Dr Branislav Čukić, implantolog i oralni hirurg – Da li je potrebno nadoknaditi svaki bočni zub?

. / Dr Branislav Čukić, implantolog i oralni hirurg – Da li je potrebno nadoknaditi svaki bočni zub?

Dr Branislav Čukić, implantolog i oralni hirurg – Da li je potrebno nadoknaditi svaki bočni zub?. Oral B Čukić

Oral B Čukić - Eksperti rade za Vas i vaše stomatološko zdravlje.

Ukoliko želite da poboljšate kvalitet života i zdravlja, potrebno Vam je da nadoknadite izvađene zube impantatima, totalna proteza ili bilo koja druga stomatološka usluga  zakažite pregled i konsultacije kod specijaliste oralne hirurgije, implantologa dr. Branislava Čukića, koji od 1996. godine, sa velikim uspehom rešava stomatološke i oralne zdravstvene problem i ugrađuje implante kod velikog broja pacijenata iz Srbije i inostranstva,

na sledeće telefone
+381 (0)21 467 006
+381 (0)21 63 63 613
e-mail - kontakt@mojzubar.com

Stomatološka poliklinika Oral B Čukić
Narodnog fronta 20
21000 Novi Sad

Da li je potrebno nadoknaditi svaki bočni zub?

Osnovno pitanje koje se odnosi na nadoknadu zuba jeste, da li se svaki izgubljeni zub mora nadoknaditi?

Van sumnje je da se jedan izgubljeni prednji zub mora nadoknaditi iz estetskih i fonetskih razloga, u tome su saglasni i stomatolog i pacijent.

Međutim, gubitak bočnog zuba (najčešće šestice, prvog molara) budući da nema estetskih ni značajnih funkcionalnih smetnji, pacijenta stavlja pred dilemu: da li ih nadoknaditi ili ne?

Doktrina savremene stomatologije je da iz preventivnih razloga svaki izgubljeni zub treba nadoknaditi što je pre moguće.

Ovo se posebno odnosi na pacijente kod kojih je relativno kratko vreme nakon vađenja bočnog zuba došlo do promena u položaju preostalih zuba a analizom Rtg snimka ukazuje na nepovoljnu strukturu kosti, znači da ta osoba ima konstitucionalnu predispoziciju za „destabilizaciju okluzije“. Zato je stomatolog dužan da pacijentu obrazloži posledice odnosno zašto je potrebno da se podvrgne stomatološkom tretmanu čak i kada mu nedostaje jedan ili mali broj bočnih zuba.

Promene koje prate gubitak zuba su: pomeranje, naginjanje i rotiranje zuba koji se nalaze uz bezubo polje kao i ekstruzija odnosno „nicanje“ zuba iz suprotne vilice. Ove promene položaja i odnosa zuba dovode do povećanog zadržavanja hrane u međuzubnim prostorimakao i do neadekvatnog opterećenja i preopterećenja nagnutih zuba što rezultira oštećenjem njihovog potpornog aparata i labavljenjem zuba.

Promena položaja zuba predstavlja i smetnju za normalno odvijanje klizne vilične kretnje što može biti uzrok zamora te bola mišića pokretača donje vilice.(novi način kretnje donje vilice koji je usmeren na izbegavanje prepreke što je dodatni napor za mišiće).

Takođe se smatra da okluzalne smetnje mogu biti okidač za razvoj tzv. parafunkcija kao što su stiskanje i škripanje zubima, što dalje produbljuje problem.

I na kraju treba spomenuti da neadekvatni odnosi zuba mogu biti uzrok nastajanja promena unutar donjoviličnog zgloba što može rezultitari bolom i ograničenim otvaranjem usta.

Kao zaključak i savet bio bi: nadoknada bočnog zuba (izradom mosta ili ugradnjom implanatata i izradom krunice ) nije samo popunjavanje „praznog prostora“ to je način da se spreče eventualne dalje komplikacije koje bi zahtevale daleko opsežniju intervenciju.

dr branislav cukic zubni implantati 01 (2)

Ukoliko želite da poboljšate kvalitet života i zdravlja, i nadoknadite izvađene zube impantatima, zakažite pregled i konsultacije kod specijaliste oralne hirurgije, implantolog dr. Branislav Čukić, koji od 1996. godine, sa velikim uspehom rešava stomatološke i oralne zdravstvene problem i ugrađuje implante kod velikog broja pacijenata iz Srbije i inostranstva.

Zakažite pregled ili personalizovanu stomatološku uslugu na sledeće telefone
+381 (0)21 467 006
+381 (0)21 63 63 613
e-mail - kontakt@mojzubar.com

Stomatološka poliklinika Oral B Čukić
Narodnog fronta 20
21000 Novi Sad

Zakažite pregled ili personalizovanu stomatološku uslugu kod tima eksperata iz oblasti stomatologije.

Tim stručnjaka stomatološke poliklinke Oral B Čukić

Dr Branislav Čukić - Specijalista oralne hirurgije, implantolog

Dr Moana Opačić - Stomatolog

Dr Stefan Mirković – Stomatolog

Dr Tatjana Gložančev Sajkovski – Specijalista stomatološke protetike

Dr Srđan Nebrigić – Specijalista parodontologije i oralne medicine

Dr Marijan Matijević - Specijalista ortopedije vilice konsultant ortodoncije

Dr Jelena Vuletić Rakić – Stomatolog

Dr Irina Popović - Stomatolog

na sledeće telefone
+381 (0)21 467 006
+381 (0)21 63 63 613
e-mail - kontakt@mojzubar.com

Stomatološka poliklinika Oral B Čukić
Narodnog fronta 20
21000 Novi Sad

 

 

Potreban Vam je pregled?  

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 30527 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
30527
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata