Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

U gornjoj lijevoj sedmici sam nekih mjesec dana imala lijek (vrsta za koju je moja stomatologinja rekla da može stajati mjesecima, pa i godinama). Istovremeno mi je na ortopanu otkriven i problem na lijevoj sedmici i šestici (neki duboki procesi na davno liječenim i punjenim zubima - ja nisam osjećala bol, već nelagodu prilokom žvakanja, kao da bi mi ti zubi mogli popucati). U petak sam cijeli dan osjećala bol i zatezanje s lijeve strane vrata kao nakon zaležanosti ili propuha (iako mi se činilo da ni jedno od toga ne bi trebalo biti uzrok). Masirala sam, ali kako nije prolazilo, a ja sam osjećala i blagu potmulu bol u gornjoj lijevoj sedmici (u kojoj je bio lijek) javila sam se svojoj stomatologinji da provjerim je li to moguće i od zuba. Potvrdila mi je da je i dogovorile smo pregled za subotu. U subotu više nisam imala bol u vratu, već samo u lijevom uhu. Tada mi je izvadila lijek i stavila otrov, te prepisala antibiotik (Cefaleksin). U nedjelju su me lagano kombinirano boljeli vrat i uho - počela sam s uzimanjem antibiotske terapije, ali kako sam jutros imala snažnu vrtoglavicu i trnjnje desne strane jezika (a spominje se kao moguće nuspojave) terapiju sam prekinula. Je li moguće da su opisane tegobe vezane uz zube i trebam li po Vašem mišljenju nastaviti s antibiotskom terapijom ili što mi je dalje za raditi. Danas još osjećam samo blago zatezanje u vratu, boli u uhu nema.

Željka - 19. 12. 2011.
Odgovor i savet
dr Eleonora Čikarić-Stojanac
dr Eleonora Čikarić-Stojanac polivalentni stomatolog

Poštovana Željka,

što se tiče zuba i antibiotske terapije naš stav je sledeći:

1. ukoliko je na sedmici došlo do zapaljenja zubne pulpe, i Vaša doktorka stavila sredstvo za devitalizaciju zuba nema potrebe za davanjem antibiotika jer nije u pitanju inficiran zub.

2. ukoliko bol potiče od šestice na kojoj je dijagnostikovano prisustvo periapikalne lezije, zub je potrebno otvoriti, odstraniti staro punjenje iz njega i na taj način omogućiti drenažu sekreta i gasova. Ni u ovom slučaju nema potrebe za antibioticima jer nema otoka tkiva.

Kada se svi suspektni zubi isključe kao mogući uzrok bola, ukoliko bol u uhu i dalje postoji potrebno je pacijenta uputiti specijalisti ORL.

Srdačno





Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 27358 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
27358
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata