Stalni zubi

. / Stalni zubi

Vreme nicanja pojedinih stalnih zuba podložno je raznim individualnim varijacijama i uslovljeno je nasleđem. Između šeste i sedme godine pojavljuju se prvi stalni kutnjaci i to najčešće u donjoj vilici pod imenom ŠESTICE. Roditelji često i ne znaju da je njihovom detetu iznikao pomenuti zub. Taj prvi stali kutnjak se jednostavno “useli u usta deteta” produžavajući mlečni zubni niz. Znači, nicanju prvog stalnog kutnjaka ne prethodi ispadanje ili vađenje mlečnog kutnjaka, a sam proces izrastanja tog zuba nije praćen znatnijim subjektivnim tegobama kod deteta.

Ako je, pritom, prevalenca karijesa mlečnih zuba kod deteta velika i ako se ne sprovodi adekvatna oralna higijena, prvi stali kutnjak veoma brzo biva zahvaćen karijesnim procesom.
Zbog toga su u ovom periodu neophodne što češće kontrole kod stomatologa. Radi prevencije karijesa na pomenutim zubima u Stomatološkoj poliklinici "ORAL B ČUKIĆ" sprovodi se zalivanje fisura i jamica.

Važna napomena - ovu preventivnu meru najbolje je sprovesti odmah po nicanju zuba, ili najkasnije 6 meseci nakon toga. U tom periodu obično je pomenuti zub potpuno zdrav. Ako je taj vremenski rok prekoračen, na dnu dubokih fisura i jamica griznih površina može se razvijati karijesni proces, koji se inspekcijom i sondiranjem ne dijagnostikuje. U takvim slučajevima zalivanju fisura prethodi rendgensko snimanje ovih zuba.

zalivanje fisura

zalivanje fisura

zalivanje fisura

Zalivanje fisura je potpuno bezbolna intervencija, koja traje samo nekoliko minuta, i sprovodi se na sledeći način:

  • temeljno se očiste grizne površine sa rotirajućom četkicom i pastom
  • fisure i jamice se premažu slabim kiselim rastvorom koji omogućuje da se materijal za zalivanje prilepi uz zub, pomenuti rastvor sa grizne površine se spere i zub se osuši
  • konačno, nanosi se masa za zalivanje koja se stvrdnjava specijalnim svetlosnim izvorom.

Zalivači se dobro retiniraju i dugo zadržavaju na griznim površinama zuba, sprečavajući pojavu karijesa. Pri redovnim kontrolnim stomatološkim pregledima se uočava da li je eventualno potrebno dopuniti zalivač u nekoj fisurici ili jamici.

Nedostatak ove preventivne mere je, da ona štiti samo grizne površine pomenutih zuba.


kariozne cervikalne lezije pre terapije

Karijes stalnih zuba

 

Ovaj patološki proces stalnih zuba, kao i kod mlečnih zuba, nastaje kao posledica:

  • loših navika,
  • nepravilne ishrane,
  • neadekvatne oralne higijene.

Ključni faktor za zdravlje stalnih zuba je REDOVNO I PRAVILNO ODRŽAVANJE ORALNE HIGIJENE, jer su jedino ČISTI ZUBI = ZDRAVI ZUBI. Po pravilu i stalne zube bi trebalo prati posle svakog obroka, s tim što je pranje ujutro i uveče obavezno i neizostavno. Detaljno VEČERNJE PRANJE UZ KONTROLU RODITELJA JE NAJBITNIJE.

Dete školskog uzrasta pri pranju zuba, pored odgovarajuće četkice i paste za zube, obavezno koristi i konac za zube za čiju se pravilnu upotrebu obučava kod svog stomatologa.

Neuklonjeni plak (naslaga) je uzrok pojave GINGIVITISA - zapaljenja desni kod dece. Ova pojava biva praćena crvenilom, otokom i krvarenjem za vreme četkanja zuba. Gingivitis se često viđa kod dece. Ukoliko se ne leči na vreme, može se proširiti i na druga tkiva paradoncijuma, što postepeno vodi parodontopatiji - čestom oboljenju i kod mladih ljudi.

Neophodno je i dalje insistirati na redovnim TROMESEČNIM I ŠESTOMESEČNIM KONTROLAMA kod stomatologa. Tada stomatolog dijagnostikuje patološke procese (kao što su karijesni procesi, gingivitisi, ortodontske nepravilnosti) u ranijoj fazi razvitka, te je terapija istih lakša, čime se ujedno izbegava i stvaranje odbojnosti deteta prema stomatološkim intrvencijama.

TERAPIJA karijesnog procesa stalnih zuba je donekle lakša, s obzirom na to da je lakše i ostvariti saradnju s detetom ovog uzrasta. Međutim, ako se ovaj proces ne sanira dok je još lokalizovan u gleđi i dentinu krunice zuba, zbog širokih dentinskih kanalića i veoma voluminozne pulpe stalnih zuba kod dece, patološki proces napreduje i zahvata pulpu i paradontalna tkiva (uobičajen izraz kod ljudi “zahvata živac i stvara se gnojna kesica”). U takvim slučajevima je potrebna KANALNA TERAPIJA KORENOVA STALNIH ZUBA - ENDODONTSKA TERAPIJA.

Indikacije za endodontsku terapiju stalnih zuba kod dece, postavljaju se individualno za svakog pacijenta, a zavise od:

  • dijagnoze oboljenja;
  • stepena razvitka korena tj. da li je razvoj završen ili ne (kada se stalni zub pojavi u ustima, koren tog zuba još nastavlja svoj razvoj u koštanim strukturama vilica i on se okončava najčešće za 2-3 godine);
  • da li postoji dovoljno mesta u vilici za smeštaj svih stalnih zuba tj. od mogućnosti i potrebe ORTODONTSKE TERAPIJE;
  • od faze nicanja susednih zuba;

za ovu terapiju je takođe neophodna motivisanost deteta i roditelja.

Roditelj je taj, koji čak i u školskom uzrastu deteta, treba da utiče na dete, da odlazi na redovne stomatološke preglede, kako bi se izbegle te teže patološke promene na zubima. U Stomatološkoj poliklinici "ORAL B ČUKIĆ" sve stomatološke intervencije kod školske dece su bezbolne, što se postiže primenom raznih anestetika.

 

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?  

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 30497 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
30497
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata