Pitanja i odgovori


Postavite pitanje


Pitanje: Juce sam isao kod zubar jer mi je ispao deo plombe 6 donja levo imao sam uzasne bolove. Stavila mi je lek i dalje me boli samo sto imam osecaj da mi je natekso levi krajnik i da mi zbog njega bolo i uvo levo povremeno me zaboli. Ako ikako mozete da mi pomognete unapred hvala.
 

neso - 22. 05. 2013. 09:00.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Poštovani,

Evo u čemu je moj problem. Donja jedinica ide preko gornje jedinice i usled te traume sa donje jedinice skroz su se povukle desni, ali zub se začudo ne klima. Pri nosenju fiksnog aparata skoro je sigurno da će se taj donji zub rasklimati. Ja stvarno ne želim da izgubim taj potpuno zdrav zub. Bila sam kod nekoliko eminentnih ortodonata i stomatologa, medjutim svi oni kažu, ukoliko se zub rasklima u toku nošenja aparata, da tu ne postoji ništa što može da ga spase vadjenja. Da li vi predlažete neko drugo rešenje ? Da li postoji išta što možete da uradite ukoliko se zub rasklima u toku nošenja aparata ?

Hvala Vam na Vašem vremenu.

S poštovanjem,

Ana
 

Ana - 22. 05. 2013. 08:30.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Poštovani,

obraćam vam sa molbom da mi objasnite jer sam na internetu pronašla da na mojim usnama
postoji HEILITIS , posle posete mnogim lekarima izmedju ostalih bila sam na kožnoj klinici u Beogradu i vratila sam se u Vršac, i obzirom da mi svrab i crvenilo nije prolazilo sa kremom koju sam
koristila ponovo sam dobila uput, sada za ORL a ovi su me poslali kod zubnog lekara , i ta doktorka je konstatovala kako je meni objasnila upalu pljuvačnih žledi koje se nalaze na krajevima usana.
Uputila me je da tretiram sa 3% HIDROGENOM i Pantenol kremom. Prošlo je dve nedelje a kod
mene je i dalje isto, molim vas da mi date savet šta dalje
 

Nada Vesnić - 21. 05. 2013. 11:35.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Poštovani,

Već nekoliko dana sam u procesu lečenja korena donje šestice. Ima tri kanala korena i stomatolog mi je rekao da su prilično pravi i da bi prognoza lečenja trebala biti dobra. Inače, sasvim slučajna bol koju sam osetio u tom predelu i snimak su otkrili, kako mi je on rekao, propadanje zubnog živca tog zuba i "gangrenu". Zub spolja nije imao nikakvu tačkicu. Prvi put kada je čistio korene jako je smrdelo, sada više ne, a već je pročistio do veličine 50, radimo već nekoliko dana i ne zatvara mi zub već ga ostavlja otvorenim.

Moje pitanje je: Kada napustim stomatološku ordinaciju zub me jako boli, pulsirajuće i to traje par sati pa prestane pa opet počne i mislim da je bol ne tako malog intenziteta, mogao bih reći i jaka.
Stomatolog mi je danas rekao da ako nastavi da me boli, morat će ga vaditi.
Pijem antibiotik Clyndamicin od jučer i postoji vrlo mali, jedva primetni otok već dva dana.

Šta bi po vama trebalo uraditi, probati dalje sa lečenjem ili vaditi zub?
Strah me vaditi ga jer mi slabo deluje anestezija u donjoj vilici, a postoji i mala upala.

Hvala vam jako unapred na odgovoru.

Igor Kostić
 

Marko Pešić - 21. 05. 2013. 11:32.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Poštovani,

Imam 29. godine i trebala bih uraditi navlake na svih 28 zuba. Zubi su mi bez zubne gleđi i jako su sitni. Prije samog protetskog rada doktor mi preporučuje da izvadim živce na svim zubima i stavim fiberglass koćić. Da li je bolje raditi cirkon navlake na takve zube ili na zube s živcima?

Hvala
Esma - 21. 05. 2013. 02:56.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Poštovani,
Pre 25 dana urađena mi je hiruška intervencija: podizanje levog sinusa, izvađena loša sedmica gore levo i izvršena augmentacija te pozicije i ugrađen implant na poziciji šestice gore levo. Dole levo ugrađeni su mi implanti na poziciji četvorke i šestice.
Istovremeno na desnoj strani u gornjoj vilici ugađen je implant na poziciji petice, a u donjoj vilici na poziciji šestice. Takođe mi je urađena augmentacija (biooss) u donjoj vilici desno na poziciji pre godinu dana izvađene petice. Posle operacije imao sam jače bolove u donjoj vilici sa desne strane. Po skidanja konaca i načinjenog snimka stomatolog je zaključio da bolovi potiču od mog zuba četvorke dole desno koja je bila u veoma lošem stanju, pa je pre 12 dana izvađena ta četvorka, i istovremeno je na to mesto ugrađen implant. Pri ovoj operaciji, i pored dobijene anestezije (prilične doze), imao sam jake bolove. Jaki bolovi u donjoj vilici, najviše u predelu implanta četvorke, do danas ne prestaju. Neprestano koristim nimulid, 1-2 tablete dnevno. Imam i žiganje koje se proteže prema zadnjem delu vilice, sve do uva. Takođe desna strana lica me bridi i trni. Hirurg, posle urađenih više snimaka, kaže da rana uredno zarasta i da bolovi potiču od mekog tkiva zbog oštre vilične kosti na poziciji izvađene četvorke (na čije je mesto ugrađen implant) i da će naknadno ostrugati taj deo kosti. Ne mogu da verujem da ovoliki bolovi potiču od "oštre" vilične kosti. Šta da radim, na izmaku sam snage?
Vlade - 21. 05. 2013. 02:50.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovani,
Na gornjoj levoj sestici mi se odlomio komad crne plombe,na tom dijelu mi se pojavila smedjkasta mrlja.Da li je to karijes?
Ivan - 20. 05. 2013. 07:06.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Moja kcerka ima 13 godina i izvadila je gornji 3 zub (sjekutic)
Pa pitanje ; Za koliko ce joj taj zub otprilike narast ili pocet nicat ?
Milica - 20. 05. 2013. 07:00.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Da li se moze ugraditi zubni implant ako je od vadjenja zuba proslo 2 godine?
 

Stanaja - 18. 05. 2013. 11:03.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Juce sam bio kod zubara i doktorka mi je ocistila zub i stavila lek,njen komentar je bio ni manjeg zuba ni vece rupe. Posle nekih 3-4 sata od kako mi je stavljen lek zub je poceo da me boli uz brufen malo umanjim bol ali evo proslo je 24 sata i zub jos uvek boli ali malo manje.sta da radim?
 

sasa - 18. 05. 2013. 10:55.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Dragi moji tj. postovani pre nekoliko sedmica tacnije pre mesec ipo dana sam osetio bol u zubu.Pio sam dva dana brufen i posle brufena je prestalo na jedno sedam dana posle toga poceli su bolovi sa pauzama tipa sat boli sat ne boli i sve tako opet sam pio dva dana brufen misleci da ce me prestati,nije.Otisao sam kod zubarke koja nije moj izabrani zubar i samo mi je malo izbrusila zub ono tek,tek necujno i stavila samo neku belu pastu i rekla da ne jedem pola sata ta bela pasta se izgubila u roku od pet dana opet sam otisao i potrefio smenu druge zubarke isto to mi je uradila.. Izgubila se i ta pasta u rokui od 3-4 dana.Zub je poceo jako da boli otisao sam kod moje izabrane zubarke i ona mi je otvorila zub stravicni bolovi koje sam ja jedva pretrpeo i posle toga sma bio u soku 2 dana. Doktorka mi je stavila beli krug tj kao vatu natopljenu necim crnim-braon i opet dala tu belu pastu na sve to.Rekla mi je da dodjem posle praznika sad ovih i da ce mi umrtvljivati zivac, meni je taj beli kruzic ispao u sredu.. a danas je sreda znaci pre tacno sedam dana i danas treba da idem da mi umrtvljuje zivac zelim da znam hoce li me boleti danas .. jer jako tesko podnosim bolove pa da znam da zamolim zubarku da mi stavi anestezijuu srdacno pozdrav i da nampomenem da imam 14 godina hvala :)
 

Milan - 18. 05. 2013. 10:50.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Već neko vreme nisam bio kod stomatologa, naime jos dok sam isao u osnovnu doživio sam "traumu" na zubarskoj stolicu i svaki naredni pokušaj da odem ponovo završavao se neuspješno. Čim dođem na stolicu osjećam neprijatnost, ukočenost obliva me hladan znoj. Ne bojim se ni igle, ni zubarskog alata kao ni samog zubara. Ali nekako se pogubim izgubim volju kao da se inatim sam sebi. Dovoljno sam obrazovan da znam šta znači zdravlje zuba. Zubi me nikada nisu bolili mogu normalno da jedem svu hranu. Imam jednu šesticu koja je skroz otišla (sravnila se sa desnima) i možda još koji za popraviti. Jedini problem je neprijatan zadah iako se trudima da redovno održavam oralnu higijenu. Ali strah preovladava.

P.S.
Dakle moje pitanje glasi: Da li je moguće uraditi zahvat sa totalnom anestezijom? Kakve to posledice nosi? Šta mi savjetujete.

Pozdrav iz Banjaluke 9.5.2013
 

vidoj - 18. 05. 2013. 09:08.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovani pre neki dan vadio sam kutnjak na desnoj strani.Pa me interesuje hrana koja slucajno ode u supljinu zuba koji je izvadjen znaci formiro se krvni ugrusak ali ima malo ostataka hrane.Da li je to opasno i sta preporucujete.
 

Boki - 18. 05. 2013. 09:03.
Pročitajte odgovor


Pitanje: moram izvaditi 4,5 i 6 na gornjoj vilici ali imam jake sinuse i iskreno plasim se jer sam cuo da moze da bude komplikovano vadjenje zuba pod tim okolnostima.
hocu da znam vase misljenje u vezi toga ?
unapred hvala...
 

ivan - 18. 05. 2013. 08:58.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovani imam pitanje naime osjećam skroz laganu bol u gornjoj sestici a vec je 5-7 godina pod plombom ne boli me na dodir mogu slobodno jesti na taj zub.Da li se to moze lijeciti ili ne daj boze moram vaditi...Hvala
 

Armin - 18. 05. 2013. 08:50.
Pročitajte odgovor