Oral B Čukić - Dr Tatjana Gložančev Sajkovski - Mostovi i krunice

. / Oral B Čukić - Dr Tatjana Gložančev Sajkovski - Mostovi i krunice

Oral B Čukić - Dr Tatjana Gložančev Sajkovski , specijalista stomatološke protetike - Mostovi i krunice

LINK NA BIOGRAFIJU Dr Tatjana Gložančev Sajkovski - https://www.mojzubar.com/tatjana

U stomatološkoj poliklinici Oral B Čukić eksperi iz oblasti stomatologije pružiće Vam personalizovanu i individualizovanu stomatološku uslugu, i u najkraćem mogućem roku uz najviši kvalitet i bez bola i stresa otkloniće svaki stomatološki zdravstveni problem uključujući i zubne krunice i mostove.

Zakažite pregled I konsultacije kod dr Tatjana Gložančev Sajkovski na sledeće telefonske brojeve

+381 (0)21 467 006

+381 (0)21 63 63 613

Ukoliko je Vama ili nekom vama bliskom potrebna bilo koja druga stomatološka usluga a iz straha ste odlagali posetu zubaru, zakažite pregled ili personalizovanu stomatološku uslugu, bez stresa i bola, a uz maksimalnu posvećenost svakom pacijentu, na sledeće telefonske brojeve

+381 (0)21 467 006

+381 (0)21 63 63 613

e-mail - kontakt@mojzubar.com

Stomatološka poliklinika Oral B Čukić

Narodnog fronta 20

21000 Novi Sad

Krunice i mostovi

Krunice i mostovi su fiksne nadoknade koje, za razliku od zubnih proteza, pacijent ne može sam ukloniti iz usta. Nosači krunica ili mosta mogu biti prirodni zubi ili implantati.

Krunice (pojedinačne ili pak vezane u tzv. blok) se koriste u sledećim situacijama:

Nadoknada zubne supstane, kod velikih karijesnih destrukcija, endodontski lečenih zuba, loma zuba, prekomernog trošenje...

Estetske korekcije na prirodnom zubu (promena boje, oblika, veličine ili položaja zuba, zatvaranje dijastema).

Naravno, za promenu položaja zuba postoje određena ograničenja jer se samo manja odstupanja u položaju zuba mogu korigovati krunicom za veća odstupanja potrebna je ortodontska terapija.

Mostovi se koriste za nadoknadu izgubljenog zuba, jednog ili više.

Izradom mosta koji je nošen prirodnim zubima mogu se rešiti samo oni oblici krezubosti gde sa svake strane bezubog polja postoje zubi potencijalni nosači mosta a broj zuba koji nedostaje je maksimalno 3 u bočnoj regiji ili 4 u regiji prednjih zuba (sva četiri sekutića).

Pored ovih osnovnih zahteva za donošenje odluke o mogućnosti izrade mosta takođe je bitno i stanje preostalih zuba, potencijalnih nosača mosta (stabilnost zuba, veličina zubne krunice- izniklost zuba, položaj u zubnom nizu i mogućnost adekvatne endodontske terapije, kada je to potrebno). 

Posebnu grupu čine tzv. semicirkularni mostovi odnosno jednodelna nadoknada-most koji se prostire celom dužinom zubnog luka. Ovi mostovi se izrađuju u slučaju kada je broj i raspored preostalih zuba takav da nema mogućnosti da se izradi više manjih mostova ili kada se most koristi da stabilizaciju raskaćenih zuba (naravno izradi mosta pristupa se izvesno vreme nakon sprovedene parodontološke terapije).

Izradi fiksnih nadoknada ne treba pristupiti u slučaju kada je:

Nezavršen rast zuba i za mostove nezavršen rast vilica (do 18-te godine života)

Neadekvatna higijena

Nepripremljeni zubi ili meka tkiva (otklonjen karijes, urađena adekvatna endodontska terapija, spovedeno lečenje gingivitisa ili parodontopatije kada je potrebno, urađene korekcije gingive (npr. produženje krunice zuba) kada je potrebno,

Teška opšta oboljenja.

Nadoknada jednog ili više izgubljenih zuba mostom predstavlja konvencionalno rešenje krezubosti koje zahteva brušenje najčešće dva ili više susednih zuba koji će biti nosači mosta.

Ukoliko pacijent ne želi brušenje susednih zuba, rešenje je ugradnja jednog ili više implantata kako bi se izradila krunica nošena implantatom (kog nedostatkajednog zuba) ili pak most nošen implantatima (kod gubitaka više zuba ili kod potpune bezubosti).

Da bi se donela odluka o izradi krunice ili nadoknadi zuba izradom mosta neophodno je uraditi klinički pregled i analizu snimka zuba. Nakon pregleda stomatolog ima uvid u broj, raspored i stanje zuba kao i mekih tkiva što je neophodno da bi se donela odluka o najboljoj terapijskoj opciji.

Odabir materijala od kojeg ce biti izrađena nadokada takođe vršimo tokom planiranja  nadoknade iz razloga što različiti materijali zahtevaju različito brušenje zuba nosača.

Kunice i mostovi mogu biti metalne, metalo-keramičke i bezmetalne.

Nadoknade izrađene od metala retko se koriste a podrazumeva se da bi bile moguće samo izvan zone osmeha. Ovakve nadoknade najčešće su indikovane kod specifičnih situacija (maloprostor, parodontopatični zubi) i najčešće su namenjene prihvatanju elemenata parcijalne proteze. 

Metalo-keramičke nadoknade imaju kao osnovu metal koji se oblaže keramikom čime se dobija estetska nadoknada. Predstavljaju "zlatni standard", mogu se koristiti i na prednjim i na bočnim zubima. Takođe mogu biti planirane tako da sam rub krunice bude izrađen u keramici kada nadoknada ima veće estetske vrednosi ili pak u metalu što smanuje obim brušenja zuba i primenjuje se samo u neestetskoj zoni.

Bezmetalne nadoknade nemaju metalu podlogu i kao takve pružaju maksimalne estetske rezultate. Obzirom da postoji više vrsta keramičih materijala (staklokeramika, staklokeramika sa kristalnim puniocima, kristalne keramike sa staklastim puniocima i polikristalne, čvrste keramike) neophodno je izvršiti adekvatan izbor prema njihovim estetskim i mehaničkim karakteristikama.

12 jpg

U stomatološkoj poliklinici Oral B Čukić eksperi iz oblasti stomatologije pružiće Vam personalizovanu i individualizovanu stomatološku uslugu, i u najkraćem mogućem roku uz najviši kvalitet i bez bola i stresa otkloniće svaki stomatološki zdravstveni problem uključujući i zubne krunice i mostove.

Zakažite pregled I konsultacije kod dr Tatjana Gložančev Sajkovski na sledeće telefonske brojeve

+381 (0)21 467 006

+381 (0)21 63 63 613

Ukoliko je Vama ili nekom

Zakažite pregled ili personalizovanu stomatološku uslugu kod tima eksperata iz oblasti stomatologije.

Tim stručnjaka stomatološke poliklinke Oral B Čukić

Dr Branislav Čukić - Specijalista oralne hirurgije implantolog

Dr Moana Opačić - Stomatolog

Dr Stefan Mirković – Stomatolog

Dr Tatjana Gložančev Sajkovski – Specijalista stomatološke protetike

Dr Srđan Nebrigić – Specijalista parodontologije i oralne medicine

Dr Marijan Matijević - Specijalista ortopedije vilice konsultant ortodoncije

Dr Jelena Vuletić Rakić – Stomatolog

Dr Irina Miković - Stomatolog

na sledeće telefone
+381 (0)21 467 006
+381 (0)21 63 63 613
e-mail - kontakt@mojzubar.com

Stomatološka poliklinika Oral B Čukić
Narodnog fronta 20
21000 Novi Sad

 

Potreban Vam je pregled?  

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 30497 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
30497
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata