Parcijalne (delimične) proteze

. / Parcijalne (delimične) proteze

Parcijalna proteza je zubna nadoknada kojom se nadoknađuje jedan ili više (ne svi) izgubljenih zuba i njihovih potpornih tkiva. Proteze se izrađuju kao trajne ili privremene nadoknade u svim slučajevima kada nije moguće izraditi fiksnu nadoknadu (most)- nedovoljno zuba, neadekvatan raspored preostalih zuba.

Izrađuju se kao mobilne nadoknade, što bi značilo da ih pacijent svakodnevno uklanja i vraća u usta prvenstveno radi održavanja oralne higijene i higijene proteze.

Postoji nekoliko osnovnih oblika parcijalnih proteza:

1) Parcijalna pločasta proteza, izrađuje se od akrilata i u svom sastavu ima žičane kukice. Ova vrsta proteze smatra se privremenom nadoknadom.


2) Parcijalna fleksibilna proteza, izrađuje se od termolpastičnog materijala.Prednosti: prihvatljivija je estetski u odnosu na pločastu (kukice u boji sluzokože ili boji zuba), odustvo akrilata čini je prihvatljivom za alergične pacijente.

parcijalna proteza

3) Parcijalna skeletirana proteza, prednost: zbog gradivnog materijala (metal) i samog dizajna (prenos pritiska i na preostale zube) ova vrsta proteza treba da bude prvi izbor, ukoliko postoji dovoljno zuba na koje se oslanja skeletirana proteza može biti značajno redukovana (smanjena).  Nedostatak bi bile robusne livene kukice koje u estetskoj zoni mogu biti neprihvatljive, međutim u kombinaciji sa fiksnim radom (krunice, most) i preciznim veznim elementima, postižu se izuzetni rezultati.

parcijalna proteza

4) Kompleksne parcijalne proteze, izrađene u kombinaciji sa fiksnim nadoknadama. Ovi radovi predstavljaju vrhunac znanja i umeća u mobilnoj protetici. Kompleksne parcijane proteze  na različite načine pružaju mogućnost izrade visokokvalitetne nadoknade kako u estetskom tako i u funkcionalnom pogledu.U ove proteze spadaju proteze u kombinaciji sa tzv. “namenskim krunama“, atečmenima i dvostrukim krunama.

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 26930 pitanja.
.
9
Doktora
.
9500
Zadovoljnih pacijenata
.
26930
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata