Da li je potrebno nadoknaditi svaki bočni zub?

. / Da li je potrebno nadoknaditi svaki bočni zub?

nadoknada izvadjenog zuba implant vilica

Osnovno pitanje koje se odnosi na nadoknadu zuba jeste, da li se svaki izgubljeni zub mora nadoknaditi?

Van sumnje je da se jedan izgubljeni prednji zub mora nadoknaditi iz estetskih i fonetskih razloga, u tome su saglasni i stomatolog i pacijent.

Međutim, gubitak bočnog zuba (najčešće šestice, prvog molara) budući da nema estetskih ni značajnih funkcionalnih smetnji, pacijenta stavlja pred dilemu: da li ih nadoknaditi ili ne?

Doktrina savremene stomatologije je da iz preventivnih razloga svaki izgubljeni zub treba nadoknaditi što je pre moguće.

Ovo se posebno odnosi na pacijente kod kojih je relativno kratko vreme nakon vađenja bočnog zuba došlo do promena u položaju preostalih zuba a analizom Rtg snimka ukazuje na nepovoljnu strukturu kosti, znači da ta osoba ima konstitucionalnu predispoziciju za „destabilizaciju okluzije“. Zato je stomatolog dužan da pacijentu obrazloži posledice odnosno zašto je potrebno da se podvrgne stomatološkom tretmanu čak i kada mu nedostaje jedan ili mali broj bočnih zuba.

Promene koje prate gubitak zuba su: pomeranje, naginjanje i rotiranje zuba koji se nalaze uz bezubo polje kao i ekstruzija odnosno „nicanje“ zuba iz suprotne vilice. Ove promene položaja i odnosa zuba dovode do povećanog zadržavanja hrane u međuzubnim prostorimakao i do neadekvatnog opterećenja i preopterećenja nagnutih zuba što rezultira oštećenjem njihovog potpornog aparata i labavljenjem zuba.

Promena položaja zuba predstavlja i smetnju za normalno odvijanje klizne vilične kretnje što može biti uzrok zamora te bola mišića pokretača donje vilice.(novi način kretnje donje vilice koji je usmeren na izbegavanje prepreke što je dodatni napor za mišiće).

Takođe se smatra da okluzalne smetnje mogu biti okidač za razvoj tzv. parafunkcija kao što su stiskanje i škripanje zubima, što dalje produbljuje problem.

I na kraju treba spomenuti da neadekvatni odnosi zuba mogu biti uzrok nastajanja promena unutar donjoviličnog zgloba što može rezultitari bolom i ograničenim otvaranjem usta.

Kao zaključak i savet bio bi: nadoknada bočnog zuba (izradom mosta ili ugradnjom implanatata i izradom krunice ) nije samo popunjavanje „praznog prostora“ to je način da se spreče eventualne dalje komplikacije koje bi zahtevale daleko opsežniju intervenciju.

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?  

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 30497 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
30497
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata