Pitanja i odgovori


Postavite pitanje


Pitanje: Postovani, pre godinu dana su mi ugradjena dva implanta na mestu nedostajecis zuba, i nakon toga postavljen most (krunice) na ta dva implanta. Unazad 2-3 dana, desni u tom predelu su otecene i bolne, bez krvarenja. Pocela sam da uzimam antibiotike, i da ispiram octaniseptom. Redovno odrzavam higijenu usne duplje. Bojim se da nije u pitanju odbacivanje implanta. Imam 33 godine. Nisam pusac.
Zabrinuta - 14. 01. 2013. 02:23.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Imam 17 godina, i svi zubi u donjoj vilici su savrseno poredani, kao i u gornjoj osim trojke na lijevoj strani.
Mlijecni zub nije ispao na vrijeme, i ovaj kad je rastao svi ostali su vec narasli i on nije imao mjesta da se spusti do kraja.
Nosila sam prtezu 6 mjeseci, i zub se vratio malo, ali neprimjetno.
Poslije nekog vremena isla sam zubaru, i rekao je da tom zubu nema pomoci, jer je narastao koliko je god mogao, i da proteza tu ne moze vise pomoci. Isto tako, pitala sam ga da li moze da ga izvadi,i da stavim zub na saraf, ali ne moze, jer mi osmice jos uvijek nisu narasle, tj. vilica se nije jos uvijek razvila.
E sad mene zanima, da li je moguce da se taj zub izbrusi, i stavi preko njega navlaka?
Pozdrav!
Neca - 14. 01. 2013. 02:22.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Poštovani,

Mojoj ćerci (5) pre mesec dana je ispao prvi gornji sekutić a 2 nedelje kasnije i drugi. Za sada ne primećujem da na njihova mesta izbijaju stalni zubi. Ovih dana je počeo i donji sekutić da se klati.
Interesuje me posle kog vremena bi trebalo da se pojave stalni zubi?
Ako je bitno: letos je bila kod zubara na kontroli i sve je bilo OK, mlečni zubi su izrastali bez ikakvih propratnih problema.
Emina - 14. 01. 2013. 02:20.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Poštovani,
imam 26 godina, i ankiloglosiju, tj. resica ispod jezika koja spaja jezik sa podom usne duplje je kratka. Ako sam dobro uočila, vršite frenulektomiju, pa me interesuje opis cele procedure, vaše metode, proces ozdravljenja, i naravno koji su rizici i eventualne nepoželjne posledice. Interesuje me i koji stomatolog u vašoj poliklinici vrši tu proceduru, i koja je cena.
Hvala
Marija - 14. 01. 2013. 02:20.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Ovako, pre dva dana su mi se odjednom javili veliki bolovi na 7,donja vilica. Nakon cega mi je natekao malo vrat,danas sam isla kod stomatologa,i zub je izvadjen,nakon 2 anestezije,i dalje sam osecala bol. Proslo je 2h od vadjenja zuba,anestezija jos nije spala,a osecam bol. Htela sam da Vas pitam, da li je moguce da anestezija ima dejstvo od 2h,i kako da se ophodimo prema rani,kako bi sto pre zarasla?! Hvala unapred.
Bilja - 14. 01. 2013. 02:17.
Pročitajte odgovor


Pitanje: u donjoj vilici imam samo 123 levo i 123 desno. sta je najbolje resenje bez implanata jer su skupi.
steva - 14. 01. 2013. 02:16.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Zdravo, sl.nedelje idem na stavljanje fiksne proteze za ispravljanje zuba na gornjoj vilici, imam blago ,,vamprirske" zube... sa donjom vilicom je sve u redu svi su na svom mestu... da li ce biti potrebno stavljanje fiksne proteze i na donjoj vilici ? hvala ?
Milos - 14. 01. 2013. 02:15.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Poštovani,
Interesuje me koji su razlozi za nošenje fiksnog aparata, sem estetskih?
Imam dubok zagrižaj ("degbis"). Nemam nekih posebnih problema sa zubima, jedino što su mi gornje dvojke i jedinice u nepravilnom položaju i razmišljam da stavim keramičke krunice na ta četiri zuba (jer je jedna dvojka pukla a i ostala tri su u veoma lošem stanju, više puta popravljni, promenili boju,nije mnogo ostalo od njih pa mislim da ne bi podneli pritisak fiksnog aparata). Jedan stomatolog mi je predložio da nosim fiksni aparat ali nisam sigurna da li to ima smisla jer bih svakako posle nošenja morala da stavim krunice na te prednje zube.
Unapred hvala za odgovor!
Maja - 28. 12. 2012. 11:05.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Prvo da pohvalim vas sajt.Moj problem je skeletirana grebenasta proteza koja izaziva iritaciju desni.Pitanje glasi da li posto su mi menjani ( atacmenti) na protezi to moze izazvati bol desni jer mogu da je skinem i jezikom ,kakva su vasa iskustva i da li je to normalno da moze tako lako da se skine.
zeljko.b - 28. 12. 2012. 10:54.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Poštovani! Prije nedelju dana rađena mi je gornja leva dvojka s unutarnje strane. Boli me prilikom zagrižaja (svaki dan sve manje) pa sam ogledalcem pogledala šta to ima na tom zubu. Pošto mi je nedavno rađena i desna gornja strana,jedinica,dvojka i trojka,ova plomba na levoj dvojci se malko razlikuje i kao da imam jako malu ogrebotinu na njoj gde je brušena. Je li to plomba ispala ili je samo na takvom položaju,malo utisnuta unutra i nije ravna s površinom zuba? Stvarno je jako mala ta ogrebotina,a doista ne znam kako izgleda izbrušen zub kad se brusi s unutarnje strane (napravi li se dublja rupa ili samo površinski) pa vas pitam je li to normalno.
Mirela - 28. 12. 2012. 10:52.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Cao,imam jedan problem...Krvare mi desni kad perem zube (samo jedinice) u toku dana mi takodje cesto krvare,same od sebe,ali samo jedinice...Dali postoji neki lek i zasto se to desava?
Jelena - 28. 12. 2012. 10:51.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Jedno pitanje... Danas mi je busen zub, naravno bez ikakve anestezije jer ovi nasi sttede na tome pa mi moramo da trpimo, i nakon bolova tokom busenja nisam mogao da izdrzim vise i doktorka je prestala,rekla je kako ne moze ona tako vise da radi i stavila mi lek da umrtvi zivac, nije mi ni pitala sta cu i kako cu,pa me vec 3sat boli od kako je stavila lek, i mene zanima sta nakon skidanja tog leka, dal ide vadjenje zuba,zivca il plomba, ja ne bi da ga vadim voleo bi da sacuvam zub, al imam velike strahove zubara nakon par ovakvih iskustava... Hvala
Nenad - 28. 12. 2012. 10:20.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Izvadio sam sesticu pre 16. dana, jedva su mi je izvadili cak su i kost morali da mi buse da bi oslabila i da bi izlvadili zub.. Bol je bio prisutan 6.7 dana i onda je prosao. Pre 2,3 dana mi se opet javio mali otok rane i bol na dodir, zbog cega to moze biti? infekcija neka ili? Unapred hvala
Marko - 28. 12. 2012. 10:16.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Poštovani,
Imam 14 godina. Imam impaktiranu peticu na gornjoj vilici. Kad sam otisao kod oralnog hirurga, rekao mi je da je neophodno hiruski ga odstraniti. Međutim, kad sam otisao kod drugog oralnog hirurga i nakon obavljanja nekoliko novih snimaka rekao mi je da je zub previsoko (kod sinusa) i da nije siguran da li to treba dirati. Zanima me da li ce mi to, ukoliko ga ne odstranim, stvarati kasnije probleme? Koliki je rizik da ce nesto poci po zlu ukoliko ga budem odstranjivao?
uplaseni - 28. 12. 2012. 10:15.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Poštovani,

Prije godinu dana popravljala sam zub (šesticu) koja je bila potpuno unistena te mi je zubarica izvadila zivac iz njega. Zub je skroz supalj u sredini jer je bio potpuno unisten i ima ga samo u kutevima (rubovi zuba - 3 ruba jer je onaj rub kraj zuba petice takoder propao). Zubarica mi je stavila bijelu plombu i sada nakon godinu dana plomba mi je ispala. Ostalo je samo malo pri dnu zuba (gdje je meso zuba), a ostalo je sve supljo. Zvala sam zubaricu da se narucim, ali je na godisnjem i vraca se za mjesec dana, pa me zanima je li mogu cekati mjesec dana da mi se stavi nova plomba ili mislite da ce bit problema ako ovako ostavim mjesec dana?
Ana - 28. 12. 2012. 10:13.
Pročitajte odgovor