Pitanja i odgovori


Postavite pitanje


Pitanje: Poštovana dr, interesuje me, da li se metalnom keramikom mogu u potpunosti ispraviti zubi, gornje vilice (u mom slučaju, to su jedinice i dvojke), koji su uvučeni? Unapred zahvalna!
Milica - 08. 12. 2010. 06:02.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovani, imam 15 godina i dosad mi je ispalo samo 8 mlijecnih zuba tj. gornje i donje jedinice i dvice. Zasto mi ostali mlijecni zubi ne ispadaju i sta bih trebala uraditi? hvala unaprijed.
ivana helena - 08. 12. 2010. 05:39.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovani, Stomatolog mi je prepisao terapiju Orvagil D 400 mg i Sinacilin 500mg. Greskom apotekara sam pila Orvagil (umesto Orvagil D). Da li ima razlike u efektu terapije kada se radi o desnima? Hvala!
Mila - 08. 12. 2010. 05:36.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Dobar dan! Imam 24 godine, i pre 4 dana sam vadio donju levu sedmicu kod veoma dobrog, poznatog hirurga. Nakon 4 dana mene ta rana i dalje boli, ne toliko jako i uglavnom u lezecem polozaju, pa sam hteo da vas pitam da li je to normalno. Sam proces vadjenja zuba je bio dosta komplikovan, ne i hirurski. Planirao sam da odem na kontrolu, pa sam hteo cisto da vas pitam za misljenje pre nego sto odem na istu. Za bolove popijem nimulid, na svaka 24 sata i bol nestane u potpunosti.
Goran Danicic - 08. 12. 2010. 05:28.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Dragi zubaru, moje pitanje je sledece:kada se hirurski izvadi zub i uklone abcesi koji su bili na korenu tog zuba da li u buducnosti moze da se nesto formira na mestu gde su nekada bili abscesi?Pozdrav.
Rade - 08. 12. 2010. 05:23.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Poštovani, pre par dana mi je pukla petica u kojoj je bio kočić.Nakon pregleda snimka, stomatolog je ustanovio da je pukotina duboka, do korena, i izvadio mi je zub.Pošto imam oba umnjaka u toj vilici - gornjoj, kolika je verovatnoća da oni potisnu ostale zube ka toj praznini i popune je?Hvala
Una - 07. 12. 2010. 10:51.
Pročitajte odgovor


Pitanje: prije godinu dana mi je zubarica čistila korjenje na donjoj šestici,međutim radi zakrivljenosti korjena nije očišćeno kako treba.Zub me počeo boliti i prije jedanaest dana sam kod druge zubarice,snimila zub,na snimci nije bilo ništa čudno. Kako me zub bolio na pritisak,odlučili smo se na vađenje. Odmah je napravljena i kiretaža rane.Rana je čudno krvarila cijelo popodne. krvarenje je stalo,ali bol nije.Nakon dva dana,opet sam otišla i zubar mi je napravio opet kiretažu rane i rekao da mi rana nije dobro prokrvljena i da se to zove suha gangrena. Bolovi su bili neizdrživi. Činilo se da boli od iziritiranosti,no opet nakon dva dana otišla sam jer mi u rani nije prestalo pulsirati i to nekako prema br.5. Dane su mi dvije anestezije koje nisu djelovale uopće i opet mi je napravljena kiretaža i drenaža.Gnjoj je izašao.Tada mi je bilo dobro cijeli jedan dan.No,pulsiranje rane se nastavilo sutradan i na prijedlog još jedne kiretaže sam rekla NE. U toku cijelog procesa popila sam kutiju i po Klavocina,a sada pijem Medazol.Rana je ostala bez ugruška i suha je. Vrhovi rane su zaista kao bez krvi bijelkasti,dok je dole uz dno cijelom dužinom crveno.Što mi je činiti? Dali da popijem lijek do kraja pa onda neki zahvat ili da smognem snage za ponovnu torturu kiretiranja pod upalom?
iscrpljena Anita - 07. 12. 2010. 09:13.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovani, trebalo bi uskoro da izvadim sedmicu koja je u procesu ali moj problem je tromboza koju sam dobila nakon porodjaja u januaru ove godine.Doktor zapravo vaskularac koji me leci me je prebacio na fraxiparin injekcije 4 dana i tek nakon toga vase kolege na STOMATOLOSKOM bi mogle da mi izvade taj zub.Interesuje me da li tu nesto moze da se iskomplikuje obzirom na moje stanje.jako sam uplasena i ne znam kako cu i sta cu! Hvala Vam unapred
Dragana - 07. 12. 2010. 08:48.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Ovom prilikom bih želeo da Vas pitam za savet u vezi problema. Naime imam 49 godina. U gornjoj vilici od zuba imam 1,2 i 3 obostrano i 6 i 7 desno. U donjoj vilici 1,2,3,4 i 5 obostrano i levo 7. Pre nekoliko dana 4 levo dole mi se upalila u korenu i tom prilikom sam primetio da se zub klima.Iznenadjen time proverio sam prstima čvrstinu ostalih zuba i razočarao sam se. Zubi u gornjoj vilici se skoro svi blago klimaju. Otišao sam kod zubara i rekao mi je da bi trebao da odem paradontologu da se uradi pregled i nađe rešenje za taj problem i za rešenje nedostatka zuba i u gornjoj i u donjoj vilici. Ovom prilikom bih Vas zamolio da mi date odgovor šta bi trebao uraditi i koliko hitno. Higijenu zuba održavam normalno i nijedan zub koji se klima ne boli. Takođe bih Vas zamolio da mi date odgovor koliko bi koštalo rešenje problema klimanja zuba i ugradnje nedostajućih zuba najoptimalnijim rešenjem. Obzirom da sam vojno lice u penziji i da imam osiguranje da li bi se ovaj problem mogao rešiti na VMA ili kod Vas delimičnim učešćem osiguranja. Hvala unapred.
Slobodan - 07. 12. 2010. 08:47.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovani, imam 18 godina i zelela bih da ispravim zube. Gornja vilica je prilicno izgurana zbog sisanja palca kao dete, a donja vilica je u redu. Jedinice na gornjoj vilici su takodje pomalo okrenute jedna prema drugoj. Medjutim, iako sam svesna da bi fiksna proteza verovatno bila najbolje resenje, ja bih ipak zelela da nosim mobilnu. Da li je to moguce i da li bi imalo nekog efekta? Hvala unapred!
Maja - 06. 12. 2010. 01:46.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Obracam vam se sa nadom da cete moci da mi pomognete pri resavanju jednog problema vezanog za estetiku zuba. Naime, kao dete nisam nosio protezu iako je to bilo potrebno, te sam razvio otvoren zagrizaj i deformaciju gornje vilice u konkavnom obliku, tako da su mi dvojke u gornjoj vilici pomerene ka spoljasnosti. Buduci da sam zeleo da ispravim ovaj problem koji je uticao u manjoj meri i na moj govor, poceo sam nositi protezu, poprilicno kasno u svojoj 23 godini. No, zbog prirode problema, gornja i donja vilica su razdvojene, sto je stvorilo poprilicne probleme pri govoru, neprijatno mi je da kazem, ali i nekontrolisanog izbacivanja salvacije, i pada opsteg samopouzdanja. Moja struka zahteva cest kontakt sa ljudima i ostavljanje dobrog utiska, no s obzirom na problem nisam siguran da mogu obavljati tu duznost kvalitetno, stoga sam hteo da vas pitam, ako je moguce zavrsiti tretman zapocet s protezom, sa nekakvom vrstom dentalne hirurgije ili intervencije koja bi eventualno smanjila vreme nosenja proteze.
Bojan - 06. 12. 2010. 12:28.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Ja imam jako izbacene ocnjake ,zelela bih da stavim kompozitne navlake , ali ne znam koliko kostaju i da li tu treba da se vadi zivac?
Milica - 06. 12. 2010. 12:16.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Imam 49 godina i pre nekoliko dana sam primetio da mi se zubi u gornjoj vilici 1,2,3 i 4 obostrano i 7 i 8 desno klimaju. nemam bolova ni zapalenja. Molim Vaš savet.
Slobodan - 06. 12. 2010. 11:50.
Pročitajte odgovor


Pitanje: pozdrav)))) htela bih samo da pitam u vezi faseta da li je to izvodljivo i kolika bi bila cena. jedinice su mi bas velike i imam veliki razmak izmedju njih,a dvojke bas male i bas deluje ruzno pogotovo kad se nasmejem,pa me interesuje moze li se to srediti. Mirela
Mirelaaa - 06. 12. 2010. 11:00.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Hvala vam puno na odgovoru… Moj stomatolog mi isto predlaze da odem da uslika vilicu pa cemo videti… Kompletna leva strana mi je upaljena, sve mi crveno I samo mi trne :( Ja ipak verujem da ce na kraju sve biti kako treba. Htela bih vam jos jedno pitanje postaviti… Za slucaj da bude trebala tzv rezanj operacija, htela bih da vas upitam ovo: Da li je to bolno? Izvinite sto to pitam al’ se stvarno najvise plasim boli… Jos jednom, srdacan I veliki pozdrav od Manuele iz Kragujevca
Manuela - 06. 12. 2010. 10:51.
Pročitajte odgovor