Beljenje zuba

. / Beljenje zuba

beljenje zuba

Brojni su uzroci promene boje zuba: genetika, starenje, konzumiranje cigareta, kafe, crnog vina, čaja, konzumiranje antibiotika tokom razvoja zuba, prekomerno unošenje fluorida, trauma zuba, neadekvatno lečenje kanala korena i slično. Beljenje zuba je popularna procedura kojom se uklanjaju razne diskoloracije sa površine zuba, a zubi postaju za nekoliko nijansi svetliji, čime se značajno poboljšava izgled osmeha i lica. Ova popularna estetska procedura nema doživotni efekat, ali je dobra stvar što prilikom beljenja zuba ne dolazi do oštećenja zubnog tkiva,pa se proces može ponavljati bez ikakvih štetnih posledica.

Beljenje zuba se vrši u stomatološkoj ordinaciji pod kontrolom stomatologa, ili u kućnim uslovima preparatima renomiranih proizvođača, a pod stalnim nadzorom stomatologa.

Pre tretmana beljenja zuba neophodno je pripremiti zube: uklanjanjem zubnog kamenca i mekih naslaga, saniranjem karijesa i upale desni. Nakon beljenja i stabilizacije boje zuba treba zameniti sve vidljive plombe s obzirom da sredstva za izbeljivanje deluju samo na prirodan zub, te njihova boja više ne odovara boji izbeljenih zuba.

 

Tehnika beljenja zuba u ordinaciji laserom (In office bleaching)

beljenje zuba in office

Izbeljivanje zuba u ordinaciji je najoptimalniji način beljenja, jer stomatolog postavlja dijagnozu, sprovodi i kontroliše terapiju. Ovaj metod izbeljivanja podrazumeva aplikaciju gela za izbeljivanje zuba u ordinaciji pri čemu se korite izbeljivači visoke koncentracije u strogo kontrolisanim uslovima sa zaštitom mekih tkiva i aktivacijom gela laserskim zrakom. Postupak traje oko 1h, uz brzo postizanje izvanrednih rezultata a u težim slučajevima prebojenosti zuba ovaj postupak se mora ponoviti kako bi se dobio željeni efekat.

 

Tehnika kontrolisanog kućnog beljenja zuba (home bleaching)

aplikacija zubnog trejaVivaStyle

Tehnika kontrolisanog kućnog beljenja zuba može da se vrši samostalno ili kao nastavak započetog beljenja u ordinaciji sa ciljem održavanja postignutih rezultata. Procedura podrazumeva izradu slikonskih folija za zube koji se izrađuju na osnovu otisaka zuba pacijenta. Pacijent nakon kratkotrajne obuke u ordinaciji veoma lako sam izbeljuje svoje zube, noseći aplikacioni trej napunjen gelom tokom noći ili dana dolazeći na povremene kontrole kod stomatologa.

Ova procedura je apsolutno bezbedna jer se koriste gelovi za izbeljivanje slabije koncentracije koji ne oštećuju meka tkiva. Iako je ova tehnika relativno jednostavna i jeftinija od laserskog beljenja, loša strana je u tome što zahteva strpljenje jer rezultati nastupaju postepeno, a za vreme izbeljivanja potrebna je potpuna apstinencija od pušenja i konzumiranja prebojenih materija (kafa, čaj, koka kola, crno vino i slično).

 

Izbeljivanje avitalnih - "mrtvih" zuba

Zubi sa "odumrlim" živcem (usled prisustva dubokog karijesa, kao posledica traume i slično), kao i neadekvatno izlečeni zubi, vremenom promene boju, što estetski narušava izgled osmeha. Kod ovakvih slučajeva vrlo je važno prethodno utvrditi uzrok promene boje zuba i ukloniti ga, nakon čega se vrlo uspešno vrši beljenje takvog zuba, a njegova boja usklađuje sa bojom susednih zuba. Upotrebom lasera koji vrši aktivaciju gela, beljenje se završava nakon jednog ili dva tretmana.

VAŽNO - BELJENJE ZUBA NE OŠTEĆUJE ZUBNU STRUKTURU!

Važno je napomenuti da je beljenje zuba indikovano od strane stomatologa, preparatima renomiranih proizvođača, pod nadzorom stručnog lica u relativno kratkom vremenskom trajanju apsolutno bezbedno i ne oštećuje zubne strukture.

 

Neželjene nuspojave

Kao neželjne pojave prilkom beljenja zuba treba navesti prolaznu osetljivost zuba na hladno koja se javlja kod oko 50% pacijenata. U tim slucajevima se savetuje pacijentu smanjenje učestalosti nošenja aplikacionog tray-a (umesto svaku – svaku drugu noć), smanjenje koncentracije gela za izbeljivanje i tretiranje zuba preparatima koji smanjuju osetljivost zuba. Ova nuspojava je kratkotrajnog i prolaznog karaktera.

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?   Zakažite besplatan pregled

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 29329 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
29329
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata