Oral B Čukić Novi Sad. Stomatolog dr Irina Popović – Karijes mlečnih i stalnih zuba

. / Oral B Čukić Novi Sad. Stomatolog dr Irina Popović – Karijes mlečnih i stalnih zuba

Eksperti rade za Vas I Vaše stomatološko zdravlje. Oral B Čukić Novi Sad. Stomatolog dr Irina Popović – Karijes mlečnih i stalnih zuba

U stomatološkoj poliklinici Oral B Čukić eksperti iz oblasti stomatologije pružiće Vam personalizovanu i inndividualizovanu stomatološku uslugu, i u najkraćem mogućem roku uz najviši kvalitet i bez bola i stresa otkloniće svaki stomatološki zdravstveni problem.

Ukoliko je Vama ili nekom vama bliskom potrebna bilo koja druga stomatološka usluga a iz straha ste odlagali posetu zubaru, zakažite pregled ili personalizovanu stomatološku uslugu, bez stresa i bola, a uz maksimalnu posvećenost svakom pacijentu, kod dr Irine Popović na sledeće telefonske brojeve

+381 (0)21 467 006

+381 (0)21 63 63 613

e-mail - kontakt@mojzubar.com

Stomatološka poliklinika Oral B Čukić

Narodnog fronta 20

Novi Sad

Karijes stalnih zuba 

Ovaj patološki proces stalnih zuba, kao i kod mlečnih zuba, nastaje kao posledica:

loših navika,

nepravilne ishrane,

neadekvatne oralne higijene.

Ključni faktor za zdravlje stalnih zuba je REDOVNO I PRAVILNO ODRŽAVANJE ORALNE HIGIJENE, jer su jedino ČISTI ZUBI = ZDRAVI ZUBI. Po pravilu i stalne zube bi trebalo prati posle svakog obroka, s tim što je pranje ujutro i uveče obavezno i neizostavno. Detaljno VEČERNJE PRANJE UZ KONTROLU RODITELJA JE NAJBITNIJE.

Dete školskog uzrasta pri pranju zuba, pored odgovarajuće četkice i paste za zube, obavezno koristi i konac za zube za čiju se pravilnu upotrebu obučava kod svog stomatologa.

Neuklonjeni plak (naslaga) je uzrok pojave GINGIVITISA - zapaljenja desni kod dece. Ova pojava biva praćena crvenilom, otokom i krvarenjem za vreme četkanja zuba. Gingivitis se često viđa kod dece. Ukoliko se ne leči na vreme, može se proširiti i na druga tkiva paradoncijuma, što postepeno vodi parodontopatiji - čestom oboljenju i kod mladih ljudi.

Neophodno je i dalje insistirati na redovnim TROMESEČNIM I ŠESTOMESEČNIM KONTROLAMA kod stomatologa. Tada stomatolog dijagnostikuje patološke procese (kao što su karijesni procesi, gingivitisi, ortodontske nepravilnosti) u ranijoj fazi razvitka, te je terapija istih lakša, čime se ujedno izbegava i stvaranje odbojnosti deteta prema stomatološkim intrvencijama.

TERAPIJA karijesnog procesa stalnih zuba je donekle lakša, s obzirom na to da je lakše i ostvariti saradnju s detetom ovog uzrasta. Međutim, ako se ovaj proces ne sanira dok je još lokalizovan u gleđi i dentinu krunice zuba, zbog širokih dentinskih kanalića i veoma voluminozne pulpe stalnih zuba kod dece, patološki proces napreduje i zahvata pulpu i paradontalna tkiva (uobičajen izraz kod ljudi “zahvata živac i stvara se gnojna kesica”). U takvim slučajevima je potrebna KANALNA TERAPIJA KORENOVA STALNIH ZUBA - ENDODONTSKA TERAPIJA.

Indikacije za endodontsku terapiju stalnih zuba kod dece, postavljaju se individualno za svakog pacijenta, a zavise od:

dijagnoze oboljenja;

stepena razvitka korena tj. da li je razvoj završen ili ne (kada se stalni zub pojavi u ustima, koren tog zuba još nastavlja svoj razvoj u koštanim strukturama vilica i on se okončava najčešće za 2-3 godine);

da li postoji dovoljno mesta u vilici za smeštaj svih stalnih zuba tj. od mogućnosti i potrebe ORTODONTSKE TERAPIJE;

od faze nicanja susednih zuba;

za ovu terapiju je takođe neophodna motivisanost deteta i roditelja.

Roditelj je taj, koji čak i u školskom uzrastu deteta, treba da utiče na dete, da odlazi na redovne stomatološke preglede, kako bi se izbegle te teže patološke promene na zubima. U Stomatološkoj poliklinici "ORAL B ČUKIĆ" sve stomatološke intervencije kod školske dece su bezbolne, što se postiže primenom raznih anestetika.

 

Karijes mlečnih zuba

Karijes je najčešći patološki proces usne duplje. Nažalost, karijes mlečnih zuba se javlja veoma rano, i to kao posledica loših navika, neadekvatne ishrane, određenih teškoća u održavanju oralne higijene i neobaveštenosti roditelja o značaju mlečnih zuba i mogućnostima za očuvanje njihovog zdravlja. Karijes često zahvata veći broj mlečnih zuba i brzo se širi zbog određenih anatomo – histoloških karakteristika tih zuba. Mlečni zubi su pokriveni sa znatno tanjim slojem gleđi (retko prelazi 1 mm), koja je, pritom, i slabije mineralizovana. Ispod gleđi je dentin sa širokim dentiskim kanalićima i manjom sposobnošću stavaranja reparatornog dentina. Sve to doprinosi bržem širenju i češćoj pojavi komplikacija karijesa mlečnih zuba. 

 

CIRKULARNI KARIJES

Cirkularni karijes je najteži oblik karijesa mlečnih zuba. Poznat je još i kao SINDROM BEBI – DEČIJE FLAŠICE. Karijesni proces rapidno napreduje i najčešće se javlja na sekutićima gornje vilice – ovi zubi niču među prvima, a i najduže su izloženi raznim zaslađenim napicima, koji se daju deci u dečijim flašicama. Dok dete sisa ili pije iz flašice, donji zubi su zaštićeni jezikom, te se ovaj karijes ređe lokalizuje na njima.

Cirkularni karijes nastaje kada dete često i duži vremenski period zaspi :
- sa bočicom koja sadrži veštačko ili pravo mleko, sok ili zaslađen čaj;
- sa cuclom varalicom umočenom u med ili neki gusti sok;
- dok sisa.
Tečnost se zadržava na prednjim zubima i tokom spavanja, bakterije koje su prisutne u ustima bebe razlažu šećere iz pomenutih napitaka i pretvaraju ih u kiseline, koje postepeno vode ka pomenutom karijesu. U početku se na vratnom delu pomenutih zuba lokalizuju različito prebojene naslage, ispod kojih se uočava kredasta boja demineralizovanog dela gleđi. Na tim mestima formiraju se sitni kaviteti – udubljenja, koji se spajaju i šire kružno oko zuba, podminirajući krunicu dovodeći do otvaranja kavuma pulpe – “otvaranja živca” - preloma krunice. Karakteristično je da pomenuti karijes, uprkos brzom napredovanju, protiče bez izraženih subjektivnih tegoba. Bolovi se javljaju tek po otvaranju pulpe ili kada se pojavi otok.

 viber image 2023 11 08 17 25 39 345

Terapija karijesa mlečnih zuba je kompleksna.

Roditelje treba ubediti da MENJAJU LOŠE NAVIKE U ISHRANI DETETA, koje su i dovele do karijesnog procesa.

U raznim slatkim napicima postepeno smanjivati sadržaj šećera, tako što će se oni sve više razblaživati vodom, dok se ne pređe na čistu vodu.

Kada odojče pored majčinog mleka počne da se prihranjuje, ta hrana treba da je raznovrsna sa svim neophodnim vitaminima, mineralima, belančevinama, mastima i ugljenim hidratima.

Kasnije pored kuvane hrane, insistira se na konzumiranju hrane čvršće konzistencije, kao što je presno voće i povrće.Čvrsta hrana je znatno manje kariogena, iziskuje snažnije žvakanje i obilnije lučenje pljuvačke.Ta hrana, trenjem o zube, mehanički ih čisti, a veće količine izlučene pljuvačke donekle speru i deliće zaostale hrane. Istovremeno, snažnije žvakanje podstiče rast gornje i donje vilice. Ovo je neobično važno, jer su budući stalni zubi znatno širi u odnosu na mlečne. Ako se vilice ne prošire, nastaju razne nepravilnosti u položaju stalnih zuba ,kao i nepravilnosti u odnosu gornje i donje vilice, tj. Nastaju ORTODONTSKE ANOMALIJE.

Od presudnog značaja je REDOVNO I PRAVILNO ODRŽAVANJE ORALNE HIGIJENE, o čemu su već roditelji prethodno informisani i edukovani.

Ne dozvoliti detetu da zaspi sa flašicom, cuclom-varalicom ili bez temeljno opranih zuba. Isto tako ne dozvoliti mu da dugo pijucka te zaslađene napitke dok je budno. Dete postepeno odvikavati od flašice kada napuni 12 meseci.

Kod deteta starijeg uzrasta roditelj bi obavezno trebao da prekontroliše da li su zubi adekvatno oprani.

Uspeh terapije karijesa mlečnih zuba je utoliko bolji, ukoliko se mali pacijent javi u ranijoj fazi oboljenja. Zbog toga su neophodne TROMESEČNE I ŠESTOMESEČNE KONTROLE KOD STOMATOLOGA. U Stomatološkoj poliklinici “ORAL B ČUKIĆ” postoji mogućnost saniranja karijesa mlečnih zuba uz lokalnu anesteziju i plombiranje istih kompozitnim materijalima raznih boja (pink, zelena, narandžasta... itd.), što predstavlja dodatnu stimulaciju deci za saniranje karioznih procesa.

Nelečeni kariozni mlečni zubi ili prevremeno izvađeni mlečni zubi remete:

- normalnu funkciju žvakanja hrane,

- pravilan govor,

- estetiku,

- dovode do nastanka raznih ortodontskih nepravilnosti

dr irina popovic karijes (2)

Ukoliko je Vama ili nekom vama bliskom potrebna bilo koja druga stomatološka usluga a iz straha ste odlagali posetu zubaru, zakažite pregled ili personalizovanu stomatološku uslugu, bez stresa i bola, a uz maksimalnu posvećenost svakom pacijentu, kod dr Irine Popović na sledeće telefonske brojeve

+381 (0)21 467 006

+381 (0)21 63 63 613

e-mail - kontakt@mojzubar.com

Stomatološka poliklinika Oral B Čukić

Narodnog fronta 20

Novi Sad

Sa našim iskusnim stručnim timom lekara i motivisanim osobljem brinemo o svakoj Vašoj potrebi u svim oblastima moderne stomatologije. Naša osnovna ekspertiza potiče iz klasične metode lečenja i sada je fokusirana na implantologiji i oralnoj hirurgiji, kao i konceptu anti aging stomatologije. Dodatno, naš cilj je u jačanju opšteg zdravlja zuba uz specijalni program kako bi Vaš osmeh bio dugotrajan.

Zakažite pregled ili personalizovanu stomatološku uslugu kod tima eksperata iz oblasti stomatologije.

Tim stručnjaka stomatološke poliklinke Oral B Čukić

Dr Branislav Čukić - Specijalista oralne hirurgije implantolog

Dr Moana Opačić - Stomatolog

Dr Stefan Mirković – Stomatolog

Dr Tatjana Gložančev Sajkovski – Specijalista stomatološke protetike

Dr Srđan Nebrigić – Specijalista parodontologije i oralne medicine

Dr Marijan Matijević - Specijalista ortopedije vilice konsultant ortodoncije

Dr Jelena Vuletić Rakić – Stomatolog

Dr Irina Popović - Stomatolog

na sledeće telefone
+381 (0)21 467 006
+381 (0)21 63 63 613
e-mail - kontakt@mojzubar.com

Stomatološka poliklinika Oral B Čukić
Narodnog fronta 20
21000 Novi Sad

 

Potreban Vam je pregled?  

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 30497 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
30497
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata