i da li je dovoljno prati zube ujutru i uvece i ja bih koristio dentalni (oralni) tus. znaci pranje zuba 2 puta dnevno i koriscenje oralnog tusa. Da li je to dovoljno za mene? i gde da kupim dentalni tus jer po apotekama u mom gradu nigde nema da se nadje.Jos samo jedno pitanje, koje su cene dentalnog tusa i da li se on menja ili ne? i kako se on koristi? a ako ga ne budem nasao da li je dovoljno (ko ima krunice i mostove) da perem zube dva puta dnevno i da koristim interdentalnu cetkicu jer to mi je povoljnija varijanta, a i imam u mom gradu da je kupim. Molim za odgovore!!!!!
Dragan - 26. 12. 2011. 01:51.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovani, pre devet dana stavljen mi je lek za umrtljavanje zivca koji treba da stoji desetak dana. Medjutim, od pre dva dana taj zub me boli na hladno. Zanima me zbog cega nastaje bol na hladno. Hvala mnogo unapred!
Marisa - 26. 12. 2011. 01:43.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovani, trebao bih ubrzo, cim dobijem zdravstvenu knjizicu, ici zubaru da popravljam nekoliko prednjih zuba gornje vilice, i to s unutrasnje strane. Koliko vidim, mislim da nijedan nije previse pokvaren. Interesuje me koji su rizici od pucanja zuba, ili necega slicnog? Tj. da li je popravak s unutrasnje strane jednostavniji ili komplikovanije zahvat? Unaprijed hvala.
Faruk - 26. 12. 2011. 01:39.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovani,nosim fixni aparat i imam sa donje leve i desne strane most jer nemam sestice ,poceli su obrazi vidno da mi upadaju da li postoji mogucnost da je to zbog proteze da li je to proces pa ce se to normalizovati? unapred zahvalna. Jana
jana - 26. 12. 2011. 01:31.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Slomio sam gornju 5., i sada prema snimku stomatolog mi kaze da je korijen dobar ali da imam granulom iznad petice, madjutim ja osjecam da je iznad cetvorke, jer na pritisak desni zaboli me cetvorka. Kome vjerovati sebi ili snimku? :) i jos kaze da se to sanira operacijom, mene zanima da li postoji neki drugi nacin, i sta bi ste mi vi predlozili... kao najdugorocnije i najbolje rjesenje? pozdrav :)
Juso - 26. 12. 2011. 01:21.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovana doktorka, pre dva dana (u sredu) sam vadila zub, gornju peticu jer joj nije bilo pomoci. Doktor se bas namucio dok ju je izvadio. To mesto - tj. iznad nje meso je sada modricasto plavo i s vremena na vreme zaboli me. Zanima me da li je to narmalno? A kako su mi donje jedinice i dvojke uzasno zbijene, cesto mi desni oko njih iz cista mira prokravare, pa me zanimja savet, sta da radim po tom pitanju? A vidim da su se kod donje, desne dvojke desni malo pomerile od zuba, pa mi se cini da se tu nakuplja hrana.Imate li neki predlog sta da radim? Hvala! Kaca
Katarina - 26. 12. 2011. 01:11.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovani, na gornjoj dvojci i trojci odmah uz desni vec duze vreme primecujem neke crne linijice koje idu uz samu ivicu desni,po zubu. Ti zubi nikada nisu popravljanji, ne bole me. Takoreci deluju zdravo.Zanima me sta bi to moglo da bude, da nije karijes? I jos jedno pitanje, jedinice gornje su mi izrasle bas lose - krive se ka unutra, da li se nekako moze to ispraviti - putem faseta ili na neki drugi nacin? Hvala na odgovorima!
Sandra - 23. 12. 2011. 11:22.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovani doktore Cukicu nadam se da cete mi brzo odgovoriti jer mi je odgovor sto hitniji zbog mog velikog problema!!! Naime imam nepune 23 godine i pre par dana sam izvadio donje dve jedinice zbog ciste!!! juce sam brusio donje dvojke i trojke i pocetkom sledece nedelje stavljam krunice i mostove. Moje pitanje je da li imam razloga za brigu ili cu moci na svakih 10-12 godina da menjam krunice i mostove i tako stalno. Naravno ici cu redovno na kontrole (2 puta godisnje) Posto mi se nazalost zbog udarca u bradu pojavila cista eto sa nepune 23 godine sam ostao bez najvaznijih zuba (za estetiku) i mnogo se brinem da li cu moci da menjam mostove na svakih 10-12 godina ili necu moci ne daj boze!!! I samo jos nesto sto mi je jako vazno. Kako odrzavati oralnu higijenu kada imam krunice i mostove. kako kada i koliko puta prati zube? izvinite na ovako dugackom tekstu!!! Molim za sto hitnije odgovore!!!!!
Bratislav - 23. 12. 2011. 11:01.
Pročitajte odgovor


Pitanje: moje jedinicee su jedna povrh druge nali jedini nadic da ih ispravim su proteze amra 13
amra - 23. 12. 2011. 10:25.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Doktor mi je uradio implantaciju 4 zuba u sredu. Dao mi je antibiotik i analgetik. Stavljala sam led na tu stranu lica i bilo mi je ok. Sutra sam otisla na kontrolu rekao mi je da je sve ok. Medjutim istog dana, u cetvrtak pojavio mi se mali otok sa iste strane. A juce u petak jos mao veci otok. Danas, u subotu sam ustala i videla da mi je oteklo malo i ispod oka iste strane gde sam imala implantaciju. Inace me ne boli mnogo, jedva nesto malo. Postovani, dali je to normalno sto mi svakog dana natice vise? Zar ne bi trebalo da se smanjuje? Unapred zahvalna.
Snezana - 23. 12. 2011. 09:33.
Pročitajte odgovor


Pitanje: postovani,imala sam ceo dan zubobolju i bol u desnima u gornjoj i donjoj vilici sa leve strane.popila sam brufen i na kratko mi pomaze,nimulid bolje pomaze i bol je sutradan prestao ali kada sam ustala ujutru na levom obrazu pojavio se otok.Molim vas dajte neki savet sta da ucinim da mi spadne otok?molim vas za brz odgovor.
viktorija - 23. 12. 2011. 09:31.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovani. Pre 7 dana zubar mi je stavio lek za umrtljivanje zivca u prednjim donjim zubima 1 i 2, danas sam ponovo bio kod njega i cistio je nekim iglicama ali je napomenuo da mu trebaju tanje iglice.Zakazao mi je ponovo za 6 dana.Posto nije zavrsio vadjenje zivca interesuje me da li takvi zubi mogu izazivati blage bolove i nelagodnost, posto dok mi je radio iglicama nisam imao bolove.Da napomenem da su mi zubi predhodno strugani za krunice inace su bili zdravi zubi a sada su osetljivi i na kuckanje. Unapred hvala !!!!
Dragan.P - 23. 12. 2011. 01:47.
Pročitajte odgovor