Nadoknade na implantatima

. / Nadoknade na implantatima

zasto implanti

Izrada nadoknada na implantatima je danas prva opcija za zbrinjavanje krezubih i bezubih pacijenata, superiorna u poređenju sa klasičnim odnosno konvencionalnim protetskim stomatološkim rešenjima. Uopšteno govoreći mogu se razmatrati 4 situacije.

Prva situacija neka bude gubitak jednog zuba, konvencionalno protetsko rešenje za gubitak jednog zuba je izrada mosta što u najvećem broju slučajeva zahteva brušenje dva susedna zdrava zuba koji će služiti kao nosači mosta.

Medicinska i etička opravdanost ugradnje implantata u ovom slučaju zasniva se na sledećim činjenicama:

 • izbegava se brušenje dva zuba (posebnu vrednost ima ukoliko su zubi intaktni),
 • bolji estetski rezultati,
 • bolji uslovi za održavanje oralne higijene u odnosu na most.

Druga situacija je skraćen zubni niz odnosno nedostatak zuba sa kraja zubnog niza, dakle postoje zubi samo napred, a zadnji zubi nedostaju. Npr. nedostaju 5,6,7 i 8.

Klasično protetsko rešenje je izrada mešovito nošene proteze (delimično oslonjene na bezubi greben a delimično na zube).

Implantološko rešenje je ugradnja dva implantata u bezubom polju i izrada mosta od ukupno tri zuba (5,6,7, osmica se ne nadoknađuje).

Prednosti su brojne:

 • fiziološki prenos pritiska žvakanja (omogućava dugotrajnost),
 • komfor pacijenta (nema proteze, odnosno pokretnih delova),
 • brza adaptacija na most,
 • izvanredne estetske mogućnosti,
 • zaštita sluzokože i alveolarne kosti.

Treća situacija bio bi prekinut zubni niz, odnosno ispred i iza postoje zubi (nedostaju prednji zubi). Klasično protetsko rešenje je most nošen preostalim prirodnim zubima ili izrada parcijalne proteze.

Ukoliko je raspon između preostalih zuba velik te izrada mosta nije moguća ili ukoliko pacijent želi više za sebe i/ili ne želi brušenje preostalih zuba kao optimalno i najbolje rešenje nameće se ugradnja implantata.

Ugradnjom adekvatnog broja implantata pacijent kao finalni rezultat dobija ili pojedinačne zube na implantatima ili most nošen implantatima.

Prednosti implantološkog rešenja:

 • vrhunska estetika,
 • neoštećivanje susedih zuba,
 • fiziološko opterećenje kosti i desni kao kod prirodnih zuba,
 • brza adaptacija i održavanje svih fizioloških funkcija (govor, žvakanje…).

I četvrta situacija bila bi totalna bezubost. Klasično protetsko rešenje je totalna proteza koja čak i u povoljnim uslovima u usnoj duplji i savršeno izrađena, i dalje nije čvrsto stabilna te se može okarakterisati kao nužno zlo.

Ugradnjom 2 - 4 implantata značajno se poboljšava stabilnost proteze.

Proteza je u tom slučaju stabilizovana na ugrađenim implantatima, apsolutno stabilna i kod ovakvih proteza je moguće značajno smanjiti proteznu ploču na nepcu te se na taj način pacijentu vraća osećaj ukusa i toplote koji totalna proteza uskraćuje.

Ugradnjom 6 implantata u vilici moguće je izraditi most u bezuboj vilici.

Prednosti većeg broja implantata i mosta na njima su velike:

 • most je fiksiran, stabilan i pacijent ima osećaj kao “da su njegovi zubi”,
 • sve funkcije žvakanja i govora su na nivou kao dok je pacijent imao svoje zube,
 • funkcionalno opterećenje kosti i sluznice sprečava dalje propadanje i gubitak kosti, koji ostaje u fiziološkim granicama,
 • sigurnost pacijenta pri funkcijama je maksimalna,
 • estetski najprihvatljivije rešenje.

Preduslov za ugradnju implantata je da postoji dovoljna količina, kvalitetne vilične kosti, dobro opšte zdravstveno stanje i optimalna oralna higijena. U našoj Poliklinici “Oral B Čukić” od 2015. godine i početka primene Bicon implantacionog sistema drastično je smanjena mogućnost da ne postoje uslovi za ugranju implantata.

Dr. Čukić je instruktor i edukator za Bicon implantacioni sistem na teritoriji Srbija, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora.

Prvi korak ka implantološkom rešenju predstavlja pregled od strane oralnog hirurga - implantologa koji će nakon analize 3D snimka dati odgovor na sva pitanja, napraviti plan terapije i u saradnji sa pacijentom doći do najboljeg rešenja.

Nakon 23 godine uspešnog rada u oblasti stomatologije, odlučili smo da je vreme da naše poslovanje proširimo u pravcu estetske medicine. Kao i do sad, osluškujemo vaše želje i pratimo trendove.

Okupili smo vrhunske stručnjake i otvorili smo vrata nove ordinacije opremljene po visokim standardima.

U posebnoj ordinaciji za plastičnu hirurgiju i estetsku medicinu, pri stomatološkoj poliklinici, lekar specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije vrši sve intervencije iz domena svoje specijalnosti u lokalnoj anesteziji.

Želimo da individualnim pristupom, uz stručni kadar i sertifikovane materijale, odaberemo metodu koja će svakom pacijentu pružiti vrhunske rezultate.

Potreban Vam je pregled?  

Pitajte stomatologa

Ukoliko ste u nedoumici slobodno nam se obratite.
Do sada smo odgovorili na preko 30497 pitanja.
.
9
Doktora
.
11000
Zadovoljnih pacijenata
.
30497
Odgovorenih pitanja
.
100
Sertifikata