Pitanja i odgovori


Postavite pitanje


Pitanje: Pre tri meseca stavljen mi je lek u gornju sestitcu, medjutim pre nekoliko mi je zub napukao tacnije jedan mali deo zuba mi je otpao. Da li mogu nekako da ga zastitim ili je jedina opcija vadjenje. Unapred hvala.
Miljana - 29. 01. 2012. 01:06.
Pročitajte odgovor


Pitanje: pozdrav, imam sina 7 godina, izvadio je gornje jedinice prije 4 mjeseca istovremeno, lijeva je narasla potpuno, a desna nije. vodila sam ga kod dva stomatologa i oni smatraju da će zub narasti kroz dogledno vrijeme. zanima me šta se može poduzeti u slučaju da nema zametka zuba ili ako postoji nekakav drugačiji problem koji ometa nicanje stalnog zuba? da li se može nešto iskomplikovati ako se ne poduzimaju nikakve mjere? hvala!
rajmil - 29. 01. 2012. 12:54.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovani, zub pod plombom poceo me je boleti i nakon toga doktor mi je otvorio zub i stavio lek za umrtvljavanje zivca koji je stajao deset dana. Kada je izvadio lek stavio je opet neki lek i plombirao zub. Zanima me zasto mi nije vadio zivac (nije mi stavljao one iglice u zub, nego samo plombirao) i da li mi mozete reci nesto o takvom nacinu lecenja zuba, posto me zub boli pomalo na dodir sa strane i na dodir sa zubom iz gornje vilice. Hvala mnogo unapred!
Marina - 28. 01. 2012. 04:56.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovani,od zuba mi je ostao samo koren gornja desna 4,i receno mi je da to moram hirurski izvaditi,mozete li mi objasniti o cemu se tu radi i da li je to bolno?
Dunja - 27. 01. 2012. 01:43.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Poštovana,
Pre dvadesetak dana mi je ispala kruna sa gornje trojke na kojoj sad imam livenu nadogradnju. Da li se ona sme prati
dok ne stavim novu krunu (planiram uskoro)?
Hvala unapred
Marina - 27. 01. 2012. 01:31.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Poštovani, imam 18,5 godina i imam mnogo bolan problem. Od prošlog petka, uočila sam jednu malu izraslinu na vratu. Ona je bukvalno u donjem delu vilice. Imala sam tri, četiri dana visoku temperaturu od 38,5 (38,7). Posetila sam svog izabranog pedijatra i on je opipao tu žlezdu. Rekao mi je da se možda radi o zapaljenju grla ali kada je video da su mi desni otekle, rekao mi je da hitno moram da ispirem desni žalfijom i da se javim stomatologu ako se ne ublaži otok desni. Ispirala sam usta žalfijom, ali su se stvari samo pogoršavale. (pojavila mi se neka ranica, sad ih već imam sve bolne između gornjeg i donjeg umnjaka -na prevoju- koja je jako bolna i onemogućava mi da pravilno otvaram vilicu). Što se tiče uvećane žlezde, nije me bolela do pre neki dan kada je buknula i počela jako da me boli, krenula je da se širi i sada se zaustavila i očvrsla u predelu između vilične kosti, vilice i zahvatila je deo slušnog kanala. Jako je tvrdo i boli me na dodir. To nije sve, mislila sam da je uzročnik moj kutnjak -donji levi, koji je otvoren već dugo. Usled jakih bolova i još veće nadutosti, desilo mi se i to da nisam mogla ni da jedem, govorila sam minimalno i pri svakom naporu bi me zabolela jako ta žlezda. Otišla sam kod stomatologa, na pokvareni zub koji su samo otvorili još više (bez ikakvih bušilica) samo su isprali, nisu čak dobro ni očistili zub, samo su mi stavili neki lekić i namazali mi desni nekom ljubičastom tečnošću. Nakon toga, u večernjim satima zub je nenormalno počeo da me boli, otišlismo u hitnu dežurnu zubnu ambulantu i doktor mi je očistio zub, stavio ,, 36 CAUSTINERF+ pi'' kako mi piše na kartončetu. Rekao mi je da će me zub boleti dva sata, ja sam pila caffetin protiv bolova i antibiotik, kako su mi i rekli da nastavim. Danas, dok sam četkala zube četkicom, masirala desni četkicom kako su mi oni rekli, dobila sam čini mi se još veću upalu desni. Otok, odnosno čvorić na vratu me kljucka, boli i pored antibiotika. Desni mažem ,,Gingivalom'' ali bezuspešno, moje desni ne pokazuju znake oporavka, štaviše javile su mi se neke bele tufnice na desnima. Molim Vas za pomoć, bolovi su nesnosni a i često imam vrtoglavice. Unapred zahvalna.
Tamara Bogdanović - 27. 01. 2012. 11:41.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovani, zub kome je umrtvljen zivac i stavljena plomba, nakon desetak dana poceo je da me boli na dodir sa strane i kada zagrizem nesto tvrdo. Zanima me zbog cega se javlja ta bol? Hvala!
Tamara - 27. 01. 2012. 09:56.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovani,
Radila sam beljenje gelom u jednoj ordinaciji krajem decembra, (ne laserski) pre otprilike mesec dana. Tretman se satojao od tri nanosenja od po 15ak minuta i zubi su neznatno belji. Zanima me da li je bezbedno ponoviti tretman, ali kucnim beljenjem i kada?
Hvala unapred,
Srdacan pozdrav.
Djurdja - 27. 01. 2012. 09:33.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Poštovani,imam problem koji ne znam kako rijesiti pa sam se odlucila posavjetovati sa vama.Prije 15 dana imala sam bolove u donjoj vilici.Posjetila sam zubare i ustanovili su da trebam izvaditi peticu i sedmicu.Medjutim na lijevoj strani su primjetili da mi je iskocio vilicni zglob.Osjetila sam pucketanje vec duze vrijeme(oko godinu),al tome nisam pridavala paznje,jer sam mislila da je nebitno.Trenutno imam otvorenu sedmicu i to puno,mogu cackalicom da dohvatim meso.Boli me,posebno navece,ne mogu da jedem...Iskreno ja bi voljela da izvadim i da se rijesim patnje,ali su mi rekli da ne smijem da jer moze doci do deformacije donje vilice,moze se potpuno vratiti prema dolje.Mene je stvarno strah toga.Sad radim neke vjezbe za vilicu koje mi je fizijatar preporucio.Molila bih Vas za vas savjet,jer ne znam sta da radim,potpuno sam bespomocna.Moji zubari su nezainteresovani.Najvise me zanima da li ja smijem izvaditi zub.Mnogo bi mi znacio Vas komentar i misljenje.
Hvala unaprijed !
P.S: Stranica je divna,hvala Vam sto ste omogucili ovakav nacin savjetovanja.
Dženita - 27. 01. 2012. 09:27.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Hvala puno na svim odgovorima.Veoma sam vam zahvalan...Imam samo jos jedno pitanje.Kada bih se odlucio da sredjujem zube u analgosedaciji,da li moze vise zuba odjednom da se sredi ili samo jedan zub,ako me razumete..Unapred zahvalan..Srdacan pozdrav.Tadic Jovan
Jovan - 27. 01. 2012. 08:41.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Pre dva meseca sam imala resekciju korena donje trojke, nakon mesec dana u delu gde je radjena operacija osecam blago zatezanje tog dela prilikom pomeranja vilice odnosno kada pricam ali ne uvek. Da li je moguce da se cista vratila?
Ana - 27. 01. 2012. 08:34.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovani,
juce sam izvadila gornju, levu sesticu. Zanima me sta se desava sa ranom sada? Plasim se da ce hrana da zaostaje u njoj pa da se razvije neka infekcija. Sta da radim da to izbegnem? Da li postoji nacin da se sedmica i osmica nekako privuku prema petici da bi se popunila rupa? Hvala unapred!
Mirjana - 27. 01. 2012. 08:25.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovani, uradjena mi je apicotomio in regio 11,znaci gornja desna jedinica. To je jedan od 2 zuba koji su doziveli traumu pre 20 god i uradjena je nadogradnja pre 12 godina (kocic + krunica). Sad sam primetila da mi se taj zub malo klima(jedva primetno),a moj stomatolog mi savetuje da je sto pre izvadim. Plasim se da mi ne ispadne prilikom jela ili spavanja. Zanima me sta mi vi preporucujete,da li vaditi taj zub, koliko traje ceo taj postupak,tj za koliko dana cu imati u ustima nov zub da mogu normalno funkcionisati. Takodje zanima me i cena cele procedure. Drugi zub stoji normalno,nema klimanja i nema fistule. Da li i njega treba raditi ili ga ne dirati za sada?Unapred zahvalna!
Sanja - 27. 01. 2012. 08:13.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovani interesuje me kako se sire vilice posto mi je ortodont preporucio da trebam da ih sirim. Pomocu cega se sire,da li se nose neke vrste proteza?
Hvala
Dijana - 27. 01. 2012. 08:04.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovani

Kao student koji zavrsava stomatologiju htio bih da Vam postavim pitanje. S obzirom da farmakologija nije stavljala akcenat kod nas na stomatolosku praksu, mozete li mi reci koje lijekove stomatolog moze propitivati, izuzev onog sto mi je kroz studije poznato, npr. antibiotici, analgetici, gelovi.
Sasa - 27. 01. 2012. 08:03.
Pročitajte odgovor