Pitanja i odgovori


Postavite pitanje


Pitanje: Poštovana,

Pre izvesnog vremena menjala sam plombu na sedmici, donjoj. Nisam imala nikakve simptome niti bolove, jednostavno plomba je pukla i trebala je da se zameni. Kada je stomatolog otvorio zub video je da je unutra karijes i to dosta dubok, ocistio ga je i stavio kalcijum hidroksid i zaplombirao. Nakon toga, pri jedenju tvrdje hrane (jabuke, mesa) gde bi pritisak bio na tom zubu, ili pri zvakanju zvakace gume osetila bih ostar bol koji se nije odmah zaustavljao vec je trajao neko vreme. Kako bol nije prolazio, otvorili smo plombu i stomatolog je hteo da otvori zub i vidi u kakvom je stanju pulpa tj. kanali ali je naisao na cvrsto tkivo i rekao da misli da pulpa nije ostecena, ponovo mi je stavio kalcijum hidroksid 21 dan kako bi organizmu dali jos jednu sansu da se izbori sa nekim problemom, ne znam tacno kojim. Preko toga je stavljena ona cementna masa odnosno krec. Od tada zub reaguje na hladno, da kazem da je to normalno jer nema plombe ali vec nekoliko veceri zub krene da me boli uvece oko 21, 22h i do ujutru ne staje. Bol nije nepodnosljiv ali je mucan. Ima vec 5 dana od intervencije. Da li je to normalna reakcija koja može da usledi u procesu lečenja zuba kalcijum hidroksidom ili je ipak pulpa upaljena odnosno zivac?Koliko još da čekam pa da se javim zubaru ukoliko bol ne prolazi? U svakom slucaju ako se bol ne smiri otvoricemo zub, izvaditi zivac, leciti kanale i sta sve vec treba, ali mene ja bih radije da mi se ocuva zub i da mi se zivac ne vadi ako je to moguce. Da li je preporucljivo da uradim snimak zuba, da li bi se tu najbolje videlo kakva je situacija?

S Poštovanjem,
Milena - 15. 03. 2012. 04:54.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Dobar dan, imam par pitanja ako mozete da mi odgovorite bila sam kod zubara jer mi je pukla 4 i nakon nekog vremena je pocelo da me boli,kada sam otisla ispostavilo se da je tu pukla plomba ali da je taj zub lecen i da su napunjeni kanali,tako da bol je dolazila od 5,6-ce ivadjeni su mi zivci na ta dva zuba i cisceni kanali onda je zub bio otvoren 3 dana,pijem sinacilin i orvagil d danas sam bila i stavljen mi je lek i zatvoren zub receno mi je da dodjem za 7 dana da mi se pune kanali i da se plombiraju zubi.Mene zanima da li je sve to normalno i dal to tako treba.Imala sam upalu. Pozdrav... Hvala unapred
Daca - 15. 03. 2012. 04:40.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Zanima me cena samo gornje fiksne proteze
Sinisa - 15. 03. 2012. 04:35.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Imam 16 godina,zubi su mi nepravilno rasporedjeni i jako su krivi,interesuje me da li je kasno za mobilnu protezu ili je neophodna fiksna? Hvala.
Marina - 15. 03. 2012. 04:30.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Danas sam vadila zub kod stomatologa,u donjoj vilici. Sve je proteklo dobro, ali ja još uvijek osjećam tegobe, imam glavobolju i rana me užasno boli. Popila sam analgin, ali ne prolazi. Hitno mi treba odgovor !
Bella - 14. 03. 2012. 08:51.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Već nekoliko nedelja imam povremeni osećaj utrnulosti desne strane jezika ili desnog dela donje usne. Utrnulost preplivava, ili je na jednom, ili na drugom području. Posle sna znatno je umanjena, tokom dana se povećava. Specijalista za ORL je konstatovao da nema nikakvih pokazatelja bolesti te vrste, preporučio mi je posetu neurologu. Pušač sam, a osećaj utrnulosti na usni se javlja baš gde dolazi cigareta. Od kako sam prešao na light cigarete, stanje je bilo bolje, ali čini mi se da se opet pogoršava.
Zoran - 14. 03. 2012. 08:34.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Juce je pocela donja vilica da mi krcka kada otvaram usta i to se cuje,osecam kao da je polomljena,mnogo je cudan osecaj...ali ja nemam nikakve bolove i mnogo se plasim.Da li je to ozbiljan problem?Unapred zahvalna.
Tanja - 14. 03. 2012. 08:25.
Pročitajte odgovor


Pitanje: POSTOVANA,
MOJA DEVOJCICA JE SA 3.5 GOD PALA I PREI PADU POVREDILA DESNI IZNAD GORNJE JEDINICE I POTPUNO IZBILA DONJU DVOJKU. TA GORNJA JEDINICA JE OSTALA U USTIMA DO JUCE KADA JE POTPUNO ISPALA PRIKIKOM UDARCA LOPTE. SADA IMA 4 GOD.
STA DA RADIM, UZASNO SAM ZABRINUTA A DEVOJCICA JE OCAJNA.
JELENA - 14. 03. 2012. 08:13.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Moj sin ima 12 godina. Jedna od donjih šestica je jako pokvarena. Na snimku se vidi da je skoro cela krunica pojedena. Vrlo malo je ostalo do korena. Sedmica pored nje je nikla potpuno, a petira je u nicanju, čak malo i ispod šestice. Školski zubar nam savetuje da zub izvadimo, jer, i ukoliko se sanira, smatra da to neće trajati više od godinu - dve. Na osnovu snimka kaze da postoji i upalni proces u korenu. Medjutim, zubar kod koga smo otišli da bi se dogovorili oko vadjenja, smatra da bi zub trebalo sačuvati, jer ako ne izraste osmica, sedmica bi ostala sama i to bi stvaralo probleme. Po njegovom gledanju snimka, kako sam razumela, u korenu se ne radi o upalnom procesu, već o nedovršenom rastu korena. Sada sam u nedoumici, pa vas molim za mišljenje.
Svetlana - 14. 03. 2012. 08:07.
Pročitajte odgovor


Pitanje: postovana,
imam veliki razmak izmedju prednjih zuba, kako mogu da ih spojim?
Sta zapravo znaci FASETA, koliko faseta moze da spoji zube, da li moze i veci razmak ili samo mali?
Da li mi mozete reci kolika je cena spajanja zuba, bar orijentalno.
Havala Vam unapred
Andrea - 14. 03. 2012. 02:34.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Poštovani
Prije par dana sam otisla stomatologu zbog bola u donjoj šestici koja je inace bila pod blombom,konstatirao mi je gangrenu tog zuba,ocistio ga,te stavio lijek.Medjutim sada mi se na mesu koje okruzuje tu sesticu pojavio gnoj.Da li je to normalan proces?Nije mi uradjen snimak,da li je moguce uopste odrediti tezinu gangrene bez snimka?
nina - 14. 03. 2012. 02:18.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Molim Vas za savjet.Prije 3 dana poceo je da mi raste umnjak,sa donje lijeve strane i jako me boli.Ispirala sam zalfijom,trudila sam se da odrzavam higijenu sto vise,ali ipak mi se pojavio gnoj.I kao da se odvojilo meso od zuba pored...tu se i nalazi taj gnoj.Sta da radim?Hvala unaprijed
natasa - 14. 03. 2012. 01:31.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovani, molila bih za savjet i misljenje. U donjoj vilici nemam 6, 7 i 8 i nakon razgovora o nadoknadi sa vise stomatologa dobila sam oprecna misljenja. Zeljela bih ugraditi implante, ali dva stomatologa su cvrsta u stajalistu da to u mom slucaju nema smisla insistirajuci u stavu da se implanti ugrađuju iskljucivo u slucaju kada samo jedan zub u nizu nedostaje i da su korisni samo kao ispomoc, a ne kao u mom slucaju, jako potrebni zubi za zvakanje. Molim za savjet jer vec pocinjem osjecati tegobe u zglobu zbog nedostatka zuba, a nisam u stanju odluciti sta da radim. Hvala
Edita - 14. 03. 2012. 01:16.
Pročitajte odgovor


Pitanje: MOJ SIN IMA 7.DAM GODINA! NA DOLJNJOJ VILICI IMA ZUB KOJI MU JE MNOGO KVARAN PA GA BOLI!ZUBAR MI JE REKAO DA GA TREBA IZVADITI! PRE PAR DANA JE DOBIO PLIK ODMAH PORED TOG KUTNJAKA, TO JE PUKLO I SADA IZGLEDA KAO RANICA! LEVI OBRAZ MU JE MALO OTECEN! MEDJUTIM BOLOVI SU SADA PRESTALI!DALI JE I KOLIKO JE TO OPASNO???
Kristina - 14. 03. 2012. 10:06.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovani,
Da li je moguce staviti fasete odmah nakon skidanja fiksne proteze ili moram da sacekam da prodje period tokom kojeg se nose folije da bi zubi zadrzali svoj sadasnji polozaj, pa tek onda uraditi fasete?
Unapred zahvalna.
Danina - 14. 03. 2012. 09:43.
Pročitajte odgovor