Oral B Čukić Novi Sad - Dr Stefan Mirković – Periapikalne lezije zuba - zubne ciste i granulomi

. / Oral B Čukić Novi Sad - Dr Stefan Mirković – Periapikalne lezije zuba - zubne ciste i granulomi

Oral B Čukić - Eksperti stomatologije rade za  vaše zdravlje - Dr Stefan Mirković – Periapikalne lezije zuba - zubne ciste i granulomi

U stomatološkoj poliklinici Oral B Čukić eksperi iz oblasti stomatologije pružiće Vam personalizovanu i individualizovanu stomatološku uslugu, i u najkraćem mogućem roku uz najviši kvalitet i bez bola i stresa otkloniće svaki stomatološki zdravstveni problem,

Ukoliko patite od zubobolje ili Vam je potrebna bilo koja stomatološka usluga a iz straha ste odlagali posetu zubaru, zakažite pregled ili personalizovanu stomatološku uslugu, bez stresa i bola, a uz maksimalnu posvećenost svakom pacijentu, kod dr Stefana Mirkovića, na sledeće telefone

+381 21 467 006 +381 21 63 63 613

e-mail - kontakt@mojzubar.com

Stomatološka poliklinika Oral B Čukić

Narodnog fronta 20

21000 Novi Sad

Pod periapikalnim lezijama podrazumevaju se različite zapaljenske promene oko vrha korena tj. u kosti koja okružuje zub.

ZAŠTO NASTAJU?

Uzrok ovih promena je najčešće infekcija zubne pulpe (zubnog živca), koja nastaje kao posledica nesaniranog karijesa. Naime, infekcija se širi iz kanala korena u predeo oko zuba i dovodi do zapaljenja tkiva oko vrha korena. Uzrok može biti i trauma koja takođe dovodi do odumiranja zubne pulpe.

KOJI SU SIMPTOMI?

U najvećem broju slučajeva ove lezije od samog početka imaju hroničan tok i potpuno su asimptomatske. Nekada se iznad zuba uzročnika može registrovati fistulozni otvor. Ovaj otvor nalazi se na sluzokoži u vidu malog čvorića crvenkaste boje sa žutom tačkom u sredini iz koga povremeno izlazi sadržaj. Zub sa nekrozom zubnog živca obično potamni i to je često jedina promena koju pacijent može da uoči. Kakva će biti simptomatologija zavisi od broja, vrste i virulentnosti mikroorganizama s jedne i od imunoloških sposobnosti organizma s druge strane. Kada dođe do pada imuniteta organizma  javljaju se izraženiji simptomi tj. proces se akutizuje.

Akutne zubne infekcije mogu da se jave u dva oblika, apsces i flegmona.

APSCES – jasno ograničeno gnojno zapaljenje. Njegov razvoj protiče kroz nekoliko faza:

Periodoncijumska - to je početna faza u kojoj dolazi do zapaljenskih promena koje su ograničene na vlakna zubne čašice. Subjektivnih simptoma skoro da nema. Zub može biti osetljiv prilikom žvakanja.

intraosealna – dolazi do stvaranje gnoja u kosti, u neposrednoj blizini korena zuba. Kliničkom slikom dominiraju bolovi koji su jaki i pulsirajući. Bol može da se širi difuzno prema uhu, oko i suprotnoj vilici. Zub je osetljiv na najmanji dodir, toplo povećava dok hladno ublažava bolove. Nema otoka mekih tkiva.

subperiostalna – gnoj se širi dalje kroz kost, bolovi su nepodnošljivi. Zub uzročnik se klati i ima se utisak kao da je izrastao. U predelu vrha korena zapaža se tvrd i osetljiv infiltrat  (ispupčenje) iznad koga je sluzokoža intenzivno crvena i napeta.

submukozana – u ovoj fazi dolazi do izlivanja gnoja u meka tkiva. Bolovi slabe. Postoji otok spolja. Koža nad otokom može biti crvena, sjajna i napeta.

FLEGMONA – je difuzno gnojno zapaljenje, karakteriše se otokom koji može zahvatiti  čitavu polovinu lica, vrat, pod usta...

KAKO SE LEČE PERIAPIKALNE PROMENE?

Lečenje periapikalnih lezija podrazumeva:

PRVU POMOĆ – koja ima za cilj otklanjanje bolova i sprečavanje širenja otoka, ona može biti:

Konzervativna - što podrazumeva
1. Drenažu - otvaranje zuba uzročnika radi evakuacije gnoja
2. Mehaničko čišćenje i ispiranje kanala korena

Hirurška:
1. Incizija - presecanje tkiva iznad apscesa, radi evakuacije gnoja
2. Vađenje zuba uzročnika

Pacijentima koji su otekli od zuba propisuju se antibiotici i preporučuju hladni oblozi spolja.

Nakon smirivanja akutnih simptoma pristupa se završnom lečenju zuba sa periapikalnom lezijom. Ono takođe može biti konzervativno i hirurško.

1. Konzervativno lečenje - na ovaj način mogu se lečiti manje, nejasno ograničene promene u kosti. Kanal korena se mehanički obrađuje, ispira dezinfekcionim sredstvima a potom opturira (puni)
2. Hirurško lečenje - ovaj vid lečenja potreban je kada ne postoji mogućnost konzervativnog lečenja (periapikalne lezije sa izraženom resorpcijom kosti i/ili korena zuba).

Hirurška procedura obuhvata resekciju korena zuba (apikotomiju) koja podrazumeva odstranjenje inficiranog vrha korena uz istovremenu kiretažu (čišćenje) patološkog procesa iz kosti. Za uspešnu resekciju korena zuba neophodno je prethodno mehanički i hemijski pripremiti kanal korena, odnosno hiruršku intervenciju treba sprovesti tek nakon završene obrade kanala i njegove definitivne opturacije (punjenja).

zadovoljsto pacijenata oral b cukic 06 jpg

Zakažite pregled ili personalizovanu stomatološku uslugu kod tima eksperata iz oblasti stomatologije.

Tim stručnjaka stomatološke poliklinke Oral B Čukić

Dr Branislav Čukić - Specijalista oralne hirurgije implantolog

Dr Moana Opačić - Stomatolog

Dr Stefan Mirković – Stomatolog

Dr Tatjana Gložančev Sajkovski – Specijalista stomatološke protetike

Dr Srđan Nebrigić – Specijalista parodontologije i oralne medicine

Dr Marijan Matijević - Specijalista ortopedije vilice konsultant ortodoncije

Dr Jelena Vuletić Rakić – Stomatolog

Dr Irina Miković - Stomatolog

na sledeće telefone
+381 (0)21 467 006
+381 (0)21 63 63 613
e-mail - kontakt@mojzubar.com

Stomatološka poliklinika Oral B Čukić
Narodnog fronta 20
21000 Novi Sad

 

 

Potreban Vam je pregled?  

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 30393 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
30393
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata