Kako nastaje zubni kamenac

. / Kako nastaje zubni kamenac

kamenac

Odmah po nicanju zuba, na njima dolazi do taloženja glikoproteina i lipida iz pljuvačke i stvaranja nevidljive naslage (stečena dentalna pelikula) koja je čvrsto vezana za zub.

Dentalni plak nastaje tako što ovu naslagu naseljavaju mikroorganizmi i druge organske i neorganske materije. Dentalni plak je osnovni uzrok parodontopatije.

Zubni kamenac je mineralizovani dentalni plak i nastaje taloženjem mineralnih soli u dentalni plak. Minerali u zubnom kamencu većinski potiču iz pljuvačke.

zubni kamenac

On je beličasto-žućkaste boje, osim kod pušača kod kojih se javljaju duvanske naslage koje obično prekrivaju čitavu površinu krunice zuba pa i kamenac tada ima mrku, često i crnu boju. 

Stvaranje zubnog kamenca zavisi od:

  1. sastava pljuvačke - ona ima značajnu ulogu u brzini stvaranja kamenca, stoga se kod osoba čija pljuvačka sadrži visoke koncentracije kalcijuma, fosfora i drugih minerala intenzivnije stvara zubni kamenac,
  2. promena Ph pljuvačke - ako pljuvačka postane kisela nastaje i povećano taloženje mineralnih soli,
  3. oralne higijene,
  4. stanja gde je otežano fiziološko samočišćenje (malponirani zubi, neadekvatne plombe i sl.)

Zubni kamenac se taloži u gingivalnoj trećini zuba (uz desni). Može biti prisutan oko svih zuba, ali najviše se stvara na unutrašnjoj strani donjih prednjih zuba kao i sa spoljašnje strane gornjih molara što je u vezi sa blizinom otvora izvodnih kanala velikih pljuvačnih žlezda.

Taloženjem mineralnih soli u dentalni plak koji je lokalizovan ispod desni nastaju subgingivalni konkrementi (kamenac koji je pod desnima). Konkrementi su mrke ili crne boje i čvrsto su vezani za podlogu tj. za koren zuba, lokalizovani su u parodontalnim džepovima. Oni se uklanjaju mnogo teže nego kamenac. Subgingivalni konkrementi su posledica parodontopatije, dok je zubni kamenac uzrok.

Skidanje zubnog kamenca

Zubni kamenac je neophodno redovno uklanjati. Najveći broj pacijenata mora dva puta godišnje da poseti stomatologa radi ultrazvučnog uklanjanja kamenca.

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?  

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 30497 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
30497
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata