Zubni kamenac kao posledica neadekvatnog održavanja oralne higijene

. / Zubni kamenac kao posledica neadekvatnog održavanja oralne higijene

zubni kamenac

Šta je zubni kamenac?

Nakon četkanja zuba, tokom dana na njihovoj površini se stvara dentalni plak - meka naslaga koja se uspešno može ukloniti redovnim i pravilnim održavanjem oralne higijene. Ukoliko se dentalni plak ne ukloni, dolazi do taloženja minerala iz pljuvačke i stvara se zubni kamenac - tvrda naslaga koja se taloži na površini zuba, i koja je glavni uzrok nastanka parodontopatije.

Kamenac se najčešće stvara u gingivalnoj trećini zuba (u predelu vrata zuba, uz desni), i to najčešće na unutrašnjoj strani donjih sekutića, i na spoljašnjoj strani gornjih bočnih zuba. Kod osoba koje imaju parodontopatiju, kamenac se taloži i ispod desni, u parodontalnim džepovima, kada je tamne boje i teže se uklanja. Boja zubnog kamenca varira od bele do tamno žute, pa i smeđe boje, najčešće kod pušača.

Zubni kamenac je osnovni uzrok nastanka parodontopatije, kada dolazi do povlačenja desni, rasklaćenja zuba i na kraju gubitka zuba. Dakle, redovnim i pravilnim održavanjem oralne higijene, kao i redovnim uklanjanjem zubnog kamenca, sprečava se nastanak parodontopatije.

Kako se uklanja zubni kamenac?

Zubni kamenac je čvrsto vezan za zub, i nije ga moguće ukloniti samo četkanjem zuba, već je neophodno profesionalno uklanjanje kod stomatologa.
Uklanjanje kamenca sa zuba može biti ručno i pomoću ultrazvuka. Ultrazvučna metoda je najefikasnija i najviše primenjivana metoda kako za uklanjanje zubnog kamenca, tako i za uklanjanje mekih naslaga i pigmentacija sa površine zuba. Ručna metoda se koristi ponekad, nakon ultrazvučnog uklanjanja kamenca, kako bi se uklonio kamenac iz teško dostupnih delova zubnog niza (duboki parodontalni džepovi) i vrši se pomoću različitih vrsta parodontalnih kireta.

Ultrazvučno uklanjanje zubnog kamenca je apsoluno bezbedna metoda, bez oštećenja površine zuba, traje oko 30 minuta, i ima izvanrednu uspešnost. Jedino je kontraindikovana kod pacijenata koji imaju pejsmejker.

Nakon ultrazvučnog uklanjanja zubnog kamenca zubi se poliraju mekim četkicama i abrazivnim pastama koje sadrže fluoride.

Da li je uklanjanje zubnog kamenca bolno?

Osećaj prilikom uklanjanja zubnog kamenca je individualan i drugačiji je kod svakog pacijenta. Intervencija ne spada u invazivne, i u osnovi je bezbolna.
Osećaj koji neki pacijenti opisuju kao "bol", jeste posledica dugotrajnog taloženja zubnog kamenca, i posledičnog povlačenja desni i ogolićenja korena zuba, kada zubi postaju osetljivi na "hladno", te prilikom uklanjanja zubnog kamenca osećaju sevajuće senzacije. Ovaj osećaj, ukoliko se uopšte i javi, je kratkotrajan, i brzo prolazi nakon uklanjanja kamenca.

Koliko često je potrebno uklanjanje zubnog kamenca?

Savetuju se redovni preventivni pregledi kod stomatologa kao i redovno uklanjanje zubnog kamenca dva puta godišnje. Kod pacijenata koji su podložniji nastanku zubnog kamenca postoji potreba za češćim uklanjanjem, što će stomatolog proceniti na kontrolnim pregledima.

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?  

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 30497 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
30497
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata