Spec. stomatološke protetike Dr Tatjana Gložančev Sajkovski – Uslovi za izradu zubne proteze. Oral B Čukić Novi Sad.

. / Spec. stomatološke protetike Dr Tatjana Gložančev Sajkovski – Uslovi za izradu zubne proteze. Oral B Čukić Novi Sad.

Spec. stomatološke protetike Dr Tatjana Gložančev Sajkovski – Uslovi za izradu zubne proteze

LINK NA BIOGRAFIJU Dr Tatjana Gložančev Sajkovski - https://www.mojzubar.com/tatjana

U stomatološkoj poliklinici Oral B Čukić eksperi iz oblasti stomatologije pružiće Vam personalizovanu i individualizovanu stomatološku uslugu, i u najkraćem mogućem roku uz najviši kvalitet i bez bola i stresa otkloniće svaki stomatološki zdravstveni problem uključujući i zubne krunice i mostove

Ukoliko je Vama ili nekom vama bliskom potrebni protetski radovi bilo koja druga stomatološka usluga a iz straha ste odlagali posetu zubaru, zakažite pregled ili personalizovanu stomatološku uslugu, bez stresa i bola, a uz maksimalnu posvećenost svakom pacijentu, kod dr Tatjane Gložančev Sajkovski na sledeće telefonske brojeve :

+381 21 467 006

+381 21 63 63 613

e-mail - kontakt@mojzubar.com

Stomatološka poliklinika Oral B Čukić

Narodnog fronta 20

21000 Novi Sad

Zubne proteze

Zubne proteze su mobilne nadoknade odnosno nadoknade koje pacijent može sam ukloniti iz usta i to radi održavanja oralne higijene. Za razliku od mostova koji se izrađuju kod minimalnog gubitka zuba, protezama se rešavaju opsežnije krezubosti i bezubost.

Zubne proteze se izrađuju sa ciljem da se ponovo uspostavi kontinuitet zubnog niza i na taj način omogući normalno odvijanje svih funkcija orofacijalnog sistema a to su žvakanje, gutanje, govor ali obezbedi i adekvatan izgled pacijenta što nije nimalo zanemarljiva uloga proteze.

Proteze se mogu izraditi i kao privremena pomagala kako pacijent ne bi bio bez zuba u periodu pripreme zuba i mekih tkiva, zarastanja rana ili osteointegracije implantata.

Osnovna podela zubnih proteza je na totalne koje se izrađuju kod gubitka svih zuba u jednoj ili obe vilice odnosno kod bezubih pacijenata i na parcijalne koje se izrađuju kod različitih oblika delimičnog gubitka zuba odnosno krezubosti akada izrada mosta nije moguća.

Klasična totalna proteza izrađuje se najčešće od akrilata dok parcijalnih zubnih proteza ima više vrsta (takođe akrilatna, fleksibilna, skeletirana ali i kompleksne proteze koje se izrađuju u kombinaciji sa fiksnim nadoknadama odnosno krunicama i mostovima). Skeletirana proteza i kompleksne proteze predstavljaju najkvalitetnija rešenja i treba ih izraditi kad god uslovi to dozvoljavaju.

Međutim, koja vrsta proteze je optimalna u datom slučaju zavisi od broja, rasporeda i stanja preostalih zuba kao i opšteg zdravstvenog stanja.
Pre izrade bilo kojeg protetskog rada sva tkiva usne dublje moraju biti pripremljena i dovedena u optimalno stanje zdravlja.

Kombinovani radovi (kompleksne parcijalne proteze)

Terapija svake druge krezubosti zahteva kombinaciju fiksnih i mobilnih nadoknada. Fiksne nadoknade u ovom slučaju služe i za prihvatanje elemenata komplekse parcijalne proteze i tek zajedno sa njom čine celinu.

309375326 523940516401639 7582061543699867418 n

U kompleksne parcijalne proteze spadaju različiti oblici proteza u kombinaciji sa tzv. namenskim fiksnim nadoknadama, teleskop proteze i proteze sa atečmenima.

Namenske fiksne nadoknade su specifično dizajnirane krunice ili mostovi koji imaju više nemena ali ,za razliku od „običnih“ krunica i mostova, služe i za prihvatanje elemenata kompleksne p.proteze čime se postiže celina zubnog niza.

Teleskop proteze su specifične nadoknade koje imaju precizno definisane indikacije a osnovna odlika su im tzv "dvostruke krune".

Parcijalne proteze sa atečmenima za spajanje fiksnog i mobilnog dela nadoknade koriste precizne vezne elemente (atečmene).

Da li je u određenom slučaju moguće izraditi neku od navedenih proteza može se reći tek nakon detaljne analize.

Parcijalne (delimične) proteze

Parcijalna proteza je zubna nadoknada kojom se nadoknađuje jedan ili više (ne svi) izgubljenih zuba i njihovih potpornih tkiva. Proteze se izrađuju kao trajne ili privremene nadoknade u svim slučajevima kada nije moguće izraditi fiksnu nadoknadu (most)- nedovoljno zuba, neadekvatan raspored preostalih zuba.

Izrađuju se kao mobilne nadoknade, što bi značilo da ih pacijent svakodnevno uklanja i vraća u usta prvenstveno radi održavanja oralne higijene i higijene proteze.

Postoji nekoliko osnovnih oblika parcijalnih proteza:

1) Parcijalna pločasta proteza, izrađuje se od akrilata i u svom sastavu ima žičane kukice. Ova vrsta proteze smatra se privremenom nadoknadom.
2) Parcijalna fleksibilna proteza, izrađuje se od termolpastičnog materijala.Prednosti: prihvatljivija je estetski u odnosu na pločastu (kukice u boji sluzokože ili boji zuba), odustvo akrilata čini je prihvatljivom za alergične pacijente.

3) Parcijalna skeletirana proteza, prednost: zbog gradivnog materijala (metal) i samog dizajna (prenos pritiska i na preostale zube) ova vrsta proteza treba da bude prvi izbor, ukoliko postoji dovoljno zuba na koje se oslanja skeletirana proteza može biti značajno redukovana (smanjena).  Nedostatak bi bile robusne livene kukice koje u estetskoj zoni mogu biti neprihvatljive, međutim u kombinaciji sa fiksnim radom (krunice, most) i preciznim veznim elementima, postižu se izuzetni rezultati.

4) Kompleksne parcijalne proteze, izrađene u kombinaciji sa fiksnim nadoknadama. Ovi radovi predstavljaju vrhunac znanja i umeća u mobilnoj protetici. Kompleksne parcijane proteze  na različite načine pružaju mogućnost izrade visokokvalitetne nadoknade kako u estetskom tako i u funkcionalnom pogledu.U ove proteze spadaju proteze u kombinaciji sa tzv. “namenskim krunama“, atečmenima i dvostrukim krunama.

dr irina popovic karijes

Sa našim iskusnim stručnim timom lekara i motivisanim osobljem brinemo o svakoj Vašoj potrebi u svim oblastima moderne stomatologije. Naša osnovna ekspertiza potiče iz klasične metode lečenja i sada je fokusirana na implantologiji i oralnoj hirurgiji, kao i konceptu anti aging stomatologije. Dodatno, naš cilj je u jačanju opšteg zdravlja zuba uz specijalni program kako bi Vaš osmeh bio dugotrajan.

Zakažite pregled ili personalizovanu stomatološku uslugu kod tima eksperata iz oblasti stomatologije.

Tim stručnjaka stomatološke poliklinke Oral B Čukić

Dr Branislav Čukić - Specijalista oralne hirurgije implantolog

Dr Moana Opačić - Stomatolog

Dr Stefan Mirković – Stomatolog

Dr Tatjana Gložančev Sajkovski – Specijalista stomatološke protetike

Dr Srđan Nebrigić – Specijalista parodontologije i oralne medicine

Dr Marijan Matijević - Specijalista ortopedije vilice konsultant ortodoncije

Dr Jelena Vuletić Rakić – Stomatolog

Dr Irina Popović - Stomatolog

na sledeće telefone
+381 (0)21 467 006
+381 (0)21 63 63 613
e-mail - kontakt@mojzubar.com

Stomatološka poliklinika Oral B Čukić
Narodnog fronta 20
21000 Novi Sad

 

Potreban Vam je pregled?  

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 30527 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
30527
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata