Poseta trudnice stomatologu

. / Poseta trudnice stomatologu

trudnica

Klice mlečnih zuba počinju da se stvaraju već u 6. nedelji intrauterinog života, a klice prvih stalnih zuba u 4. mesecu trudnoće. Buduća majka, sprovođenjem odgovarajućih higijensko – dijetetskih mera može umnogome doprineti oralnom zdravlju svog deteta. Raznovrsna ishrana trudnice, sa optimalnim količinama vitamina, mineralnih materija, belančevina, masti i ugljenih hidrata, neophodna je, kako za pravilan razvoj i rast embriona, tako i za razvijanje zdravih mlečnih i, kasnije, stalnih zuba.

Trudnica bi trebalo da se redovno kontroliše kod svog stomatologa svakog drugog meseca. Stomatolog informiše pacijentkinju o neophodnosti održavanja besprekorne oralne higijene i o značaju uklanjanja mekih i tvrdih zubnih naslaga – zubnog kamenca i konkremenata.

Zbog intenzivnih hormonalnih promena, kod trudnica se često javljaju inflamatorne (zapaljenske) promene na parodontalnim tkivima, naročito na desnima, i one se manifestuju hipreplazijom – bujanjem, otokom i krvarenjem desni. U takvim slučajevima, naročito ako se oralna higijena ne sprovodi pravilno, javlja se čitav niz patoloških procesa. Zapaljene desni nisu više priljubljene uz vratove zuba, te se u tim međuprostorima zadržavaju ostaci hrane, meke naslage, koji su idealna podloga za razvoj karioznog procesa.

epulis

cirkularni karijes

Uz saglasnost ginekologa, buduća majka se može bez ikakvih negativnih posledica na trudnoću, podvrgavati stomatološkim intervencijama. Stomatološka poliklinika “ORAL B ČUKIĆ” raspolaže anesteticima, čija je upotreba dozvoljena kod trudnica, te su sve intervencije potpuno bezbolne. Izuzete su samo trudnice sa visoko rizičnom trudnoćom. Buduća majka se u ordinaciji i edukuje, tj. dobija bitne inormacije, kao što su :

  • kako DOJENJE i sam AKT SISANJA utiču na pravilan rast i razvoj lica i vilica deteta;
  • kako da NE FORMIRA I NEPOTREBNO NAVIKAVA ODOJČE NA SLATKO. To podrazumeva da se odojče NE NAVIKAVA na cucle – varalice, i to naročito ne na one, umočene u slatke proizvode (med, šećer, gusti sokovi) budući da to dovodi do najteže forme karijesa – CIRKULARNOG KARIJESA;
  • kada početi sa pranjem zuba;
  • kada zakazati prvi stomatološki pregled deteta.

 

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 29329 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
29329
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata