Vaš odgovor

. / Pitanja / Vaš odogovor
Pitanje

Zub me je boleo spontano,pijo sam lekove protiv bolova i bol je prestao,vremenom i zub je prestao da boli,ali boli me kad jedem.otišao sam kod zubara,on mi je otvorio zub,ušao iglicama u kanale i ništa me nije bolelo.bolelo me je kad pipne u predelu korena.rekao je da je to gangrena i ostavio zub otvoren.čitao sam da je gangrena izumiranje živca praćeno bakterijskom infekcijom. Da li je to zaista gangrena ili NEKROZA?jer na zubu nisam imao ni plombu,ni karijes,a čitao sam da je nekroza sterilno izumiranje živca.hvala unapred.

Marko - 28. 02. 2014.
Stepen hitnosti:
nije hitno  nije hitno
relativno hitno  relativno hitno
veoma hitno  veoma hitno
informacija  informacija
Odgovor i savet
spec. dr Marija Kosjer
spec. dr Marija Kosjer specijalista dečije i preventivne stomatologije

   Poštovani Marko,

sterilna nekroza zuba pulpe je odumiranje pulpnog tkiva usled prekida u snabdevanju pulpe krvlju i javlja se u slučajevima traume (udarca) ili u slučaju preopterećenja zuba usled neusklađenog zagrižaja. Dakle, ona nastaje u slučajevima kada je zub intaktan (potpuno zdrav zub bez karijesa i bez ispuna). Obično protiče bez bolova i dijegnostikuje se slučajno analizom Rtg snimka. U slučaju kada dođe do sekundarne infekcije kroz apikalni otvor (otvor na vrhu korena)zuba nastaje bolna faza.

Gangrena zuba je nekrotično raspadanje zubne pulpe koje nastaje kao posledica dubokog nelečenog karijesa i posledičnom bakterijskom infekcijom kanalnog sistema zuba.

U oba slučaja neophodno je lečenje kanala korena a u slučaju postojanja periapikalnog procesa veće dimenzije (cista) kozervativna terapija se dopunjuje i oralno hirurškim zahvatom (apikotomija sa cistektomijom).

Dakle, plan terapije može se sagledati nakon kliničkog pregleda i analize Rtg snimka zuba.

Srdačno 


Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 26930 pitanja.
.
9
Doktora
.
9500
Zadovoljnih pacijenata
.
26930
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata