Treba znati

. / Treba znati
  Temporomandibularni zglob je jedini pokretni zglob glave koji povezuje donju vilicu sa bazom lobanje, i jedan je od najaktivnijih zglobova u organizmu zbog čega postoji čitav niz disfunkcija koje mogu nastati u njemu. Ono što najčešće dovodi pacijente stomatologu je pucketanje u zglobu prilikom otvaranja i zatvaranja usta, bol u vilici, bol iza uha, ukočenost zgloba kao i ograničeni pokreti u zglobu, glavobolja, grčevi i bolovi u mastikatornim (žvačnim) mišićima.
Pročitajte više
Ako ne svi, a ono sigurno ogromna većina ljudi, ako izgubi zub u tzv. estetskoj zoni, dakle u vidljivom delu - zoni osmeha, brže - bolje odlazi kod svog stomatologa, da se to po mogućstvu reši istog dana. A šta biva sa funkcijom? Sa ‘’temeljom”, neestetskim delom? Zašto je bitno da se i ovi zubi nadomeste? Do čega dovodi nedostatak zuba u bočnim, tzv. potpornim zonama?
Pročitajte više
U trenutku kada je zub izvađen iz kosti počinje niz promena koje dovode do promena u samoj kosti, ali i položaju susednih zuba. Proces koštanog zarastanja, do formiranja apsolutno mineralizovane kosti na mestu gde je zub izvadjen, traje od 18 do 20 nedelja. Za to vreme, a i nakon toga, ako se izvađeni zub ne nadomesti, susedni zubi se obično kreću u novonastali slobodni prostor (obično je to kretanje ustvari naginjanje), a tim naginjanjem sile koje se javljaju žvakanjem više se ne prenose na način kako je to priroda predvidela (vertikalno), već pod određenim uglom, što rezultira nepravilnim opterećenjem tj. preopterećenjem.
Pročitajte više
Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 29361 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
29361
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata