Pitanja i odgovori


Postavite pitanje


Pitanje: Šta se desi ako se periapikalni proces ne leči? Ja sam prije par godina imala fistulu iznad zuba koj je od navlakom i kako tada nisam bila u mogućnosti otići zubaru, tu se neko vreme cedio gnoj i onda se fistula zatvorila. Sad je tu kao neka mala grudvica i niko od zubara neće to da leči jer se kao na snimku ne vidi ništa sumnjivo. Ismeju me kad kažem da imam osećaj da se u kost stanjila. Šta da radim?
Marta - 19. 06. 2012. 04:53.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Poštovani,
imam već više od godinu dana problem s lijevom gornjom četvorkom,nakon neuspješnog liječenja prošli tjedan sam bila poslana na stomatološki fakultet gdje su mi rekli da joj nema spasa i da je vađenje jedino rješenje. vrijedi li mi potražiti drugo mišljenje? I posto sam vrlo mlada to mi uzasno tesko pada jer je zub koji mi se vidi tako da me i zanima koliko bi otprilike vremena trebalo prodi od vadenja do nadomjesnog zuba i mosta? hvala
Tena - 19. 06. 2012. 04:51.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovani,

Je li moguce uraditi porculanske ljuskice na metalo-keramicki most, ukoliko pacijent nije zadovoljan bojom istog, i da li bi to promijenilo trenutno stanje?

Hvala
Nada - 19. 06. 2012. 04:41.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Moja cerka je novembra meseca popravljala cetiri zuba u donjoj vilici i stavljene su joj tada bele plombe.Pre mesec dana pocele su jako da je bole desni sa te strane.Otisla je svom stomatologu koji joj je savetovao da ispira desni antiseptikom Bolovi su se smirili da bi se od pre dva dana ponovo javili jos jaceg inteziteta.Desni na izgled nisu upaljene,ne boli je nijedan zub,ali je boli cela donja vilica sa te strane.Bolovi nisu neprestani ali kada pocnu veoma su jakog inteziteta.
Mila Antic - 19. 06. 2012. 03:33.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Imam pitanje vezano za zube moje majke. Počeli su joj padati zubi prije 20 godina, ima bolesne zube. Ima neke umetnute, nešto navlaka, a pojedine zube uopće nema. Ne može jako gristi, a najgore što zubi(gornja čeljust) izgledaju jako ružno. Predložila sam joj zubnu protezu jer drugo zaista nema smisla(zubi koji je platila ispadaju), ali ima premalo godina(46) da ju dobi besplatni, no to nije važno. Zanima me, kada bi se ona odlučila za protezu, kako bi ju ona dobila jer ima neke zube. Trebalo bi joj onda sve maknuti? Koliko bi to vremenski trajalo jer ne može živjeti bez zubi(govor, izgled, posao), a ovako dalje nema smisla.
3.6.2012 - 19. 06. 2012. 03:17.
Pročitajte odgovor


Pitanje: imam mnogo veliki problem...donja sestica i donja sedmica ili kako se vec zovu, ta dva zuba su mi skroz ostecena...nisam vodila racuna za divno cudo nisu me boleli toliko ali i jedan i drugi su otisli skoro do kraja i sa svih strana polomili,samo je ostalo neko parce na povrsini korena i u korenu verovatno.......strah me da odem kod zubara...pitam se da li mora operacija uli i to malo sto je ostalo moze nekako da se izvadi..... i jos nesto...imam krive gornje jedinice i dvojke...jedinice unutra a dvojke spolja pa me zanima da li to moze nekako da se ispravi a da nije proteza ili sta moze da se uradi... Mene je mnogo strah da odem kod zubara tj. nije me strah ne plasim se bola mogu mnogo da istrpim ali me je mnogo sramota zbog ta dva zuba...hvala
21@ mail - 18. 06. 2012. 07:48.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovanje,morala bih nositi fiksnu protezu po prepruci mog zubara kako bih smanjila razmak izmedju jedinica koji je do 4 mm.Po iskustvu prijatelja cula sam da se ona u takvim slucajevima nosi i do 6 messeci,da li je to tacno jer nisam zadovoljna tim izborom da je nosim a zelela bih ukloniti taj razmak u sto kracem periodu..Unapred hvala!
Maja - 18. 06. 2012. 01:49.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Poštovani,

Juče sam bila kod svog stomatologa koji mi je zamenio belu plombu na donjoj šestici. Plomba je bila malo napukla pa sam želela da je zamenim. Od tada osećam trenutan oštar bol kada žvaćem tvrđu hranu tim zubom (npr. kikiriki, grickalice). Odmah po prestanku pritiska bol prestaje. Ne boli me kada jedem mekanu hranu, ne boli me noću, ne boli na hladno. Mislim da plomba nije visoka jer je prilicno istanjena (imala sam isti problem dok sam grickala plavi papiric u ordinaciji - ostar bol).
Molim vas za vase misljenje, da li je potrebno vadjenje zivca?
Ana - 18. 06. 2012. 01:42.
Pročitajte odgovor


Pitanje: dobar dan,pre par godina iz sestice donje desno izvadjen mi je zivac i stavljena je plomba,medjutim ta plomba je bila ispala i zub se pokvario.rekli su mi da se ispod njega sada desavaju procesi i da ga treba izvaditi al da u sustini on moze da izdrzi i stavljen mi je lek. taj lek je sada ispao a iz zuba koji je potpuno supalj se oseca jak neprijatan miris. htela bi da vadim taj zub ali se plasim bola prilikom vadjenja i posle. takodje me zanima da li ce taj neprijatan miris nestati kad se zub izvadi? hvala!
lena - 18. 06. 2012. 01:38.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Poštovani,doktore,
već par godina unazad idem na preglede ORL,zbog bolova u desnoj strani glave i zujanja u levom uhu i zakazana mi je bila operacija desnog mastoda i ako drugi ORL hirurzi su rekli da ne operišem,pošto su pogledali 2 MR i Skener.Setila sam se da sam pre 10 godina imala udes.Dok sam vozila i jela žu-žu,udario me je drugi auto s desne strane,koji se zaleteo na crveno.Vrtela sam se u centru raskrsnice i tada sam osetila čudan zagrižaj.Posle 2 nedelje me je bolela desna strana glave oko uha,zglob.Otišla sam na maksiofac.i dali su mi savet da stavljam tople obloge.Nakon 5 god.sam opet otišla zbog bolova,ali sam tada dobila hladne obloge da stavljam.Poslednjih godina posećujem ORL,uradila sam ortopan,idem redovno kod zubara,imam skoro sve svoje zube,dole imam sve,imam 60 god.Napokon sam se ja setila da bi to moglo biti od sudara i jasno se vidi da je donja vilica upala u čašicu malo više i imam loš zagrižaj.Stomatolog mi je nalila na donje zube,desno neku masu i rekla da vežbam. i da dodjem za 3 nedelje da mi podigne zagrižaj sa plombama.Pitam vas šta mi predstoji i kako mogu da rešim taj problem,zahvalna,Vesna.
Vesna - 18. 06. 2012. 12:38.
Pročitajte odgovor


Pitanje: zanima me, na sta obratiti posebnu paznju prvih dana nakon postavljanja navlake na kocic? tj. koje mere opreza preduzeti u toku prvih dana (48h) nakon ugradnje?hvala...
Nebojsa - 18. 06. 2012. 10:57.
Pročitajte odgovor


Pitanje: povadila sam 8 zuba i htela bi da radim navlake al su mi subise skupe pa bi vas zamolila da vas pitam sta mi preporucujete? Meni su rekli da treba za navlake 11 gore 11dole to je ukupno 22 po 60eura sto je mnogo. agore mi fale 4 sa leve stane 1 a dole sa leve 3 i sa desne 2 pa me zanima STA DA RADIM UNAPRED HVALA.
zeljka - 18. 06. 2012. 10:52.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Poštovani,ja sam kao mali dečak nosio klasičnu protezicu koja je uspela da iskoriguje levu stranu gornje vilice,medjutim sa desne strane jedinica je otisla napred oko 1 mm manje vise,dvojka je malo iskrivljena ukoso,klasična proteza nije uspela da ispravi ta dva zuba sa desne strane.Mene interesuje koliko je vremena potrebno da se iskoriguje ova dilema uz pomoć fiksnog aparata.Od jako velikog je znacaja da saznam ako je to moguće.Hvala unapred.
Miloš - 11. 06. 2012. 01:37.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Ja sam vam pisala problem sa izvadjen zub upala se pojavila moj zubar mi je radio giretazu zuba vec 5 Puta tri puta pre lampe i posle jos dva puta jos uvek imam bolove samo ne toliko jake nisu mi potrebni lekovi za bolove podnosim ovaj bol rupa je jako velika ne zatvara se jos uvek zasto i koliko joj potrebno jedem na drugu stranu po malo pazim da mi ne udje hrana neki dan sam jela nesto i mislim da mi je uslo malo hrane dali smem to da cackam i dali sme rana da se ispira cajem od zalfje? ????? Unapred hvala Nina
Nina - 11. 06. 2012. 01:30.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Poštovani, zamolila bih vas da mi odgovorite da li je uklanjanje starih porculanskih navlaka bolan proces i koji je postupak ? Također me zanima da li je preporučljiva operacija zuba preko navlake, tj. da li može negativno uticati na komplet navlake ?
Srdačan pozdrav i unaprijed hvala !
Ema - 11. 06. 2012. 10:57.
Pročitajte odgovor