Fasete

. / Fasete

fasete jpg

Fasete predstavljaju estetske restauracije koje se nakon minimalne pripreme zuba postavljaju odnosno trajno cementiraju na zub.

Fasete se izrađuju od keramičkog materijala kada govorimo o porcelanskimili keramičkim fasetama I visoko kvalitetnog kompozitnog materijala.

Porcelanske fasete ili ljuspice predstavljaju kvalitetnu alternativu restauracijama koje zahtevaju obimnije brušenje (krunicama).

Savremeni materijali su znatno proširili indikaciono područje porcelanskih faseta što se posebno odnosi na mogućnost postavljanja faseta i u bočnom segmentu zubika, premolara I molara kada pričamo o tzv. punim fasetama (full veneers).

Fasete se indikuju sa ciljem korekcije: boje, oblika, položaja zuba, zatvaranja dijastema, restauracije preloma zuba, korekcije gubitka gleđu zuba kako stečenih tako i urođenih malformacija.
Rizične situacije su: prevelik preklop zuba, parafunkcije i loše navike, kao i veliki gubitak gleđi.

Takođe treba biti kritičan i kod izrade pojedinačne fasete na jako prebojenom zubu, kod postojanja karijesa, starih ispuna kao i kod osoba sa lošom oralnom higijenom. U ovim slučajevima potrebna je predhodna priprema zuba u vidu izbeljivanja, uklanjanja karijesa, postavljanja novih ispuna i  uspostavljanje optimalnog režima higijene.

Dakle, pre pristupanja samoj preparaciji zuba potrebno je sprovesti sve pripremne procedure na zubu i mekim tkivima, odabrati boju fasete, napraviti dijagnostički voštani model koji će omogućiti komunikaciju sa pacijentom i izradu privremenih faseta.
Obim preparacije zuba zavisi od razloga fasetiranja pa su obimnija brušenja potrebna npr. Kod korekcije prebojenih zuba ikorekcija položaja isturenih zuba.

Kompozitne fasete izrađuju se sa istim ciljem (da se koriguje izgled zuba), ali na drugačiji način i od drugog materijala. Naime, ove fasete se najčešće izrađuju direkno u ustima pacijenta od kompozitnog materijala. Prednost kompozitnih faseta je: finansijski momenat, brža izrada (najčešće jedna poseta), mogućnost reparacije fasete u ustima pacijenta.

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?  

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 30497 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
30497
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata