Pitanja i odgovori


Postavite pitanje


Pitanje: Postovani,moj problem je sledeci:imam 41 godinu i paradentozu dijagnostikovanu pre 10-ak godina.Skidala sam zubni kamenac ultrazvukom pre 5 godina i bilo mi je toliko bolno da ne smem ni da pomislim da to opet uradim.Vecina zuba mi se klati i sad me interesuje da li se ultrazvukom moze skidati zubni kamenac ali sa anastezijom, i da li uopste smem da krenem na uklanjanje kamenca sa tako rasklacenim zubima? Takodje me interesuju cene ciscenja paradontalnih dzepova, kao i cene silikonskih proteza...
Dragana - 04. 12. 2011. 11:12.
Pročitajte odgovor


Pitanje: rocena sam 13 09 1988 nakon dvoje dece pocele su mi nagle zubobolje i postepeno lomljenje zuba dali bi mogli da mi preporucite neki lek molim vas unapred hvala
edita - 04. 12. 2011. 11:08.
Pročitajte odgovor


Pitanje: trudna sam 4 meseca bole me desni oko zuba da li smijem antibiotike i koje
adisa smajic - 04. 12. 2011. 11:07.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovanje. Zub mi je napukao pre par meseci na donjoj vilici. Par puta me je boleo po nekoliko sati ali bol nije bio jak. Od skoro su desni pocele da mi naticu ispod tog zuba, ali je otok nestao posle 2,3 dana. Ali pre deset dana se stvorila kao neka kesica(velicine prosecnog klikera) i nikako da nestane. Ne boli dok je ne diram. Ali kad zinem , ili pomeram vilicu boli. Ne strasno, ali boli. Znam da treba da se javim zubaru,ali nemam vremena, pa ako imate neki savet dok ne nadjem vremena za doktora. Unapred hvala...
Nemanja - 02. 12. 2011. 05:44.
Pročitajte odgovor


Pitanje: sta je mukokela?
natalija - 02. 12. 2011. 05:24.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Zdravo, imam 14 god. i sjekutići moji zubi su krivi jedaan na drugi :/ da li bih mogla da oba zuda izbrusim pa staavim navlake na oba da mi budu pravi .. imala sam jednu protezu i izgubila sam je drugu mi se ne da stavljati. ja mislim da je ovo riješenje za moje zube šta Vi mislite o tome? Unaprijed hvala. :)
Edita - 02. 12. 2011. 01:08.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Poštovani, Molim vas da mi pomognete savetom.Rešila sam da stavim fiksnu protezu.Moj zubar je u dogovoru sa doktorkom koja radi proteze izvadio 3 zuba da bi se ostali zubi rasporedili.Od ta tri, dva su i bila za vadjenje (bila su u jako lošem stanju, lečeni,gornja i donja šestica na levoj strani). U međuvremenu se rana od te gornje šestice, kako sam razumela zagnojila, bila je i neka cista, pa mi je zubar rekao da odem na kiretažu i to sam i uradila.Doktorka koja mi je radila kiretažu je rekla da imam slabe desni, da mi se zubi oko te rane blago klimaju, pitala da li je u porodici neko imao sličan problem i tako dalje...Da li će fiksna proteza pored što će da mi reši problem krivih zuba, možda napraviti problem sa desnima ili sa ostalim lečenim zubima kojih imam još 4-5???Da li da je stavljam uopšte, ili se problem desni može rešiti? Zaista bih volela da ispravim zube i mislim da je fiksna proteza pravo rešenje! Hvala vam puno unapred!!!
Grisinica - 02. 12. 2011. 12:30.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Poštovana dr Kosjer, Imam dečaka od 25 meseci i unazad 10 meseci redovno koristimo pastu za zube Chicco. Na pakovanju je naglašeno da sadrži ksilitol i da "NE sadrži fluoride, te je", kako piše u uputstvu, "idealna za decu uzrasta do 3 godine". Nedavno sam pročitala u savetima britanske Nacionalne zdravstvene službe da se izričito savetuje upotreba pasta sa fluoridima i to od momenta kada nikne prvi zubić. Takođe podučavaju i da u pasti koju koriste deca do navršene tri godine ne bi trebalo da bude manje od 1,000 ppm fluorida, a jedina druga koju sam uspela da nađem je bila pasta Vademecum laboratories na kojoj piše da sadrži 500 ppm fluorida. Naravno, njihove preporuke su usklađene sa njihovom praksom, ali šta mi možete reći na ovu temu i koju biste pastu vi savetovali? Unapred zahvaljujem.
Slađa - 02. 12. 2011. 12:28.
Pročitajte odgovor


Pitanje: izvadila sam gornji lijevi umnjak i krv nije potekla pa je stomatolog stavio nešto kao "vještački ugrušak" i rekao da to pomaže zarastanje rane. jako se bojim jer sam prije par mjeseci imala dugo temperaturu kojoj nije pronađen uzrok. Molim Vas odgovorite mi zašto nije bilo krvi i šta da radim? trebam li piti antibiotike ako dobijem temperaturu i kad smijem jesti?
jaca - 02. 12. 2011. 12:16.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Poštovani, prije dva dana sam izvadila osmicu koja nije bila izrasla.Sve je u redu za sada, samo je malo nateklo.Interesuje me da li mogu normalono da održavam oralnu higijenu, prvenstveno mislim na vodicu za ispiranje usta? Unaprijed hvala!
nikoly - 02. 12. 2011. 12:15.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Postovani, pre otprilike 2 meseca sam izvadio zub i na mestu gde je on bio sada mi se pojavljuje mala mekana izbocina, belicaste boje, kao da je se nesto zagnojilo. I kada pipnem to mesto sa spoljne strane vilice, tvrdo je i boli me. Mada ponekad bol naidje i sam od sebe. Da li mozda znate o cemu je rec, i kako da resim taj problem. Unapred hvala!
mili - 02. 12. 2011. 10:53.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Imam 17 godina i želio bih da ispravim zube, jer imam poprilično loš raspored zuba. Kečevi su mi krenuli sve više "stršiti" ka vani, jer ih guraju dvice koje su iza. Želio bih što prije da to uradim, ali imam 3 zuba koja su za popravku, pa da li mogu prvo staviti aparatić, pa nakon skidanja aparata popraviti zube? Pokvarene su dvije petice i jedna šestica, tako da bih prije da pokušam srediti prednje zube. Znači, da li može prvo se nositi aparat pa nakon skidanja aparata popravljati zube, ili ih prvo moram popraviti pa tek onda aparat?
Arnel - 02. 12. 2011. 10:44.
Pročitajte odgovor


Pitanje: Poštovani, urađena mi je Apikotomija na donjim zubima. Koji treba da budu nosači za donju protezu i na njih treba da ide krunica, nakon kog vremena se može raditi ta intervencija nakon Apikotomije. Pozdrav Dragica
Dragica - 02. 12. 2011. 09:04.
Pročitajte odgovor


Pitanje: imam uznapredovalu paradontopatiju,neophodne su mi hirurske intervencije,ali me zanima da li moram koristiti odredjene antibiotike za vreme tih hirurskih interevncija s obzirom da sam prelezala miokarditis pre godinu dana?unapred zahvalna
nina - 02. 12. 2011. 08:43.
Pročitajte odgovor


Pitanje: bok, ja sam Katica imam blago zakrivljeme sjekutice ili jedinice imam 13 godina meni je to smetalo pa nosim mobilni pitanja: zivim u blizini sl. brodu i tamo nema mjesta pa idem u zagreb moj zubar mi ne dozvoljava putni nalog dali je to ispravno????? dali cu ja od aparatica imati nekakve posljedice?????? molim vas odgovorite!!!!!
Katica - 02. 12. 2011. 08:38.
Pročitajte odgovor