Treba znati

. / Treba znati
Trizmus (grčki: trismos) je stručni naziv za stanje otežanog ili onemogućenog odnosno ograničenog otvaranja usta uzrokovanog grčem mišića za žvakanje. Međutim, ovaj termin se generalno odnosi na svako ograničeno otvaranje usta bez obzira na uzrok.
Pročitajte više
Ako ne svi, a ono sigurno ogromna većina ljudi, ako izgubi zub u tzv. estetskoj zoni, dakle u vidljivom delu - zoni osmeha, brže - bolje odlazi kod svog stomatologa, da se to po mogućstvu reši istog dana. A šta biva sa funkcijom? Sa ‘’temeljom”, neestetskim delom? Zašto je bitno da se i ovi zubi nadomeste? Do čega dovodi nedostatak zuba u bočnim, tzv. potpornim zonama?
Pročitajte više
U trenutku kada je zub izvađen iz kosti počinje niz promena koje dovode do promena u samoj kosti, ali i položaju susednih zuba. Proces koštanog zarastanja, do formiranja apsolutno mineralizovane kosti na mestu gde je zub izvadjen, traje od 18 do 20 nedelja. Za to vreme, a i nakon toga, ako se izvađeni zub ne nadomesti, susedni zubi se obično kreću u novonastali slobodni prostor (obično je to kretanje ustvari naginjanje), a tim naginjanjem sile koje se javljaju žvakanjem više se ne prenose na način kako je to priroda predvidela (vertikalno), već pod određenim uglom, što rezultira nepravilnim opterećenjem tj. preopterećenjem.
Pročitajte više
Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 25668 pitanja.
.
9
Doktora
.
9500
Zadovoljnih pacijenata
.
25668
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata