Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Zdravo. Radila sam krajem okobra izbeljivanje zuba, a pre toga sam zamenila sve crne plombe belim. Od kad sam ih zamenila imam problem kad zagrizem, kad idem levo desno zubima osecam na sredini zuba bol.
Doktor prvo rekao proci ce, medjutim nista od toga.
Bila sam pre nekoliko dana da vidimo jedan od tih zuba , da se zameni plompa, medjutim skinuo je sve i kaze da je sve cisto da nema nista lose, stavio mi kalcijum i plombu mene i dalje boli zub i cela vilica s te strane.
Isti bol osecam i na drugom zubu na kom sam menjala crnu sa belom.
A dok su mi bile crne nijedan me nije boleo.
Sada mi je rekao da najbolje da se otvori zub i umrtvi zivac, ali meni nije jasno cemu to ? Kada me uopste nije bolelo nista dok su bila crne.
Ps. Da napomenm da mi je vec na jednom zubu isto pre nove godine umrtven zivac i dan danas me boli taj zub na vazduh i na hladno.
Kako moze da me boli ako je vec umrtvljen zivac?
Odgovorite mi na ta dva pitanja
Stvarno ne znam sta da radim jer je dosta vremena proslo a i dalje me boli.
A i inace sam bila i antibiotik iako sam znala da nece da pomogne.

Aleksandra - 06. 02. 2020.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
Dr Jelena Vuletić Rakić
Dr Jelena Vuletić Rakić polivalentni stomatolog

Poštovana Aleksandra,

problem koji opisujete može nastati nakon postavljanja belih plombi na bočnim zubima što je prouzrokovano stvaranjem mikro/nano pukotine na spoju zuba i plombe. Međutim, ukoliko se bol nastavi i nakon 6 nedelja, potrebna je zamena plombe.

Bol na zagrižaj nakon postavljanja plombe može biti posledica neadekvatne okluzije odnosno "visoke" plombe  kada nakon uklanjanja "viška" plombe, nestaje i osetljivost na zagrižaj.

Pojava produženog bola nakon prestanka termičkog nadražaja ili spontanog bola ukazuje na oboljenje zubne pulpe ("živca") i tada je indikovana kanalna terapija.

Avitalan zub ne može reagovati na hladno, te uzrok osetljivosti treba potražiti u nekom od susednih zuba. Takođe, ne savetujemo upotrebu antibiotika na svoju ruku!

Srdačno

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 29361 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
29361
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata